Virágos dekoráció házilag: 4 módszer, ahogy mi őrizzük a múlandó szépséget

Otthon

Virágos dekoráció házilag: 4 módszer, ahogy mi őrizzük a múlandó szépséget

Apró kis csodák teszik széppé az életet. Ezek közé az apró csodák közé tartoznak a virágok, amelyek most bőven virágoznak. Többféle módon is megőrizhetjük szépségüket, hogy akkor is eszünkbe juttassák a nyári kertet, amikor kopár ágak vacognak odakint.

Virág préselése

A kerti- vagy vadvirágokat könnyen tartósíthatjuk préseléssel. Nagyon egyszerű technika, látványos eredménnyel, ám néhány apróságra érdemes figyelni.

  1. A virágokat teljes nyílásban szedjük le, lehetőleg napsütésben. Ha harmatos, vagy vizes virágokkal van dolgunk, azokat előzőleg alaposan szikkasszuk meg. Ha nedvesség marad rajtuk, könnyen megpenészednek, akár néhány óra alatt is.
  2. Hagyjuk őket rövid ideig pihenni, könnyebben lehet alakítani a szárakat, forgatni a leveleket, ha egy kissé ernyedtebbek, puhák.
  3. A virágokat rendezzük tiszta fehér papírlapok közé, simítsuk ki a szirmokat, igazítsuk el a leveleket. Alul-felül fehér papír legyen, arra pedig tehetünk puha újságpapírt.
  4. Attól függően tegyünk rá súlyt, hogy teljesen simára lapított, vagy csak finoman préselt virágot szeretnénk.

Nekem a kíméletesen préselt virágok jönnek be, ezért csak két-három kilogrammos súlyt szoktam rátenni, és legfeljebb egy-másfél napig hagyom a virágokat a nehezék alatt. Ezután lapos papírdobozba rakosgatom át őket, és lefedve, fénytől és portól védve hagyom teljesen megszáradni. Ha elkészültek a szépen megszáradt virágok, indulhat az alkotás!

 

preselt-viragos-dekor

 

Virágos falikép

Válasszunk egy képkeretet – akár egy régit a padlásról vagy a bolhapiacról, akár egy modern, letisztult formát –, a virág mindegyikhez remekül passzol. A préselt virágokból állítsuk össze az elképzelt kompozíciót megfelelő nagyságú, fehér papíron. Ha meg vagyunk vele elégedve, többféle módon helyezhetjük bele a képbe. Ha van hozzá üveg és háttérkarton, akkor egyszerűen a papírra ragasszuk fel folyékony ragasztóval a virágokat, tegyük elé az üveget és mehet a keretezés!

Ha van hozzá két üveglap, tehetjük közé is, így nem kell ragasztani, csak finoman dolgozni vele. Légies, különleges hatású képet kapunk. Ha a keretben plexilap van, bármelyik megoldást alkalmazhatjuk.

 

Virágos váza

Egy egyszerű befőttes üvegből kedves tárgyat varázsolhatunk. Ha pedig van olyan mívesebb, vagy szép formájú palack, amit félretettünk, mert sajnáltuk kidobni, az is új életre kelhet némi széles, átlátszó ragasztószalagnak hála. Feszítsünk ki egy akkora darab ragasztószalagot, ami épp átéri az üveget. Rakosgassuk rá a kiválasztott virágokat, növényi részeket. Dolgozzunk csipesszel, mert a ragasztószalaghoz minden odaragad, az ujjunk is! Ha elkészült a vízszintes alkotás, akkor szépen görgessük végig rajta az üveget, közben igazítsuk a megfelelő helyre, és simítsuk le a virágokat. Olyan hatást kelt, mint az élethű virágmatrica. Hosszabb virágok és magasabb palack esetén természetesen a virágmatricát hosszában ragasszuk fel az üvegre.

Így készül:

Virággyertya

Régebbi, megkopott fényű gyertyának is új életet adhatunk némi virágdekorációval. Válasszuk ki a megfelelő növényeket, rakjuk ki a kompozíciót egy papíron. Az első virágot helyezzük a gyertyára, fektessünk rá egy darab zsírpapírt vagy sütőpapírt, és alacsony hőfokon, óvatosan simítsuk rá a vasalóval. Ha szépen ráfeküdt a viasz felszínére, jöhet a következő növény, és így járjunk el, mindaddig, amíg az össze virág rákerült a gyertyára.

Valahogy így:

 

 

Könyvjelző

Ehhez mindenképpen simára préselt virágokra lesz szükség, illetve egy laminálógépre. A virágokat óvatosan rakosgassuk a laminálófólia két lapja közé úgy, hogy majd szép csíkokat vághassunk belőle. Ha lelamináltuk, éles késsel vágjuk megfelelő méretűre.

 

 

 

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X