Elveszett nők a festék alatt – Az agyonsminkelt és sminkmentes szépségversenyek tanulsága

Szocio

Elveszett nők a festék alatt – Az agyonsminkelt és sminkmentes szépségversenyek tanulsága

A Miss London 2023 szépségversenyen abszolút smink nélküli nők lépnek a kifutóra. Ez az első olyan verseny 95 év óta, amely ugyan a szépségre fókuszál, de szembemegy a szépséggel kapcsolatos sztereotípiákkal.

A brit szépségverseny történetében néhány évvel korábban kezdődött el az az úttörő munka, amely mára lehetővé tette, hogy smink nélkül álljanak színpadra a nők. Bár a megmérettetésen már 2019-ben arra kérték a nőket, hogy jelentkezéskor „tiszta”, smink, filterek, valamint szerkesztés nélkül küldjenek be képeket magukról, idén jutottak el odáig, hogy a versenyen is festék nélkül szerepeljenek a résztvevők. A döntés hátterében az állt, hogy korábban egészen fiatal lányok, nők is végeztettek szépészeti beavatkozásokat annak érdekében, hogy esélyeiket növeljék a versenyen. Ezzel párhuzamosan a szervezők azt tapasztalták, hogy a jelentkezések során beküldött fotókon sokan szinte felismerhetetlenségig „megváltoztatták” magukat:

a vastag smink alatt elveszett a nők igazi arca.

Mindez elvezetett oda, hogy ma nagyobb hangsúlyt fektetnek a természetes külsőre – a versenyen is. A szervezők reményei szerint ez az új megközelítés növelheti a nők önbizalmát és elősegítheti a reálisabb testkép kialakulását.

2021-ben már smink nélkül indult a Miss Nagy-Britannia szépségverseny egyik versenyzője, Elle Seline is, aki arról beszélt, tinédzserkorában álarcként használta a sminket. A görög-angol származású Elle erősebb a szőrzettel rendelkezik, amiért kamaszkorában rengeteg negatív kritikát kapott, bántalmazást kellett elviselnie. Kicsúfolták a testalkata miatt, és mert a haja sűrű és göndör volt, azt mondták, hogy fejtetűje van, és hogy gorilla.

Mindezek hatására már 13 éves korában borotválni kezdte a karszőrzetét, reggelente kiegyenesítette a haját, megtanult sminkelni, és olyan alapozót használt, amely világosabbnak mutatta a bőrét. Ugyanakkor a rengeteg bántalmazást nem tudta sérülések nélkül feldolgozni, depresszióssá vált.

A smink nélküli versenyzést megelőző évben még sminkben, teljes harci díszben vonult „pályára”, de visszatekintve arra a megmérettetésre, elmondta: nem adta önmagát. Rádöbbent, hogy minden, külsejével kapcsolatos elutasítás, a negatív tapasztalatai dacára ő is beállt a sorba, 

azt mutatta önmagáról a világnak, amit az látni akar. Nem azt, aki ő valójában.

Ezért döntött úgy, hogy újra végigsétál a kifutón.

A ma már mentálhigiénés szakemberként dolgozó Elle szerint rendkívül sok fiatal lány küzd a külsejével kapcsolatos önértékelési problémákkal. Mind tökéletesnek akarunk látszani – részben azért, mert a médiában nem a valóságot, hanem agyonsminkelt, szétfilterezett nőket látunk. Úgy véli,

tartozunk annyival a jövő generációi, a lányaink felé, hogy elmondjuk, megmutatjuk nekik, mindenki jól van úgy, ahogy van.

Elle társakra, követőkre akadt ebben a küldetésben: tavaly Melisa Raouf volt az, aki nemcsak smink nélküli fotót küldött magáról, de az egész versenyt szintén smink nélkül vitte végig, és 2022 októberében el is nyerte az Anglia legszebb nőjének járó elismerést.

Instagramján így ír a tapasztalatairól: „Egy hete, hogy smink nélkül felmentem a Miss England elődöntőjének kifutójára. Elsöprő erejű élmény volt, és nagyon hálás vagyok azért a szívből jövő támogatásért, amelyet azóta a világ minden tájáról kaptam. Nem számítottam arra, hogy világszerte elterjed, amit csinálok, de nagyon örülök, hogy így történt, és remélem, hogy sok nő és lány számára hozhat változást a példám. Sokáig úgy éreztem, hogy smink nélkül soha nem vagyok teljes. Csak a közelmúltban fogadtam el, hogy a belső önbizalom mindig sokkal fényesebben ragyog, mint bármilyen mennyiségű smink. Ez a felismerés felszabadító volt.”

Melisa nem utasítja el teljesen a smink viselését, de arra ösztönzi a nőket, hogy legyenek tudatosak, és figyeljenek, hogy ne a smink határozza meg megjelenésüket, önbizalmukat. Azon dolgozik, hogy a festéssel kapcsolatos vélekedés változzon egy nagyot: ne alapvető minimumként gondoljanak rá a nők, hanem egyféle izgalmas játékot kínáló választási lehetőségként.

Hazánkban a napokban ért véget a Miss World Hungary szépségverseny. A győztes a huszonhárom éves, Miskolcról érkezett Hacsi Boglárka lett.

A sajtó nagy vonalakban így ír Boglárkáról: a királynő hobbija a tánc, jól beszél idegen nyelveket, németül közép-, angolul felsőfokon tud. Érdeklődési körébe tartozik a párkapcsolati pszichológia valamint az önfejlesztés. Példaképének édesanyját választotta, akivel igen szoros a kapcsolata. A Miss World Hungary cím birtokosa lesz egy egész éven át, ő képviseli az országot a nemzetközi Miss World világdöntőn. Jószolgálati munkájának kiemelt kedvezményezettjeként a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot választotta, melynek arca lesz.

A közösségi média azonban az ország legszebbjének választott lányt se kíméli.

Sokan kritizálják külseje miatt, mások meg más fejére adták volna a koronát. Egy-egy komment megengedőbb, írója hangsúlyozza, hogy a szépség szubjektív, de sokan egyszerűen csak kigúnyolják a versenyen szereplő nőket. Megint mások nehezményezik, hogy sokminden mű a hölgyeken.

Lehet, hogy igazuk van, és hazánkban is ideje lenne túllépni az eddig ismert kereteken, bátrabban megmutatnák a jelentkezők természetes szépségét. Mert szépek voltak idén is, egytől egyig csodaszépek. Viszont ha már szépségversenyről beszélünk, jó volna láttatni azt, hogy a szépségnek nincs egyetlen, mindenki által elfogadott arca. A szépségnek ezer meg ezer arca van, meg ezernyi alakja. Van alacsony, meg magas nő, telt és vékony, szőke meg barna, meg rövid és hosszú, van apró keblű, meg nagyobb is, meg olyan is, ami egy kicsit sem átlagos, mégis egy csoda...

Ha pedig mindenképp szükségét érezzük, hogy a versenyen rámutasson egyre, akkor a győztest mutassa meg úgy, ahogy van, természetes valójában.

Mindezek mellett pedig igen fontos feladat volna azt hangsúlyozni, hogy nem kell senkinek beavatkozásokon túlesni ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. Nem kell a púder. Mert a belső ragyogás olyan fény, amely széppé tesz mindenkit.

Nyitókép: Miss World Hungary 2023
Forrás: MTI/Vasvári Tamás

 

Már követem az oldalt

X