SZPSZ

Három párkapcsolati terület, amiről beszélni kell összeköltözés előtt

A párkapcsolatban élők pontosan tudják, hogy nem három, de akár harminchárom vitaforrás is lehetséges az együttélésből fakadóan, illetve páronként változhat, mi borítja ki egyiket-másikat. Ez a három azonban annyira alapvető kérdés, hogy sok esetben nem tudnak érdemben, őszintén kommunikálni róla a párok. Figyelmen kívül hagyják egymás igényeit, vagy túlzó elvárásokat támasztanak egymás iránt. Mi ez a három terület?

Mielőtt lehurrognák a felvetést mindazok, akik szerint a most következő felsorolás annyira közhelyes, hogy beszélni se érdemes róla, jusson eszükbe: pont azért veszélyesek ezek a kérdések, mert annyira egyszerűnek tűnnek, hogy sok ember elmegy mellettük. Azt gondoljuk, majd kiforrja magát, majd kialakul. Az én tapasztalatom azonban az, hogy egy kapcsolaton belül semmi sem fejlődik magától, minden négyzetcentiméter előre jutásért meg kell küzdeni és ha nem beszélünk rossz érzésekről időben és szeretettel, akkor olyan széles lesz a csatamező és olyan sok a veszteség, amivel a kapcsolat majd nem bír el. Elvérzik a szeretet – ha nem az elején, akkor majd félúton, pedig meg is lehetett volna oldani a gondokat.

Pénz: közös kassza, külön kassza

Nem okoz nagy problémát, amíg nem költöznek össze a felek, hiszen, egészen addig ki-ki a saját háztartására fordítja a jövedelme egy részét. Legfeljebb a közös programok költségei okozhatnak fennakadást. Ám abban a pillanatban, hogy egy otthonba költöznek a párok, azonnal adódhat a kérdés, ki mennyivel járul hozzá a közös élet fenntartásához. Mindenki egyenlő arányban fizessen? Esetleg a jövedelmek nagyságához igazodóan? Mindent az egyik fél fizet, mert a másik a háztartást látja el? A pénz sok kérdést vet fel, amiről nagyon nehezen beszélnek a felek, mert sokszor a saját szüleik se beszéltek róla, leosztott lapokkal játszottak vagy tabu volt a téma.

„Hát szeretjük egymást, majd kialakul...” Kialakul bizony, de nem mindegy hogyan, nem mindegy, mennyi tüske fúródik közben a bőr alá. Az elején kell tisztázni a határokat. A határokat, amelyek változhatnak is a családtagok élethelyzete mentén, például egészen másként kell kezelni a pénz kérdést akkor, ha mindkét fél keres, mint akkor, ha a pár valamely tagja a gyerekkel otthon marad és kiszolgáltatott helyzetbe kerül a másikkal szemben.

Házimunka: én mosok, te vasalsz?

Ez a feladatkör általában még mindig egy kézben összpontosul, alig van előrelépés ezen a területen, a nők vállán nyugszik még mindig ennek a tehernek a jelentős része. Ami változott, az a helyzethez való alkalmazkodás. Egyre több nő érzi úgy, hogy ez nincs rendjén és ennek hangot is ad. Nos, a feszültség igazán innen eredeztethető, amikor a nehezebb terhet viselő fél „fellázad”. Érdemes erről a legelején beszélni és igazságos módon felosztani a terheket, akkor is, ha az nem annyira komfortos annak a félnek, aki nem ezt tapasztalta a szülői házban.

Gyermekvállalás

Most, jövőre, tíz év múlva vagy soha? Ha van valami, amiről feltétlenül beszélni kell, az a gyerekvállalás.

Nincs semmi, ami ennél fontosabb, mert ha ezen a fronton nincs egyezség, azt visszamenőleg lehetetlen korrigálni.

Ha csak az ígérgetés megy éveken át, ha az egyik fél csak ámítja a másikat, de esze ágában sincs ilyen módon lekötni magát, vagy nem akkor, amikor az a másik fél számára alkalmas vagy sürgető, akkor valójában csúnyán tönkreteszi az életét, mert az kifut az időből, lekési azokat az éveket, amikor módja lett volna a gyermekvállalásra, vagy miatta elszalasztja azt, aki ebben őszintén és lelkesen partner lehetett volna.

Ajánljuk még:

Láthatatlan anya: a családi élet szervezése is egyfajta munka, de senki nem veszi észre

Felkészíteni a gyerekeket, hogy a szünet után visszaálljanak a megszokott ritmusra. Fejben tartani, hogy az orvosi szűrővizsgálatokra időpontot kell foglalni. Fejben tartani a távolabbi családtagok szülinapját és gondolkodni az ajándékokon, majd meg is vásárolni. Befizetni a számlákat, bejelenteni a mérőóra-állásokat. Kitalálni mi legyen a vacsora, ami mindenkinek megfelel és még egészséges is. Önmagukban apróságnak tűnő feladatok, ha viszont egy ember vállát nyomja mindez, már kifejezetten megterhelővé válik.  

 

Már követem az oldalt

X