Stílus

Felkavaró a világ, ezért a ruhád nem kell, hogy az legyen – az idei őszi-téli trend szerint biztosan nem

A divatvilág, ahogy általában, idén ősszel is meg tudott lepni. Mintha a világban zajló, felkavaró események nyomot hagynának a divatdiktátorok munkásságán, mintha a tervezők is úgy éreznék, hogy ezek a napok nem kell, hogy a harsányságról szóljanak. Sokkal inkább a letisztultság, visszafogottság és minimalista stílus jellemzi új kollekcióikat. Szeretem ezt a szemléletmódot, és azt hiszem, sokan tudunk könnyen azonosulni vele.

Ősszel is divat a minimalista stílus: fehér atléta trikó 

A ruhatrendek ismétlik önmagukat: alig lehet ezt jobban szemléltetni, mint az egyik legnagyobb sikernek örvendő darabbal, az egyszerű, fehér atléta trikóval. Időről időre visszatér, és mindig ugyanolyan nagy sikere van. A legnevesebb divatházakat – például Prada, Givenchy és Ralph Lauren – építik szettjeikbe, és bizonyítják újra és újra: a legegyszerűbb ruhadarab is képes ellenállhatatlan bájt sugározni. Egy csinos szabásvonalú fehér atlétát kék farmerrel és egy vidám színben pompázó blézerrel vagy inggel bármikor felkaphatsz, és garantáltan működő szettet kapsz! 

Apropó: ha farmert viselsz, azzal nem nyúlhatsz mellé

Ebben az évben nincs egy szabásvonal, amit a többinél divatosabbnak mondhatunk. A legtöbb üzlet kínálatában szerepelnek az extra szűk fazonok, amelyek szinte második réteg bőrként simulnak ránk, de az egyenes szárú, bokavillantó változat is hódít, ahogy a trapéz szár is egyre inkább kúszik vissza a lábainkra boltok polcaira.

A magas derekú fazonok mellett ismét teret kap a csípőnadrág , aminek én különösen örülök, titkon mindig is a kedvencem volt a 2000-es évek farmertrendje. A comb és térd magasságában kihasított, rojtos nadrág pedig továbbra is tartja magát, valószínűleg egy ideig még nem fog kimenni a divatból.

A színárnyalatot tekintve a világosabb nadrágok trendibbek idén, a kifutókon is ezekből láthattunk többet.

 

Pilótás stílus: bomberdzseki

Kabátok terén határozottan a bomberdzseki a legtrendibb, amivel melegen tarthatjuk magunkat a hideg napokon. Bomberdzsekit régebben az amerikai katonaság pilótái hordtak, onnan került a sima, utcai divatba. A derékig érő, rövidebb fazon a legkelendőbb, főleg sötét színekben, de a fényes, metálos árnyalat is remekül áll sokaknak.

 

 

Ha úgy érzed, a bomber nem a te stílusod, akkor a combközépig vagy akár bokáig érő, főleg pasztell színekben játszó szövetkabát lesz a telitalálat.

őszi divat

 

Ha szoknya, akkor rakott mini

Az elmúlt években főleg a magas derekú nadrág dominált, idén viszont egy üde és sokkal nőiesebb ruhadarab vívta ki magának az első helyet: a mini szoknya. Az igazi slágerdarab a combközép vonalig (kevésbé merészeknek térd felettig nyúló) rakott szoknya, ami egy hozzá illő vastagabb harisnyával szuper összeállítás lehet. Fiatalos és ártatlan hatást kelt, ami önbizalmat és vidámságot hoz magával. Ezeknek a rakott szoknyának nagyon jól áll a kockás minta.

 

Kötött, ami kívül-belül átmelegít

2022 határozottan az az év, amikor a kötött ruhák számítanak az egyik legmenőbb viseletnek. Pulóverek és kardigánok terén a laza, enyhén túlméretezett fazon nagyon megy most, de gyönyörűek a kötött ruhák is, főként térdig érő változatban. Ebből az irányvonalból természetesen nem maradhatnak ki a kiegészítők sem, mint egy vastag fonalból készült kötött sapka, sál vagy kesztyű. Ami kifejezetten újítás, az a kötött szoknya hódítása, főleg mini változatban.

 

Örök klasszikus: bőr és műbőr

A bőr és műbőr nadrágok, szoknyák és dzsekik nagyon mennek idén, főleg fekete és meggybordó színekben. Ha nadrágról van szó, a testhezálló, szoknyából a rövidebb, merész, dzsekinél pedig a derékig érő fazon a legsikkesebb. Ezeket a darabokat egy fehér, szélesebb pántú atlétával kiegészítve biztos nem fogsz mellé.

 

Fekete, a drámai hatásért

Fekete csipke, fekete tüll és ez mind bársonnyal vagy selyemmel kombinálva. Drámai és erőteljes ez a stílus, tekintélyt követel és magabiztosságot áraszt. Bár tőlem messze áll, magam körül mindennap látom, ahogy lányok és nők ehhez hasonló öltözetben sétálnak az utcán. Tény, hogy jól néz ki, figyelemfelkeltő, viszont tudni kell jól viselni, ráadásul a testalkat sem mindegy. Ez a stílus főleg a magasabb, vékony nőknek áll jól.

 

Divatban tipegni

A már évek óta hódító platform cipők mellé felkéredzkedett a dobogóra a magas szárú csizma, főleg térdig érő változata, de a legtöbb üzletben lehet kapni térd felett végződő csizmát is. Miniszoknyával egy ilyen csizma biztosan figyelemfelkeltő, nem akármilyen megjelenést biztosít. Ráadásul a most divatos ezüst, arany, bronz színekben egészen futurisztikus a hatás, akár bokacsizmáról, akár hótaposóról, de még akkor is, ha csak egy egyszerűen sportcipőről van szó.

És hogy milyen színek hódítanak? Azt ebben a cikkben szedtük össze.

Ajánljuk még:

A jelentéssel teli jobb, mint a tökéletes – interjú a Popartbox alkotóival, akik régi holmikból varrnak újat

Érvelhetnék azzal a ruhák újrahasznosítása mellett, hogy mennyi hulladékot termel a fast fashion, mennyi méreg és környezetszennyezés árán állítja elő termékeit, ezért milyen üdítő látni ezt a két nőt a kincsekkel teli műhelyében, amint az utolsó ép fonalig beépítik a mások által kidobásra ítélt szöveteket és kötéseket új ruhákba. De így, negyvenen túl már rég nem erre gondolok, ahogy a nagymamám otthonkáihoz, hímzéseihez, abroszaihoz hasonló részleteket látok viszont bohókás cuccokban: inkább arra, hogy a tárgyakhoz kötődésünk van, érzelmeink támadnak tőlük és ez az egész egy nagy értékmentés, amiből én is részt akarok.

 

Már követem az oldalt

X