Stílus

„A virágnak megtiltani nem lehet” – minden, amit tudni akarsz a virágokról, de sosem volt alkalmad megkérdezni

Sosem felejtem el, mennyit hezitáltam, milyen virágból álljon az esküvői csokrom. Nem akartam tucatvirágokat, szerettem volna, ha igazán emlékezetes lesz a csokor. Végül a flamingó mellett döntöttem és igazán elegáns és egyedi lett a végeredmény. A virágot azóta is szeretem, ajándékba adni, kapni. Nincs esküvő, ballagás, névnap, születésnap, randi virág nélkül. De hogy honnét érkeznek hozzánk ezek a csodák, mi történik a kulisszák mögött, azt eddig sűrű homály fedte... Interjú.

Egy szál rózsa a szerelmet jelképezi, a tulipán, szív formája miatt a lángoló érzelmeket mutatja. Az orchidea a ritka szépséget, a kifinomultságot jelképezi, a – ma már védett – hóvirág pedig a reményt. Régi korokban a hölgyek még olvastak ezekből a jelekből, ma már inkább évről évre születő trendekről beszélhetünk, éppúgy, mint a divat világában – árulja el Pintér Klára, aki 30 éve foglalkozik a virágokkal. Minden évnek van egy színe, ez idén a kék, de mindig vannak standard színek, nagy divat a pasztell és annak összes variációja. És persze ott vannak az örök klasszikusok, a szerelemben a vörös, karácsonykor pedig a piros és a zöld.

Milyen utat járnak be a virágok, mielőtt megérkeznek hozzánk?

A virágok rendkívül kalandos úton jutnak el a kereskedésekbe, a világ minden részéről. Ecuadorban, Etiópiában, Kenyában, Franciaországban, Spanyolországban Izraelben, Magyarországon, Hollandiában kertészetekben termelik a virágokat, amelyeket aztán az Amszterdam mellett található Aalmsmeerbe, a világ legnagyobb virágtőzsdéjére szállítanak.

Naponta több millió szál virág cserél itt gazdát. A brókerek a virágóránál licitálnak, onnét pici kocsikkal viszik a megfelelő kamionhoz a virágokat.

A szállítmányok kedden és pénteken éjszaka indulnak, Magyarországon szerda és szombat délelőtt már friss virágot vehetünk.

 
Fotó: Pintér Klára

Honnét vannak most a virágaid?

A rózsa főként Ecuadorból és Kolumbiából érkezik, hiszen a virágtermelés egy része áttevődött Dél-Amerikába, az ottani kedvező hőmérsékleti viszonyok miatt. A tulipánokat természetesen az „őshazájukból”, Hollandiából kapjuk, a zöldek Izraelből vagy Dél-Olaszországból érkeznek.

A vevők általában hogyan választanak virágot?

Az ember egyénisége, gondolatai is kifejeződnek abban, hogy milyen virágot választ, ez független a trendektől. Sokan úgy érkeznek a virágárushoz, hogy szeretnének vinni egy csokrot valakinek. Akkor megkérdezem, hogy milyen emberről van szó. Ha életvidám, bohó, akkor egy vidám, bohókás csokrot kötünk. Sokan olyan virágot választanak ajándékba, amilyennek ők maguk is örülnének. A közelmúltban óriási emberfej nagyságú mélybordó és rózsaszín hortenziákat kaptunk. Amikor belépett az egyik hölgy, tudtam, hogy azt fogja elvinni, ebben valószínűleg a pedagógus múltam, az emberismeretem is segít. Ha valaki tanácsot kér, segítünk. Egy nyugdíjba vonuló pedagógusnak például egy elegáns, konvencionális csokrot készítenék,

egy diplomata hölgynek, aki díjat ad át, mindenképp fenséges virágokat szánnék, egy fürt orchideával, vagy valami különleges trópusi növénnyel lepném meg, ennek is megvan a protokollja.  

A járvány idején mi lett a virágokkal és a virágpiaccal?

A termelők óriási veszteségeket szenvedtek el, százezerszámra kellett palántákat megsemmisíteni, összeomlott a virágtőzsde.

A szívem szakadt meg, amikor láttam, hogy beszántották a földet, ami tele volt krizantémokkal, bedarálták az orchideákat, beszélni is szörnyű róla.

Óriási tisztelet övezi azokat, akik talpra tudtak állni. A virág egy élő dolog, aminek nem mondhatod, hogy most ne virágozzál, ahogy a mondás is tartja: „a virágnak megtiltani nem lehet, hogy nyíljék, ha jő a kikelet.” Most nagyon sokféle virágot hiába keresnek a vevők.

Hogy éltél a járvány alatt a virágaid nélkül?

A törzsvevőim felhívtak: tudom, hogy zárva vagytok, de azért nekem kötsz egy csokrot? Nem hagyhattam őket cserben, telefonáltam a termelőhöz – szerencsére maradtak néhányan, és néha egészen kalandos úton jutottunk a virághoz, amiből csokor lett. Ezen kívül ismeretterjesztő videókat készítettem arról, hogyan készülnek a virágboxok, tanulmányokat olvastam, fejlesztettem a közösségi oldalunkat, és természetesen az otthoni kertemet szépítettem. Egy napot sem tudok eltölteni a virágaim nélkül, legyenek akár a kertben, a lakásban, a réten, vagy a virágboltban.

Ajánljuk még:

ORBÁNCFŰ, CICKAFARK ÉS IZSÓP – HÁROM NYÁRI CSODASZER, AMIKET IDEJE MINÉL HAMARABB BESZEREZNED!

A LEGÉRZÉKIBB VIRÁG, AMI NEMCSAK A SZEM, DE AKÁR AZ ÍZLELŐBIMBÓK GYÖNYÖRE IS LEHET

A LEGJOBB GYÓGYVIRÁG AGGODALOM ELLEN, ÉS MÉG FINOM IS – MINDENT A SÁSLILIOMRÓL

Borítókép: Pintér Klára

 

Már követem az oldalt

X