Stílus

2023 legtrendibb darabjai: rojtok, szakadások, mély dekoltázs és aszimmetria

A divatházak által meghatározott trendek mindig is tükrözték a világban zajló eseményeket, ám talán 2023 az az év, amikor a divatot formáló hatás nagyon is „kézzelfogható”. Egyes tervezők itt-ott szakadt, szinte befejezetlennek tűnő ruhadarabokkal rukkoltak elő, míg mások előszeretettel használják a katonaságra jellemző színeket és a praktikus, nagyzsebes darabokat. Azért vannak olyanok is, akik a feminizmust, a könnyedséget igyekeztek hangsúlyozni lágy esésű anyagokkal, csipkékkel. Tehát az idei év divatirányzata egészen szerteágazó és rafinált. Lássuk, melyek lesznek 2023 legtrendibb darabjai!

Háború formálta trend

A bézs és kakhi színekben pompázó cargo nadrágok, kisebb és nagyobb zsebekkel ellátott ruhák, pántok, csatos megoldások 2023-ban uralni fogják a divatot. Persze az más kérdés, hogy sokakból ez kifejezetten viszolygást vált ki. Ez a trend ugyanúgy fejezhet ki valaki számára önbizalmat, magabiztosságot és erőt, mint ahogy szorongást és lehangoltságot is. Tény, hogy egy nagyméretű, zsebekkel felszerelt nadrág vagy kabát őrülten praktikus tud lenni, ha nem szeretnénk táskát vinni magunkkal.

Irodai öltözet újragondolva

Több tervező is arra a következtetésre jutott, hogy idén a sikkes, elegáns „irodai viselet” színe nem más, mint a lágy bézs. Az előző évek árnyalatai főleg a sötétebb kék, a szürke és a fekete voltak, ám ebben az évben a semleges és természetes színek kapnak szerepet. Letisztult stílus, kényelmes kialakítás, mégis alakot lekövető szabásvonal jellemzi a munkahelyi divatot.

Főszerepben a csípő

A tavalyi évhez képest idén háttérbe szorul a túlméretezett, azaz „oversized” és „baggy” divat. Persze van, akinek jól állnak azok a ruhák, de sokaknak sajnos nem igazán. Most talán a nők és a férfiak is fellélegeznek egy kicsit, ha ismét sejthetővé válik, milyen alakot rejtenek az összeállítások. Sőt, a csípő és a nőies formák kiemelése igen nagy hangsúlyt kap a tavaszi és nyári ruha trendben. Főleg koktélruhák, kosztümfelsők és szövetkabátok esetében lesz szembetűnő a változás. A derékvonaltól bővülő fazon, a már-már pörgős szoknyára emlékeztető kialakítás fog hódítani.

Mély kivágások, áttetsző ruhák

2023 nyári divatjára a merész kivágások és lágy esésű anyagok lesznek jellemzőek. A legjobb indikátor az, hogy a sztárok miben lejtenek a vörös szőnyegen. Ezek a selymes, szinte áttetsző, földig érő ruhák a mély dekoltázsukkal semmit sem bíznak a képzeletre. Persze eldönthetjük, vagyunk-e olyan bátrak és bevállalósak mint a hírességek, vagy maradunk a szolidabb, mégis nőies daraboknál.

A minta, ami soha nem megy ki a divatból: a pöttyös

Én különösen örülök ennek a divatnak, mert mindig is elvarázsoltak a pöttyös, vintage ruhák. Ha tehetném, gyakran hordanék az 1960-as évekre jellemző csinos, pörgős szoknyákat és ruhákat. Retro, kislányosan bájos, mégis nőies. Idén tavasszal és nyáron a tervezők visszanyúltak ehhez a stílushoz, főleg sötétebb árnyalatok fehér pöttyös változatában.

Izgalmasan dekoratív: rojtok

Idén előszeretettel dekorálnak rojtokkal, fodrokkal és más, „csüngő” elemmel. Ez a megoldás mindenképpen izgalmat csempész a szoknyák és felsők világába, vidámmá és bohókássá téve ruháinkat, ahogy libegnek-lobognak körülöttünk séta közben. Az effajta díszítés remekül áll táskákon is.

2023 legmeglepőbb trendje: a szépséges sellő

Szoknyák és földig érő ruhák terén a „sellő” szabás idén tarolni fog. Főleg magasabb, hosszú combokkal megáldott lányoknak és nőknek áll jól ez a divat, ami nem más, mint testhez simuló, csípővonalat lekövető, majd térdnél kiszélesedő fazon. Meg kell hagyni, rendhagyó viseletről beszélünk, ám azzal nem vitatkozhatunk, hogy különleges.

Aszimmetria: ki tudja, mit hoz a holnap?

A befejezetlenséget, nyers kidolgozatlanságot sugalló asszimetrikus szoknyák idén nagy divatnak örvendenek, a legnagyobb divatházak kifutóján sok modell viselt ilyen jellegű darabokat. Egyszerű, mégis nagyszerű szabásvonal, a szoknyák alja ferdén vágott, egyik oldal rövidebb, mint a másik.

Szakadt farmer, avagy ezt a világon nem lehet megúszni ép bőrrel

Legalábbis erre utalnak a tervezők a kiszakadt, eltépett anyagú farmernadrágokkal, szoknyákkal és dzsekikkel. Ahogy a nagyzsebes military stílus, a szakadt, rojtos darabok is a háborúra utalnak. Az pedig, hogy ezek a szakadások farmer anyagon mutatnak a legjobban, kétségtelen.

Áttetsző, bővebb felsők

Divatba jönnek az áttetsző, semleges színű, fehér, bézs, púderrózsaszín, bő szabású felsők és poncsók is, melyek alá bátran vehetsz fel egy sötétkék, zöld vagy fekete atlétatrikót.

Bármi, csak Viva Magenta színben pompázzon

A 2023-as év színe nem más, mint a Viva Magenta névre keresztelt lilás bordó árnyalat. „Ez a szín a megnyugvást, a bizalmat és a kapcsolatok újraépítését jelképezi egy olyan világban, amely éppen próbál felállni a pandémia után, a háború közben.” Erre, valljuk be, szükségünk is van. Mivel ez a szín kifejezetten pozitív és vidám, viseljük bátran és kombináljuk más, szintén üde árnyalatokkal.

Csipkeruhák harangszabással ötvözve

Több olyan darab is kifutóra került, ahol a tervezők csipkés anyagot párosítottak vastagabb textilből varrott fodrokkal, sőt, a ruhaujjak végét harangszabással ékesítették. Az ilyen típusú öltözékekben kifejezetten jól néz ki a szembetűnő kontraszt a lágy, vékony csipke és a vastag, súlyosabb anyagból készült díszítőelemek között.

3D virágok minden mennyiségben

Minden évben hódít a virágminta, hiszen olyan légies, könnyed és kedves. Igen ám, de idén tavasszal egy egészen új, átgondolt formát ölt majd a ruhákat ékesítő „virágminta”. Mégpedig azért, mert nem nyomtatják a textilt, hanem 3D virágokkal fogják ékesíteni ruháinkat. S minél nagyobb egy virág, annál egyedibb a ruhaköltemény. A virágokat minimál stílusban alakítják ki hosszú, fodros anyagból.

Úgy tűnik, 2023-ban is lesz miből válogatni, csemegézni az alakunknak megfelelően. Az idei év határozottan egy színes, sokoldalú év ruhatrendek tekintetében, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő stílust.

Ajánljuk még:




 

Már követem az oldalt

X