18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Szocio

Pornó korlátok nélkül: az AI egyik legnagyobb veszélye, amiről kevesen beszélnek

„Készíts gyönyörű, valósághű képeket, amelyeken meztelen nők szexelnek veled – a mesterséges intelligencián alapuló képszerkesztőnk ingyenesen elérhető” – hirdeti magáról az első weboldal, amit a kereső kiad, ha a mesterséges intelligencia és a pornó szókapcsolatra rákeresünk. Az pedig, hogy ezek a technológiák bárki számára elérhetők, nagyon sokféle módon károsíthatnak még bennünket.

Az idei év legfontosabb és „legforróbb” témája a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT, amelyet napról napra egyre többen fedeznek fel maguknak, s amely minden egyes használat után okosabb és tapasztaltabb lesz. Egyesek nem győzik hangsúlyozni a forradalmi technológia előnyeit és hasznosságát. Mások ugyanakkor szüntelen kongatják a vészharangot, s próbálják felhívni a figyelmet az AI sötét oldalaira.

Például arra, hogyan lehetetlenítik majd el az AI-alapú szoftverek emberek millióinak munkavégzését, kiváltva vagy épp feleslegessé téve különböző szakmákat. Már nemcsak az írókra, grafikusokra, dizájnerekre, avagy a kreatív szakma képviselőire kell gondolni, többek között a programozók sincsenek biztonságban. A mesterséges intelligencia másik nagy veszélye a valóság meghamisítása, amelyből a deepfake videókkal már kaptunk némi ízelítőt.

A valóságot azonban nemcsak az olyan, AI által generált felvételekkel lehet meghamisítani, amelyen Freddie Mercury énekel halála után megjelent dalokat, hanem például mesterséges intelligenciával készített pornóval is. Érdemes belegondolni, hogy a pornóipar az elmúlt évtizedek során milyen módon szivárgott be az élet különböző területeire, s hogyan találta meg az útját szinte minden réteghez. Jó példa erre az OnlyFans, amely a közösségi oldalak modelljét alapul véve hirdeti, hogy bárki kereshet pénzt azzal, ha egy kicsit többet (vagy sokkal többet) megmutat magából. Vagy ott van a Twitch nevű videójáték-közvetítéssel foglalkozó platform, ahol idővel megjelentek az olyan, egy szál fehérneműben streamelő (olykor erotikusan suttogó) lányok, akik

tartalmaikkal már-már kimerítik a soft pornó fogalmát.

Jelenleg ott tartunk, hogy mesterséges intelligenciával már pornográf tartalmakat is készíthetünk. A technológiát segítségül hívó különböző oldalak többnyire az interneten nyilvánosan fellelhető képekből dolgoznak, a felhasználó pedig akár saját igényei és preferenciái alapján kérhet korhatáros képet vagy videót. Ahogyan a Spotify-nál vadásznak az AI által generált zenékre, úgy a hivatalos pornóoldalak sem tűrik meg maguknál az olyan felnőtt tartalmakat, amelyeket mesterséges intelligenciával készítettek. Részben emiatt van, hogy az AI-pornó elsődleges lelőhelye a Reddit nevű közösségi oldal, amely egyébként is engedélyezi a pornó megosztását.

### ZONE-2 ###

Az AI „pornógyártáskor” akár hírességek és politikusok „vonásait” is kölcsönözheti, hogy a többi emberről már ne is beszéljünk. Ez pedig egy jogi szürke zónát teremt, hiszen ezek a tartalmak nem valós személyeket ábrázolnak, így aztán nehezen beszélhetünk bárminemű jogsértésről. S bár a különböző fórumokban olvasottak alapján

jelenleg még nem lehetséges az, hogy egy konkrét személy képei alapján generáljunk pornót, valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb ez is lehetséges lesz.

Ha pedig bekövetkezik, az nemcsak a hírességekre, hanem minden egyes emberre óriási veszélyt jelent majd, hiszen a lejáratásban és a valóság meghamisításában is új dimenzió nyílik. Eddig is nagy probléma volt, ha valakiről kompromittáló felvételek kerültek ki az internetre, hát még ezek után mi lenne. S nem lehetünk nyugodtak, ugyanis vannak már olyan oldalak, amelyek „levarázsolják” a ruhát a képen szereplő személyről, s az AI generál neki meztelen testet (akár többet is). Bárhogyan is változik ezután a jogrend, hogy lekövesse az újfajta sértéseket, és akárhogyan módosítják a technológiákat, hogy a lehető legkevesebb terepet biztosítsanak az ilyetén visszaélésekre, a megoldás jó eséllyel mindig a megjelenő problémák mögött kullog majd. 

### ZONE-3 ###

Az igazán nagy veszély ugyanis magában az emberi természetben és a lélekben keresendő, hiszen a pornófüggőség egy létező probléma, a közösségi oldalak és a korlátlan internethozzáférés miatt pedig már így is nagy mértékben csorbultak szociális készségeink, ahogyan a hús-vér kapcsolatok jelentősége is csökkent. Gondoljunk csak bele, milyen hatással lenne a jelenlegi állapotokra az, ha az AI segítségével már képesek lennénk kvázi partnert generálni magunknak, a saját preferenciáink alapján.

Nemrégiben világhírű kutatók, tudósok, értelmiségiek és üzletemberek nyílt levélben kérték a mesterséges intelligenciával kísérletező cégeket, hogy rövid időre függesszék fel a tevékenységüket. Ám, még ha sikerülne is megzabolázni a technológiát, úgy gondolom, nem lennénk kisegítve. Mert az AI folyamatosan tanul, s ha egy nap „öntudatra is ébred”, talán nem úgy fordul majd az emberiség ellen, ahogy azt a sci-fikben ábrázolják. Talán épp az igazság és a hazugság határainak elmosásával, valamint a valóság meghamisításával teremtene bábeli zűrzavart az emberek között. Bárhogy is alakuljon a történet, nekünk továbbra is ki kell tartanunk értékeink mellett, s igyekeznünk kell embernek maradni, lehetőleg mindig, minden körülményben.

Ajánljuk még:

Téged mennyire verhetnek át a neten? – Kvízünkből kiderítheted!

Félrevezető, az eredetivel szinte tökéletesen megegyező ál-weboldalak, nemlétező csomagokról értesítő SMS-ek, elmaradt számla befizetésére ösztönző e-mailek, eladó termékeink megvásárlásával kecsegtető üzenetek – az online tér csalói számára a hiszékenység kifogyhatatlan tárháza áll rendelkezésre, hogy megkárosítsák az interneten böngészőket. A jó hír az, hogy lehet ellenük védekezni!

 

Már követem az oldalt

X