SZPSZ

A viszony, ami tényleg próbára teszi a párkapcsolatot

Sokan azonnal a harmadik megjelenésére gondolnak, pedig az a legtöbb esetben csak a következménye az eltávolodásnak, nem pedig előidézője egy kapcsolat halálának. A kutya máshol van elásva.

 

Időzített bomba

Mert az igazi időzített bomba a kapcsolatokban az egyenlőségen alapuló kommunikáció hiánya. Leginkább az, ha nincs egyenlőség a kapcsolatban, és az egyik megpróbálja lenyomni a másikat. Ehhez pedig a kommunikáció az egyik legfőbb eszköze. Teszi mindaddig, amíg a másik fel nem lázad, vagy el nem távolodik tőle végletesen.

Az eltávolodást természetesen sok minden befolyásolhatja. A mindenbe belekotyogó anyósoktól a gyerekek születésén, az eltérő nevelési elveken át a pénzügyekig bármi. Nagyon-nagyon sok minden verhet éket két ember közé, ezernyi tüske fúródhat a bőr alá, a szívbe. Olyan dolgok, amikről aktuálisan vagy beszélünk, vagy nem.

Játszmák habitus szerint

A legtöbb esetben azonban, ha szóba is kerülnek az apró-cseprő eltérések, nincs igazán kifejtve oda meg vissza az dolog. A legtöbbször azért, mert a problémák felvetése rendszerint egyoldalú. Nem mindenki van résen, és van, aki a békét többre tartja vélt igazánál. Valaki azonban hamar felemeli a hangját, mindenképp változást akar kicsikarni. Szeretné, ha a dolgok az ő kedve szerint folynának. Ezért ő megmondja, mit hogyan kell csinálni. A másik eleinte odaadó, belátó. Ám gyorsan elcsúszhatnak a dolgok. Kialakulhat egy olyan párkapcsolati, kommunikációs helyzet, ahol az egyik fél folyton számon kér, perlekedik. A másik meg egy ideig elviseli ezt, aztán vagy változtat, vagy nem. Rendszerint bizonyos határig képes csak az elvárt irányba változni, ezért állandósul a kapcsolatban a feszültség.

Elmérgesedett helyzet

És hogy mi történik ilyenkor? A felek egyéni habitusa alapján zajlanak a játszmák. Ha a folyton számonkért fél birkatürelemmel rendelkezik, akkor akár éveken át folytatódik a rovására ez a méltánytalanság. Néha egészen szélsőséges formákat is ölthet, ahol a számonkérés otrombán kilép a még elfogadhatónak vélt mederből, és már nincs többé udvariaskodás. A számonkérő emelt hangon kérdez, utasít, beszámoltat.

Nagyon szélsőséges esetben ez nemcsak akkor történik így, amikor kettesben vannak, vagy csak a szűk család van jelen, hanem akkor is, ha barátok érkeznek, vagy kollégák, ismerősök előtt is így zajlanak a dolgok. Rálát a helyzetre a szomszéd, amikor kinn vannak a kertben, vagy átszűrődik a számonkérés hangja a falon is. A becsmérlő megjegyzéseknek tanúi lesznek ismerősök, idegenek.

Véget nem érő konfliktus?

Sajnos állandósulhat is ez a helyzet, amiben az egyik fél színtiszta megalázása folyik. Közben aki számonkér, folyton elégedetlen, és eszébe se jut, hogy ahogy a párkapcsolatban viselkedik, felér egy bántalmazással. A számonkért fél meg hallgat. Lehet, hogy sokáig hallgat. Lehet, hogy egy életen át hallgat. A legtöbb esetben a hallgatás mellett azonban valamilyen formában menekülésbe kezd. Megpróbál kitérni a számonkérés, nyomásgyakorlás alól. Külön szobába tér aludni. Máshol akad dolga. Egyre később ér haza. Egyre kevesebb időt akar a másik mellett tölteni.

Ez természetesen csak olaj a tűzre. Ilyenkor a távolmaradás is listára kerül. Akkor már nemcsak az lesz a probléma, hogy miért áll csálén a szőnyeg, miért van itt vagy ott a bögre, miért száraz zsemlét hozott, és miért ég a villany. Minden olyan problémává élesedik, ami alól nincs kibúvó.

Pedig már a legelején se tetszett ez vagy az a folyton piszkált félnek se. Neki is voltak igényei, meglátásai, ő is felvetett volna dolgokat, de úgy hitte, a béke többet ér. Vagy az ő szemében a másik gyengéi, vagy gyengeségeiből fakadó megoldásai a kapcsolat értékéhez mérten nem érdemeltek szót, főleg nem vitát. Nem azért nem szólt sose, mert nem látott tisztán. Éppen hogy tisztán látott. De talán jobban is szeretett.

Pont addig, amíg a másik szavakkal, számonkérésekkel ki nem piszkálta őt a kapcsolatból.

Tovább olvasnál? Állítólag ettől a 9 dologtól boldog egy párkapcsolat...

Ajánljuk még:

„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”

A szeretet nem puszta szó, leginkább cselekvés. Ám nem is olyan könnyű szeretni, pláne jól szeretni emberi kapcsolatainkban. Még az anyák szeretete is lehet tompa, alig érezhető, szinte láthatatlan. Mónika családban, anya, apa mellett nőtt fel, mégse érezhette meg soha igazán, milyen az odaadó szülői szeretet. Olvasói levél következik.

 

 

Már követem az oldalt

X