Otthon

Nyolc ötlet, hogy a vágott virág sokáig szép maradjon

Üde színfoltja lehet a lakásnak egy friss tavaszi csokor, de szívesen nézegetjük napokon keresztül a szerelmünktől kapott vágott virágokat is. Sajnos azonban nem mindig gyönyörködhetünk bennük olyan sokáig, mint szeretnénk, viszont néhány praktika segítségével meghosszabbíthatjuk ezt az időt.

Nem vagyok nagy rajongója a vágott virágoknak, szerintem a kertben vagy a réten sokkal szebbek, mint egy nagy vödör vízben a sarki üzletben. De azért elismerem, hogy egy csokor színes tavaszi virág üde szépséget varázsolhat az étkezőbe vagy az előszobába. És abban is biztos vagyok, hogy

egy szál rózsának megannyi mondanivalója lehet.

A hófehér kálák eleganciát vihetnek a nappalinkba, a tüzes kardvirágok pedig felpezsdíthetik az otthoni hangulatot. Akár a kertből szedjük, akár a boltból vásároljuk, szeretnénk, hogy sokáig a lakás díszei legyenek a vágott virágok – nem egyszer jártam úgy, hogy két-három nap után már dobhattam is a kukába az elhervadt növényeket. Sejtettem, hogy nem teszek meg mindent a múlandó szépségükért, és igazam lett: íme néhány szuper ötlet, ami frissíti őket.

Vágjunk le egy centit

Mielőtt vázába tennénk az üzletből vásárolt vágott virágot, érdemes levágni legalább egy centit a szárából – egy egész csokor esetében természetesen az összesből. Így a friss víz könnyebben bejut a szár belsejébe. Ha a kertből szedtük a virágot, akkor is érdemes néhány naponta levágni a szár végéből. A metszést éles ollóval végezzük, ne roncsoljuk a növényt, és ne egyenesen vágjunk, a legjobb, ha 45 fokos szögben – a nagyobb felületen ugyanis könnyebben szívja fel a vizet a növény.

Vágjuk vissza a leveleket

Szánjunk még egy kis időt a töveknél lévő fölösleges levelek eltávolítására. A vízszint fölött maradjanak csak – így csökkenthetjük a vízben lévő baktériumok számát, és a víz tovább maradhat tisztább és mentesebb a kellemetlen szagoktól. A friss virágok metszése és a levelek eltávolítása a napi virágápolás rendszeres részévé is válhat.

Megfelelő méretű váza

Ha túl szűk a váza szája, összenyomhatja a szárakat, ami idő előtti hervadáshoz vezethet. Ha azonban túl széles, nem mutat jól sem egy szál virág, sem egy egész csokor. Jó, ha van otthon néhány különböző méretű vázánk, hogy mindig a legoptimálisabbat tudjuk kiválasztani.

Vízcsere és hűtés

A friss, tiszta víz tartja hosszan életben a vágott virágot. Két-három naponta érdemes cserélni. Tartsuk észben, hogy a vágott virágok az enyhén savas vízben érzik a legjobban magukat. Ha bimbós virágot teszünk a vázába, és szeretnénk, hogy kinyíljon, a hideg víz helyett engedjünk langyosat a vázába. Ha kinyílt a virág, váltsunk hideg vízre! Éjszakára akár a hűtőbe is betehetjük a virágot vázával együtt. Ez különösen nyáron segíthet meghosszabbítani a növények élettartamát.

Távolítsuk el a fonnyadt részeket

Naponta, de legalább akkor, amikor kicseréljük a vizet, távolítsunk el minden olyan részt, ami idő közben elhalt. Ezek egyrészt rontják a csokor szépségét, másrészt elkezdenek büdösödni, harmadrészt pedig beszennyezhetik a vizet és ezzel együtt a még egészséges részeket.

Tegyük megfelelő helyre

A vágott virágok főleg az árnyékosabb, hűvösebb helyeket kedvelik, ahol nincsenek kitéve közvetlen napfénynek. Kivételek ez alól a trópusi virágok, amelyek jobban kedvelik a meleget és a magas páratartalmat. Olyan gépek mellé se tegyük a vázát, amelyek használat közben felemelegedhetnek, és kerüljük a légkondícionálókat, valamint a ventilátorokat is. Kevesen tudják, de a vágott virágokat a gyümölcsöktől is érdemes távol tartani, mert az azok éréséből, erjedéséből származó gázok meggyorsíthatják a hervadást.

Válogatott társaság

Egyes vágott virágok nem jönnek ki egymással: például a jácintok, íriszek és nárciszok mérgező vegyi anyagokat termelnek, amelyek megölhetik az ugyanabban a vízben lévő, más növényeket. Jobb, ha ezeket egy külön vázában tartjuk egy napig, mielőtt másokkal kombináljuk őket.

Hozzáadott segítség

Az üzletekben kaphatóak olyan tápoldatok, amelyek a vízbe adagolva hosszabb életet biztosítanak a vágott virágoknak. Ezek az oldatok jellemzően cukrot tartalmaznak, és szabályozzák a víz pH-értékét, valamint távol tartják a káros baktériumokat. Saját magunk is készíthetünk azonban hasonlót!

  • Háromnegyed vízhez öntsünk egy negyed cukros, szénsavas üdítőitalt (átlátszó színűt), majd adjunk hozzá néhány csepp fehérítőt a baktériumok elpusztítására.
  • Vagy keverjünk két evőkanál almaecetet, két evőkanál cukrot és fél teáskanálnyi fehérítőt egynegyed vázányi vízhez, és tegyük abba a vágott virágokat (az arányokat a vízmennyiséghez igazíthatjuk).
  • Egynegyed vázányi vízhez adhatunk egy teáskanálnyi cukrot, néhány csepp fehérítőt és két szem aszpirint – ebben az esetben a pirulák biztosítják a víz megfelelő savasságát.
  • Ha éppen nincs otthon cukor vagy almaecet, lépjünk a bárszekrényhez, és vegyük elő a vodkásüveget: néhány csepp alkohollal ugyancsak lelassíthatjuk a virágok öregedését. A vodkában lévő alkohol ugyanis megakadályozza az etiléngáz előállításukat, ami egyébként a kiszáradásukat okozza.
  • A vágott virágoknak hosszú életet adhat, ha a vízbe beledobunk egy szem kockacukrot és egy-két rezet tartalmazó érmét. A réztől ugyanis enyhén savas lesz a víz, ami távoltarthatja a baktériumokat.

Végül, ha nincs más ötletünk, irány a fürdőszoba! Spricceljünk a szirmok és a levelek alá egy kis hajlakkot – állítólag ettől is tovább szépek maradhatnak, bár sokkal inkább igaznak tűnik, hogy csak tovább tűnnek frissnek és egészségesnek. Egy próbát azért talán ez is megér…

 

Már követem az oldalt

X