Stílus

Te vennél antivírus farmert? – vírusvédelemmel ellátott divatkollekciók

Koronavírus és a divatipar – első hallásra talán a világ két legtávolabbi fogalma, az utóbbi időben mégsem annyira. Talán éppen új fejezet nyílik a divattörténelemben, az öltözködés szerepe alapjaiban lett újragondolva. Mert kiben ne merült volna fel a kérdés egy próbafülkében, hogy vajon biztonságos-e vírus idején ruhákat próbálgatni? 

Mára már tisztában vagyunk azzal, hogy az új koronavírus képes életben maradni bizonyos felületeken az emberi testen kívül is, és ezek érintésével a fertőzés akár tovább is terjedhet. Noha a ruházat a szakértők szerint nem számít magas rizikófaktornak, a kérdés akaratlanul is felmerül bennünk: a sarki kisboltban leköhögött ruhát hajítsuk azonnal a mosógépbe? Mennyire biztonságos a külföldről beérkező ruhadarabokat próbálgatni a butikok próbafülkéjében? Többek között ezek a mindennapjainkba alattomosan bekúszó, új, de visszatérő félelmek, amikre csak a divatvilág úttörői tudnak érdemi megoldást nyújtani. 

Egy svájci textiltervező cég, a HeiQ, 2020 márciusában vírusblokkoló technológiával rukkolt elő, amit Viroblocknak nevezett el. Már 2013-ban elkezdődtek az ezzel kapcsolatos kísérletek az ebola-krízis idején, de csak 2020-ban, a koronavírus-járvány térhódításával érezték prioritásnak a technológia bemutatását.

A Viroblock alkalmazásával egy láthatatlan, antivírus „pajzsot” hoznak létre a szöveten, ami kilencvenkilenc százalékban elpusztítja a vírustörzset.

Nem engedi, hogy a kórokozó bármennyire is áthatoljon a textílián. A technológiát a gyártási folyamat utolsó szakaszában alkalmazzák, ekkor hozzák létre a szövetet bevonó vékony filmréteget. A fejlesztésnek köszönhetően a vírus harminc percen belül elpusztul a ruhán, és a hatékonyság nem szenved kárt harminc mosásig, és a HeiQ vállalat dolgozik a vírusölő technológia élettartamának meghosszabbításán. 

A cég már együttműködik a DL1961 és a Warp + Weft farmergyártó cégekkel, hogy közösen létrehozzák a világ első antivírus farmerét,

októberi kezdéssel már mindkét vállalat használni fogja a Viroblock technológiát a nadrágjain. A próbafázis azért esett a farmerokra, mert univerzális ruhadarabról lévén szó gyakran napokig viseljük mosás nélkül.

A divat és annak funkcionalitása ma már elválaszthatatlanok. Rá kell jönnünk, hogy fontosabb, hogy inkább kevesebb, de legalább praktikus ruházatunk legyen – összegezte Sarah Ahmed, a DL1961 és a Warp + Weft vállalat dizájnere a konklúziót. „Mi értelme a ruháknak, ha nem az, hogy megvédjenek minket? Egy dolog stílusosnak lenni, és egy másik olyan öltözéket viselni, ami megvéd. Ez egy teljesen új irány a ruhák készítésében és használatában” – tette hozzá az elhivatott divattervező.

Forrás: ITT és ITT

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.

 

Már követem az oldalt

X