Datolyával töltött aprósütemény
Olvasási idő: 2 perc

Datolyával töltött aprósütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 110 g vaj
  • 50 g olaj
  • 450 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 2 ek citromlé
  • 3 ek tej
  • 150 0 g datolya
Tovább olvasok

 

 

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral, a citromlével és annyi tejjel, hogy a tészta összeálljon. Ha a tésztánk elkészült, frissen tartó fóliába csomagoljuk, majd a hűtőbe rakjuk legalább két órára. Akkor sem lesz baja, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.

A töltelékhez előkészítjük a datolyát. Feldaraboljuk, majd egy pici vízzel feltesszük főni. Ha a datolya megpuhult, ledaráljuk, vagy burgonyanyomóval áttörjük. Végül kihűtjük.

 

Ha a tészta megpihent, 32 részre osztjuk, és mindegyik adagból egy kis golyót formázunk. Mindegyik golyót kissé kilapítjuk, és a közepére egy kiskanálnyit teszünk a datolyából. Ezután becsomagoljuk a tölteléket, és mindegyik kis süteményt meggömbölyítjük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és picit mindegyiket megnyomjuk, hogy az aljuk egyenes legyen.

 

200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Amikor elkezdenek pirulni, készen is vannak. Még langyosan megszórjuk őket porcukorral.

 A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!