Szép

Hajvasalás és tartós hajegyenesítés: ismerem a hátrányait, mégsem mondok le róla

Amióta az eszemet tudom, egyenes hajra vágyom. Szokták mondani, hogy mindig így van: akinek egyenes a haja, izgalmas hullámokra vágyik, a hullámos hajúak pedig szögegyenes tincseket szeretnének. Tudom, milyen káros a hajvasalás, mégsem mondtam le róla, legfeljebb ritkábban csinálom. Vagy befizetek egy tartós hajegyenesítésre.

Nem mindegy, hogy laza hullámokat vagy göndör tincseket szeretnénk egyenesre varázsolni, gyanítom, hogy az utóbbival több a gond. Nekem szerencsére csak hullámos a félhosszú hajam, éppen annyira, hogy ha megmosom, sehogy sem áll, ott lapos, ahol nem kellene, és ott kunkorodik, ahol az zavaró. Tudom, ez legyen a legnagyobb gondom, de olykor indulás előtt tényleg nem találok ennél bosszantóbb dolgot a világon – és akkor előveszem a hajvasalót, húzok vele kettőt a jobb oldalon, hármat a balon, és már helyre is áll a rend a fejemen és a lelkemben.

A hajvasalás hátránya (és előnyei)

A mindennapos hajvasalás, jól tudom, meglehetősen károsíthatja a hajat. A modern kerámiakészülékek akár 180-200 fokosra is felmelegedhetnek – ezen a hőfokon könnyebb ugyanis kiegyenesíteni a tincseket. Ugyanakkor könnyebben is sérülhetnek az eszköztől: gyengülhetnek, elvékonyodhatnak a hajszálak, a végük letöredezhet. Ráadásul a haj szerkezete is megváltozhat valamelyest, a hullámok vagy a göndör tincsek talán már sosem lesznek olyan szépek, mint a rendszeres hajegyenesítés előtt.

Nincs egyforma haj, nincs egyforma hajszerkezet, mégis általában jellemző, hogy az állandó hajvasalás kiszárítja a hajat, ami ezáltal fénytelenné, töredezetté válhat. Ezek elkerülése egyrészt vasaljuk ritkábban a hajunkat, másrészt ha már vasaljuk, tegyük azt alacsonyabb hőfokon, harmadrészt vegyünk olyan (keratinos) haj(vég) ápoló termékeket, amelyek megvédik a hajszálakat a hajvasaló által kibocsátott hőtől. Én az összes ilyen technikát alkalmazom. És persze figyelek a vasalás során is, hogy a lehető legkevésbé károsítsam a hajam, ha már...

Ügyelni kell ilyenkor például arra, hogy ne tartsuk sokáig egy-egy tincsen a hajvasalót, mert leégetjük a hajunkat, ahogyan azt is fontos megjegyezni, hogy

mindig csak száraz hajat egyenesítsünk, nedveset vagy vizeset soha!

De hogy ne csak a negatív oldaláról beszéljünk: a kerámia hajvasalóknak előnyük is van. Ilyen például az, hogy használat közben úgynevezett „negatív ionokat” ad le. Ezek a negatív ionok segíthetnek valamelyest ellensúlyozni a hő hatására termelődő pozitív ionok hatását. Ezáltal lezáródik a hajszálak külseje, ami miatt az fényesebbnek tűnhet a hajunk egyenesítés után. Vagyis egy kerámia eszköz kevésbé, de legalábbis lassabban károsíthatja a hajunkat, mint egy fém hajvasaló. Ráadásul a kerámia fej gyorsabban felmelegszik, és egyenletesebben oszlik el a felületén a hő. Fontos, hogy ha csak kerámia bevonat van a hajvasaló fején, az idővel lekophat – erre érdemes odafigyelni. 

Tartós hajegyenesítés

Léteznek olyan kezelések, amelyek hosszabban tartó egyenességet ígérnek. Ezeket jellemzően szalonokban, profi szakemberek végzik, mert ha otthon valamit rosszul csinálnánk, azt jócskán megbánná a hajunk. 

A profiknál többféle kezelés közül választhatunk:

  • brazil/ keratinos hajegyenesítéssel;
  • japán módszeres hajegyenesítéssel;
  • a haj szerkezetének átalakításával végzett/kémiai hajegyenesítéssel.

