Szocio

Az orvoslás extrémsportja – 15 éves a Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Szemsérülés, lázgörcs, mérgezés, gázolás – ezek a sérülések, balesetek ijesztően hangzanak, különösen akkor, ha gyerekekkel történnek. Fontos, hogy baj esetén a kicsik a lehető legjobb és leggyorsabb ellátást kapják. Őket szolgálja a Magyar Gyermekmentő Alapítvány, akik 15 éve dolgoznak a gyermekekért. A másfél évtizedről, munkáról, elhivatottságról az alapítvány szakmai igazgatójával, Gesztes Évával beszélgettünk.

Gesztes Éva mindig szeretett volna sürgősségi, intenzív terápiával foglalkozni, azt mondja, ez az orvoslás extrémsportja, hiszen sokszor kell élet-halálról dönteni, ráadásul több szakterületben is otthonosan kell mozogni annak érdekében, hogy jól tudják ellátni a sebesülteket. Éva egyetemi éveit követően indult az orvosin az első gyermek-intenzív képzés az országban, ő pedig nagyon megszerette a gyerekeket. „Jó velük együtt dolgozni, őszinték, ugyan nehezebben mondják el, mi a bajuk, de gyorsan és jól gyógyulnak, rengeteg a sikerélmény. Ha egy gyereknek sikerül segíteni, és meggyógyul, az megfizethetetlen érzés, óriási erőt ad.”

Éva 20 éve dolgozik a gyermekmentésben, és jónéhány éven át azt tapasztalták, a mentősöknek nincs speciális, kifejezetten a gyermekek ellátására készített felszerelése és szakszemélyzete, pedig erre sokszor nagyon nagy szükség lenne. Ezért döntöttek úgy, hogy speciális mentőautókat, eszközöket, gyógyszereket szereznek be, és létrehoznak egy alapítványt, hogy működésüket finanszírozni tudják. Mint mondja, ehhez nagyon sokat kellett kilincselni, de mára az országban négy helyszínen – Győrött, Pécsett, Sopronban és idényjelleggel Balatonlellén is – van az alapítvány és az Országos Mentőszolgálat által közösen működtetett mentőautó, szakszemélyzettel.

„Ezek az autók lényegében a gyermekintenzív meghosszabbított »karjai«, a röntgenen kívül minden eszköz rendelkezésre áll, pontosan úgy, mint a gyermekintenzíven. Mobil-labor, mobil-ultrahang, gyermekgyógyászatban használt gyógyszerek és eszközök vannak, természetesen teljes méretválasztékban. Emellett olyan orvosok vonulnak, akik rutinosak ezen a szakterületen. Ennek eredményeképpen kevesebb gyermek kerül az intenzív osztályra, hiszen már a helyszínen el lehet látni őket, így kevesebb szövődmény alakul ki.”

A speciális mentők az Országos Mentőszolgálattal együttműködve üzemelnek. Ha olyan hívás érkezik a 112-re, ami szerint speciális beavatkozásra van szükség, őket riasztják. Ez évente nagyjából 3000 alkalom, 15 év alatt csaknem 35 ezerszer vonultak. „Az a kihívás, hogy elképesztően széles a skála, a szemsérüléstől a gázoláson át bármilyen esethez küldhetnek bennünket. Gyakori a gyerekeknél a lázgörcs, de előfordul az epilepsziás roham, félrenyelés, mérgezés is.”

Sajnos van, hogy az óvónők vagy a szülők sem tudják megóvni a gyerekeket. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány épp ezért nemcsak a mentésben vállal szerepet, hanem a baleset-megelőzésben, és az elsősegélynyújtási ismeretek átadásában is. „Úgy indult, hogy egyszer egy óvodába kaptunk riasztást egy görcsölő gyerekhez, akivel teljes jószándékkal mindent megcsináltak, ami nem volt helyes: fakanalat, cukrot tettek a szájába. Tudjuk, hogy nehéz az ilyen helyzetekben helytállni, ezért elmondtuk nekik, hogy legközelebb mit csináljanak. Sajnos az is

gyakran előfordult, hogy a szülők a legnagyobb jószándékkal szörnyű dolgokat csináltak,

például volt, aki besózta az égett gyereket, vagy fogkrémet kent rá. Sőt, olyan is megtörtént, hogy amikor egy gyermek kizuhant az épületből, felvitték és megfürdették. Egyre többen és többször jelezték, hogy nagyon szeretnének valamiféle képzést kapni, hogyan előzhetik meg a baleseteket, és hogyan tudják ellátni az esetleges sérüléseket.”

Az alapítványnál úgy tartják, hogy minimális odafigyeléssel a balesetek 75 százaléka megelőzhető. Az is fontos, hogy mi történik abban a néhány percben, amíg odaér a mentő, hiszen ha nem jól segítenek, az megpecsételheti egy gyermek sorsát. Ezért indították el a képzést, amely során a mindennapi eseteket hozzák fel példaként, azokat, amiket esetleg láttak a médiában. Beszélnek az összes létező balesetről, betegségről, és arról, mit tegyenek a felnőttek, amíg kiér a mentő. Az elmúlt 10 évben több mint 37 ezer óvodapedagógus és szülő vett részt ezen a képzésen, ingyenesen.

A tanfolyamokat a világjárvány miatt felfüggesztette az alapítvány, azt mondják, ezt az ismeretet nem lehet online átadni, hiszen a gyakorlatban „okosbabákon” gyakorolhatnak a szülők és a pedagógusok, érezni kell, mennyire rugalmas például a mellkas.  Persze, a gyermekmentést gőzerővel folytatják most is.

Nyitókép: Magyar Gyermekmentő Alapítvány

 

Ajánljuk még:

„Reggel nyolctól este kilencig folyamatosan mentettünk” – interjú Dr. Bali Tamás ezredessel, aki a szlovéniai helikopteres segítségnyújtást irányította

Dr. Bali Tamás ezredes a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárjának parancsnoka. Ő szervezte meg és vezette le a magyarok által biztosított helikopteres segítségnyújtást a szlovéniai árvízhelyzetben augusztus elején. Interjúnkban a honvédség katasztrófavédelmi munkájáról, és a helikopterpilóták legtöbbünk számára ismeretlen világáról is kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X