Hajvasalás és tartós hajegyenesítés: ismerem a hátrányait, mégsem mondok le róla

Szép

Hajvasalás és tartós hajegyenesítés: ismerem a hátrányait, mégsem mondok le róla

Amióta az eszemet tudom, egyenes hajra vágyom. Szokták mondani, hogy mindig így van: akinek egyenes a haja, izgalmas hullámokra vágyik, a hullámos hajúak pedig szögegyenes tincseket szeretnének. Tudom, milyen káros a hajvasalás, mégsem mondtam le róla, legfeljebb ritkábban csinálom. Vagy befizetek egy tartós hajegyenesítésre.

Nem mindegy, hogy laza hullámokat vagy göndör tincseket szeretnénk egyenesre varázsolni, gyanítom, hogy az utóbbival több a gond. Nekem szerencsére csak hullámos a félhosszú hajam, éppen annyira, hogy ha megmosom, sehogy sem áll, ott lapos, ahol nem kellene, és ott kunkorodik, ahol az zavaró. Tudom, ez legyen a legnagyobb gondom, de olykor indulás előtt tényleg nem találok ennél bosszantóbb dolgot a világon – és akkor előveszem a hajvasalót, húzok vele kettőt a jobb oldalon, hármat a balon, és már helyre is áll a rend a fejemen és a lelkemben.

A hajvasalás hátránya (és előnyei)

A mindennapos hajvasalás, jól tudom, meglehetősen károsíthatja a hajat. A modern kerámiakészülékek akár 180-200 fokosra is felmelegedhetnek – ezen a hőfokon könnyebb ugyanis kiegyenesíteni a tincseket. Ugyanakkor könnyebben is sérülhetnek az eszköztől: gyengülhetnek, elvékonyodhatnak a hajszálak, a végük letöredezhet. Ráadásul a haj szerkezete is megváltozhat valamelyest, a hullámok vagy a göndör tincsek talán már sosem lesznek olyan szépek, mint a rendszeres hajegyenesítés előtt.

Nincs egyforma haj, nincs egyforma hajszerkezet, mégis általában jellemző, hogy az állandó hajvasalás kiszárítja a hajat, ami ezáltal fénytelenné, töredezetté válhat. Ezek elkerülése egyrészt vasaljuk ritkábban a hajunkat, másrészt ha már vasaljuk, tegyük azt alacsonyabb hőfokon, harmadrészt vegyünk olyan (keratinos) haj(vég) ápoló termékeket, amelyek megvédik a hajszálakat a hajvasaló által kibocsátott hőtől. Én az összes ilyen technikát alkalmazom. És persze figyelek a vasalás során is, hogy a lehető legkevésbé károsítsam a hajam, ha már...

Ügyelni kell ilyenkor például arra, hogy ne tartsuk sokáig egy-egy tincsen a hajvasalót, mert leégetjük a hajunkat, ahogyan azt is fontos megjegyezni, hogy

mindig csak száraz hajat egyenesítsünk, nedveset vagy vizeset soha!

De hogy ne csak a negatív oldaláról beszéljünk: a kerámia hajvasalóknak előnyük is van. Ilyen például az, hogy használat közben úgynevezett „negatív ionokat” ad le. Ezek a negatív ionok segíthetnek valamelyest ellensúlyozni a hő hatására termelődő pozitív ionok hatását. Ezáltal lezáródik a hajszálak külseje, ami miatt az fényesebbnek tűnhet a hajunk egyenesítés után. Vagyis egy kerámia eszköz kevésbé, de legalábbis lassabban károsíthatja a hajunkat, mint egy fém hajvasaló. Ráadásul a kerámia fej gyorsabban felmelegszik, és egyenletesebben oszlik el a felületén a hő. Fontos, hogy ha csak kerámia bevonat van a hajvasaló fején, az idővel lekophat – erre érdemes odafigyelni. 

Tartós hajegyenesítés

Léteznek olyan kezelések, amelyek hosszabban tartó egyenességet ígérnek. Ezeket jellemzően szalonokban, profi szakemberek végzik, mert ha otthon valamit rosszul csinálnánk, azt jócskán megbánná a hajunk. 

A profiknál többféle kezelés közül választhatunk:

  • brazil/ keratinos hajegyenesítéssel;
  • japán módszeres hajegyenesítéssel;
  • a haj szerkezetének átalakításával végzett/kémiai hajegyenesítéssel.