Brazil hajegyenesítés

Többször részt vettem már ilyen kezelésen, nekem „bejött”. Az eljárás lényege röviden az, hogy a fodrász egy keratinos réteggel kezeli a hajunkat. Állítólag az összes lehetőség közül ez a legbiztonságosabb (vagyis ennél károsodhat a legkevésbé a hajunk). A keratinnak köszönhetően a végeredmény puha, selymes és fényes haj, nem utolsósorban pedig szögegyenes. Bár ez utóbbi eléréséhez a kezelést követő napokban tennünk kell: pár napig nem csinálhatunk a hajunkkal semmit (nehogy megtörjük) és víz sem érheti. Ráadásul az sem mindegy, milyen sampont használunk a későbbiekben, de ezekről a szalonban úgyis felvilágosítanak bennünket.

A kezelés körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, az eredmény pedig körülbelül 3-4 hónapig tart, legalábbis nálam ennyi ideig éreztette hatását. Az egyenesség fokozatosan tűnik el a haj növekedésével párhuzamosan. Viszont ha rendszeresen bevállaljuk ezt a procedúrát, az eredmény alkalomról alkalomra jobb lehet. A keratinnak köszönhetően, és mert hónapokon keresztül nem kell elővennünk a hajvasalót, a hajunk akár még egészségesebb is lehet, mint korábban. Hátránya is van azonban: nem olcsó a kezelés, de amennyi időt és energiát megspórolok vele, én mindig úgy érzem, hogy megérte.

A japán módszer

Egyesek végleges hajegyenesítésnek is hívják a japán kezelést. Az eljárás során használt vegyszer főleg keratint és kollagént tartalmaz. A kémiai elemeknek a segítségével átalakítják a haj természetes kötéseit és újraalkotják azokat – így lesz a göndörből egyenes, az eredmény pedig sokkal erősebb, mint a sima keratinos eljárás után.

A „végleges” jelzőt azért kaphatta meg ez a módszer, mert a kezelt hajszálak valóban nem göndörödnek vissza, legfeljebb lenőnek (körülbelül hat hónap alatt), és

a kezelés után nem lehet őket hullámosítani, göndöríteni, ahogy két-három hónapig nem ajánlott a hajfestés sem.

Vékonyszálú, töredezett hajúaknak nem javasolják alkalmazását, a megelőző konzultáción a szakember dönti el, hogy alkalmas-e a hajunk a kezelésre, vagy sem. Az eljárás és a végeredmény ismeretében meggondolandó, hogy belevágunk-e egy ilyen japán hajegyenesítésbe. Ha mégis, érdemes csakis egy igazán profi fodrász kezeire bízni magunkat!

A hajszerkezet újraépítése, kémiai kezelés

Ebben az esetben egy speciálisan erre a célra kifejlesztett vegyszer segítségével érik el, hogy a hajunk a 3-4 órás kezelés végére egyenes legyen. Az eljárás azon az elven alapszik, hogy minden hajnak, hajtípusnak sajátos szerkezete van, amit a különféle enzimek és kémiai anyagok segítségével úgy változtatnak meg, hogy a hullámosból vagy göndörből végül egyenes legyen. Beválhat ez például azoknak, akiknek „szöszölős”, vagy nehezen kezelhető a hajuk, mivel a kezelés után selymes, fényes és könnyen kezelhető hajjal távozhatnak a szalonból, a hatás pedig körülbelül 5-6 hónapig tart. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha rendszeresen befizetünk egy-egy ilyen kezelésre, az

akár nagy mértékben is elvékonyíthatja, roncsolhatja a hajunkat. 

Az igényeink, a lehetőségeink és a pénztárcánk figyelembevétele mellett válasszuk ki, hogy melyik eljárás a legszimpatikusabb számunkra. És persze fontos, hogy mit bír a hajunk! S amíg gondolkozunk azon, hogy melyik szalonban foglaljunk időpontot, próbáljuk meg kímélni a hajunkat, mert a kezelések igencsak igénybe vehetik. A végeredmény azonban kecsegtetőnek tűnik.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X