Otthon

Kevés virágból, kreatívan, keleties hangulatú kompozíciókat

Nyár végén nem szép arcát mutatja a kert. Kitikkadt növények, hőségtől perzselt levelek, vihar tépázta fák, bokrok. Pazar, dekoratív csokrokat legfeljebb pompás füvekből, megszáradt bugákból, kalászokból köthetünk. De ha van egy-két szál virág, egy érdekes formájú ág, kicsit a távol-keleti virágkultúrát idézve készíthetünk mutatós kompozíciókat.

Az ikebana, a japán virágművészet vallásos eredete egészen a 8. századig nyúlik vissza. A monda szerint a szerzetesek összeszedték a viharok által letört ágakat, gallyakat, virágokat és vízbe helyezték, hogy a növények életét meghosszabbítsák, és addig is gyönyörködhessenek bennük.

Ezt mi is megtehetjük, mégha az ikebana szabályait és titkát nem is ismerjük – mert ezt elsajátítani sok-sok évbe telne. De ha ügyelünk az arányokra, követjük a természet rendjét, meg tudjuk érezni a láthatatlan középpontot, akkor szép és harmonikus kompozíciók kerülhetnek ki kezeink közül, amelyek szép díszei lehetnek akár egy modern, letisztult környezetnek, akár elegáns miliőbe helyezve.

Letört körteágból 

Az ikebana a kiegyensúlyozott aszimmetriát részesíti előnyben. Egy letört körteág egy öreg szappantartóba helyezve, egyetlen szép krizantém virággal. Az ágat illesszük úgy az edénybe, hogy a fás szárat beszorítjuk az edény falai közé, ehhez az ág végét megfelelő méretűre kell metszeni. A rövidre vágott virág feje adja meg a kompozíció súlypontját.

 

Kék víz

Visszafogott színek, kevés anyag jellemző e stílusra, amelyben nagy szerepet kap a víz is. Ezért érdemes hozzá üvegedényeket használni, amelyekben a víz látható – ami a nyári napokon felüdülés a szemnek.

 

Ebbe a négyzet alapú üvegedényben a kis levágott és behasított, beleszorított vesszőcske adja meg azt a biztos támasztékot, amibe egyszerűen bele tudjuk tűzni a barátcserje ágait és a kékes levelű kövirózsát. A vizet naponta cseréljük frissre!

 

„Megjöttem”

Virág egy kis vászonszatyorban? Miért ne, főleg ha teszünk bele egy befőttes üveget, és néhány szál kerti virágot. Ha kevés a hely, vagy ha a cicánk szívesen borogatja fel a vázákat, tökéletes megoldás, és alig kell hozzá néhány, rövid szárú virág.

 

Múlt és jelen, száraz és friss 

A keleti virágművészet szívesen használja a száraz és friss virágokat együtt, ezzel is az élet változását, a mulandóságot jelképezve.

 

A sásliliom megszáradt szárai látványosak, ezért olyan edénybe helyezzük, ahol teljesen láthatóak lesznek. A kardvirág elnyílva kicsit szomorúan mutat, de az elhervadt virágoktól megfosztott zöld szár érdekes, egy-egy megkésett virággal pedig megmutatja a természet teljességét.

 „Zöldben zöld”

A zöld árnyalatok együtt mindig erős hatást váltanak ki. A kerti yukka erős levelei egyenként csomóra kötve, egy félgömb-formájú kaspóba rakosgatva szépen megállnak. Éretlen, zöld, kerti termésekkel adhatunk nyomatékot a kompozíciónak, ami egy modern környezetben remekül mutat, és igen tartós.

 

Japánban a fiatal lányok nevelésének elengedhetetlen része volt a virágrendezés, az ikebana művészetének elsajátítása. Nálunk is jó lenne valami ilyesmi, hogy a mi, nyugati virágrendezési művészetünk praktikáit – vagy legalább annak egy kis részét minden leány megtanulja. Nagyban szolgálná a szépérzék fejlesztését, a természettel való összhang és harmónia kialakítását, és emellett kellemes kikapcsolódás a kreatív lelkűek számára.

Ajánljuk még:

Mit ne adjunk ajándékba a menyünknek?

Nyakunkon a karácsony és szinte biztos, hogy a legtöbben már törjük a fejünket, mit s adhatnánk ajándékba a családtagoknak. Olyan nehéz mindenkinek a lehető legjobbat, az igazán neki valót megtalálni. Persze, nincs tökéletes ajándék, de olyan ajándékok azért léteznek, amelyek nem építik, hanem rombolják a kapcsolatokat.

 

Már követem az oldalt

X