Brazil hajegyenesítés

Többször részt vettem már ilyen kezelésen, nekem „bejött”. Az eljárás lényege röviden az, hogy a fodrász egy keratinos réteggel kezeli a hajunkat. Állítólag az összes lehetőség közül ez a legbiztonságosabb (vagyis ennél károsodhat a legkevésbé a hajunk). A keratinnak köszönhetően a végeredmény puha, selymes és fényes haj, nem utolsósorban pedig szögegyenes. Bár ez utóbbi eléréséhez a kezelést követő napokban tennünk kell: pár napig nem csinálhatunk a hajunkkal semmit (nehogy megtörjük) és víz sem érheti. Ráadásul az sem mindegy, milyen sampont használunk a későbbiekben, de ezekről a szalonban úgyis felvilágosítanak bennünket.

A kezelés körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, az eredmény pedig körülbelül 3-4 hónapig tart, legalábbis nálam ennyi ideig éreztette hatását. Az egyenesség fokozatosan tűnik el a haj növekedésével párhuzamosan. Viszont ha rendszeresen bevállaljuk ezt a procedúrát, az eredmény alkalomról alkalomra jobb lehet. A keratinnak köszönhetően, és mert hónapokon keresztül nem kell elővennünk a hajvasalót, a hajunk akár még egészségesebb is lehet, mint korábban. Hátránya is van azonban: nem olcsó a kezelés, de amennyi időt és energiát megspórolok vele, én mindig úgy érzem, hogy megérte.

A japán módszer

Egyesek végleges hajegyenesítésnek is hívják a japán kezelést. Az eljárás során használt vegyszer főleg keratint és kollagént tartalmaz. A kémiai elemeknek a segítségével átalakítják a haj természetes kötéseit és újraalkotják azokat – így lesz a göndörből egyenes, az eredmény pedig sokkal erősebb, mint a sima keratinos eljárás után.

A „végleges” jelzőt azért kaphatta meg ez a módszer, mert a kezelt hajszálak valóban nem göndörödnek vissza, legfeljebb lenőnek (körülbelül hat hónap alatt), és

a kezelés után nem lehet őket hullámosítani, göndöríteni, ahogy két-három hónapig nem ajánlott a hajfestés sem.

Vékonyszálú, töredezett hajúaknak nem javasolják alkalmazását, a megelőző konzultáción a szakember dönti el, hogy alkalmas-e a hajunk a kezelésre, vagy sem. Az eljárás és a végeredmény ismeretében meggondolandó, hogy belevágunk-e egy ilyen japán hajegyenesítésbe. Ha mégis, érdemes csakis egy igazán profi fodrász kezeire bízni magunkat!

A hajszerkezet újraépítése, kémiai kezelés

Ebben az esetben egy speciálisan erre a célra kifejlesztett vegyszer segítségével érik el, hogy a hajunk a 3-4 órás kezelés végére egyenes legyen. Az eljárás azon az elven alapszik, hogy minden hajnak, hajtípusnak sajátos szerkezete van, amit a különféle enzimek és kémiai anyagok segítségével úgy változtatnak meg, hogy a hullámosból vagy göndörből végül egyenes legyen. Beválhat ez például azoknak, akiknek „szöszölős”, vagy nehezen kezelhető a hajuk, mivel a kezelés után selymes, fényes és könnyen kezelhető hajjal távozhatnak a szalonból, a hatás pedig körülbelül 5-6 hónapig tart. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha rendszeresen befizetünk egy-egy ilyen kezelésre, az

akár nagy mértékben is elvékonyíthatja, roncsolhatja a hajunkat. 

Az igényeink, a lehetőségeink és a pénztárcánk figyelembevétele mellett válasszuk ki, hogy melyik eljárás a legszimpatikusabb számunkra. És persze fontos, hogy mit bír a hajunk! S amíg gondolkozunk azon, hogy melyik szalonban foglaljunk időpontot, próbáljuk meg kímélni a hajunkat, mert a kezelések igencsak igénybe vehetik. A végeredmény azonban kecsegtetőnek tűnik.

Ajánljuk még:

Hajstílusok lélektana – Ha érezzük, itt az ideje váltani, vágjunk bele!

Gyermekkori hajviseletünkről szüleink döntenek, nem sok beleszólásunk van, hogy anya gomba frizurát vágjon-e, vagy a fejünk tetejére szinte fájdalmasan feszes pálmafa copfot gumizzon. Tinédzserként viszont már elkezdjük keresni saját stílusunkat, majd felnőtté válásunkig óriási változásokon megyünk keresztül. Néha pedig felnőttként is azt érezzük, nincs más választás, újra stílust kell váltanunk, ha lelkileg újra egyensúlyba szeretnénk kerülni. Na de mi is áll ezeknek a változtatási kényszereknek a hátterében?

 

Már követem az oldalt

X