Otthon

Mihez kezdjünk az óraátállításból adódó plusz egy óra szabadidőnkkel?

November első vasárnapján újra itt az idő a téli óraátállításra. Ezzel nem csak a korai sötétedést próbáljuk megelőzni hanem bizony a hideg évszak kezdetét is jelenti.

Amellett, hogy átállítjuk a lakás összes óráját és élvezzük azt a plusz hatvan perc alvást, érdemes néhány apró de fontos szezonális tevékenységet elvégezni az otthonunkban. Tudjátok, olyan kis dolgokat, amikre amúgy nem fordítanánk különösebb figyelmet a napok elteltével, mégis néhány perc odafigyeléssel biztonságosabbá, kényelmesebbé válhat tőlük a lakunk.

Íme 9 tipp, amikre a téli óraátállítás tökéletes emlékeztető lehet:

1. Teszteljük a füstjelzőket és a szénmonoxidmérőket

Ha nem szólalnak meg, sokáig észre sem vesszük, hogy ott vannak a magasban. Éppen emiatt, az óraátállítás nagyon jó alkalom lehet az emlékeztetőre: a biztonság érdekében elméletileg évente kéne elemet cserélni a füstjelzőben, az óraátállítás jó időzítés lehet az ellenőrzésére és kitisztítására is.

2. Takarítsuk ki a kávégépet!

És most nem az őrölt kávé letörlésére gondolok a gép mellől, hanem egy aprólékos tisztogatásra, beleértve a belső kis alkatrészeket is, ami nem biztos, hogy 5 percbe telik, és semmiképp sem tartozik a mindennapi tevékenységek közé. Egy jó kávégép normális tisztítási programja sok időt igényel, viszont egyértelmű, hogy a tiszta gép jobb kávét főz.

3. Fordítsd meg a matracot

Ahhoz, hogy a matrac rugalmas maradjon, ajánlott néha átfordítani a másik felére, ezzel arányossá tenni a terhelését. Az évente kétszeri óraátállítás tökéletes időpont lehet erre, megelőzve a matrac túlhasználatát, a kényelmetlen alvást és hátfájást, de talán a matrac életét is meghosszabbíthatja. 

4. Csekkoljuk a gyógyszereket

Biztos mindenkinél található gyógyszeres doboz odahaza, így nyár végén jó ha megnézzük, mik vannak benne. Ezeknek a felhalmozódott orvosságoknak érdemes időről-időre ellenőrizni a lejárati dátumát és a dobozt frissíteni, ha szükséges. A téli influenzaszezon előtt különösen fontos lehet beszerezni néhány új vitamint, vagy meghülés elleni bogyót ahhoz, hogy ne érjen meglepetés később.

5. Seperjük ki a kéményt

A téli összebújós, kandallós estékre érdemes előkészíteni a kéményt. Nem egyszerű munka, így jobb profi szakembert hívni az ellenőrzésére, takarítására. Az évente egyszeri kéményseprés nemcsak hozzájárul a kémény normális működéséhez, de megelőzheti a házban kialakuló tűzvészt, és ugye egy igazi kéményseprő még szerencsét is hozhat.

6. Cseréljük le a ruhásszekrény tartalmát

Úgy értem, ideje elővenni a téli holmit és a nyárit eltenni az útból, ezzel felgyorsítva a reggeli készülődést. És végre előszedhetjük azokat a pufi pokrócokat, pihe-puha kötött pampókat, amik feldobják a bekuckózást a hideg évszakban.

7. Ellenőriztessük a bojlert

Abban szerintem egyetérthetünk, hogy ha a kazánnal nincs baj, működik és van meleg vizünk, akkor nem sokat törődünk vele. Egy hibás bojler viszont rengeteg fejfájást okozhat, így ezt a problémát is jobb megelőzni, és nem megvárni azt, hogy ne legyen melegvíz vagy fűtés a mínusz fokokra. Rendszeres ellenőrzés mellett kevésbé érhet minket ilyen téren meglepetés. 

8. Mossuk ki a párnáinkat

Gondolkozzunk el, mikor tisztítottuk utoljára ki a párnáinkat… emlékszik még valaki?
Éppen itt az ideje.

9. Takarítsuk ki az ereszcsatornát

Ez sem mindennapi munka. Most, hogy az ősz beköszöntött, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az ereszcsatorna tisztaságára. A levelek már nagyjából lehullottak, de még nem fagytak bele a csövekbe – most még aránylag egyszerűen megoldható.

Ajánljuk még:

Segítség, valami nem stimmel a palántámmal!

Aki már nevelt palántákat odahaza, az pontosan tudja, hogy azért ez nem is olyan egyszerű feladat. Számos nem várt, kellemetlen helyzet adódhat az apró magokból szárbaszökkenő palánta felnevelése közben, ezért nem árt felkészülnünk rá, hogy milyen akadályokat kell leküzdenünk. Mutatjuk a leggyakoribb problémákat és megoldásaikat!

 

Már követem az oldalt

X