Otthon

Télből a nyárba megyünk, de hova pakoljuk el a téli holmikat?

Az idei tavasz se tart soká, sőt. Mintha a tél után azonnal nyár lenne: rögvest ruhatárat kell cserélni, ha eddig nem tettük. De hova kerüljön a sok, nem használt téli holmi?

Az utóbbi időben a tél után szinte azonnal a nyár következik, kimarad a tavasz. Mintha minden tél végén csizmából szandálba lépnék át, és ez kicsit megzavarja a ruhatáram kezelését is.

Nem olyan régen írtam már a tavaszi gardróbrendezésről, ami csak félig valósulhatott meg. Ugyanis nem igazán van helye és szerepe a tavaszi kisruháknak, leginkább annak örülök, ha a vékonyka farmerkabátomnak szerepe lesz ezen a tavaszon. Mert az átmeneti holmik lehet, hogy ebben az évben is hoppon maradnak.

Viszonylag gyorsan kell tehát a télről a nyárra átnyergelni, és szépen, a lehető legnagyobb gondossággal elpakolni azt, amit aztán majd szeptemberben (a tél kezdetén) szedhetünk elő újra.

De hova és hogyan lehet elpakolni úgy a holmikat, hogy ne legyenek útban, ne legyenek szem előtt és ne is gyűrődjenek össze olyan nagyon?

Én ezeket a lépéseket követem:

1. Szelektálás

Minden évszakhoz fűződő rendezés a szelektálással kezdődik. Két kupac, a kell, meg a már nem kell halom. Aztán ha marad még kérdés vagy kétség bennünk, újra jöhet a két kupac átnézése, akkor már szigorúbb szemmel. Ezután jöhet a fejtörés, hogy mibe tegyük a téli (meg a tavaszi) holmikat.

2. Elhelyezés, de mibe?

A nejlonzsák nem lehet opció. Nem csak azért, mert a környezetvédelemmel köszönőviszonyban sincs, bár ez is nagyon fontos szempont. Leginkább azért, mert az erős zsákok színe általában fekete, ezért lezárás után fogalmunk sincs, mit tettünk bele, és a zsákokra erősített cetlik csak részben nyújtanak segítséget. Ráírjuk például, hogy kabátok, de hogy melyik fekete zsák rejti a piros, karcsúsított kabátot és melyik az állatmintás rövid bundát, az rejtély marad.

Sokkal hasznosabb, hosszabb ideig használható, tehát zöld megoldás az átlátszó tárolódoboz, mert abban láthatjuk, mi lapul. Ráadásul az azonos méretű dobozok egymás tetejére is pakolhatóak, így helytakarékos ez a megoldás. Az óriási, fedeles papírdobozok is jobb megoldást kínálnak a nejlon zsákoknál, főleg ha újrahasznosított papírból készültek. Ugyan abban se látható, hogy mivel töltöttük meg, cserébe a műanyag dobozokhoz stócolható. Akár egy sarokban szekrénymagasságig felpakolhatóak, esetleg pont a szekrények tetején találnak helyet maguknak, amíg tombol a nyár.

Mi és hogyan kerüljön a dobozba?

Ugyebár első lépésben szelektáltunk, így megvan, mit szeretnénk eltenni a következő szezonra. Azonban fontos, hogy csak „tökéletes” állapotban lévő ruhákat dobozoljunk be. Ha valaminek rossz a húzózárja, vagy hiányoznak róla gombok, esetleg kilyukadt, akkor addig ne kerüljön be az elrakandó holmik közé, amíg azt meg nem javítottuk, vagy el nem vittük javításra. Tapasztalatból tudom, hogy elfelejtjük, milyen bajjal tettük el a ruhát, és amikor hirtelen nagyon szeretnénk pont azt a darabot magunkra húzni, következhet a bosszankodás. 

Nem kérdés, hogy ez az elv a ruhák tisztaságára is érvényes. Amikor a tiszta ruhákat a szekrényből a dobozokba pakoljuk, nyilván nincs szükség tisztításra, „frissítő” mosásra. Ugyan minek kellene? De az egész télen használt kabátok, sálak, sapkák, kesztyűk akkor is forogjanak egyet a mosógépben, ha csak egyszer használtuk a szezonban. Jobb érzés a következő télen tiszta állapotban találni a kedvelt és sokat használt darabokat.

És hogy milyen formában? Hosszabb időre való elpakolásnál én a gurigázásban hiszek, vagyis élre hajtogatás helyett csavarjuk fel henger alakba a ruhákat, főleg a nadrágokat vagy azokat a ruhákat, amik gyűrődésre hajlamosabbak.

Szerencsés az, aki megfelelő méretű gardróbbal rendelkezik, Módosítok, szerfölött irigykedem arra, akiknek bármiféle gardróbja van, mert az feltételezi azt, hogy elegendő helye van a ruháinak. Akinél viszont nincs egy ajtóval záródó helyiség a felesleges és a nem felesleges ruhaneműknek, annak fejtörést okozhat, hogy a dobozhegyet hova, hogyan rejtse el az avatatlan szemek elöl. Jó megoldás lehet a pince, vagy a szoba, ha a szekrény melletti sarokban a dobozokat egymásra tudjuk pakolni. Esetleg ha van egy függönnyel leválasztható hely, az is telitalálat. Mert az már szinte olyan, mintha mégiscsak lenne egy gardróbunk.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X