Otthon

Mihez kezdjünk az óraátállításból adódó plusz egy óra szabadidőnkkel?

November első vasárnapján újra itt az idő a téli óraátállításra. Ezzel nem csak a korai sötétedést próbáljuk megelőzni hanem bizony a hideg évszak kezdetét is jelenti.

Amellett, hogy átállítjuk a lakás összes óráját és élvezzük azt a plusz hatvan perc alvást, érdemes néhány apró de fontos szezonális tevékenységet elvégezni az otthonunkban. Tudjátok, olyan kis dolgokat, amikre amúgy nem fordítanánk különösebb figyelmet a napok elteltével, mégis néhány perc odafigyeléssel biztonságosabbá, kényelmesebbé válhat tőlük a lakunk.

Íme 9 tipp, amikre a téli óraátállítás tökéletes emlékeztető lehet:

1. Teszteljük a füstjelzőket és a szénmonoxidmérőket

Ha nem szólalnak meg, sokáig észre sem vesszük, hogy ott vannak a magasban. Éppen emiatt, az óraátállítás nagyon jó alkalom lehet az emlékeztetőre: a biztonság érdekében elméletileg évente kéne elemet cserélni a füstjelzőben, az óraátállítás jó időzítés lehet az ellenőrzésére és kitisztítására is.

2. Takarítsuk ki a kávégépet!

És most nem az őrölt kávé letörlésére gondolok a gép mellől, hanem egy aprólékos tisztogatásra, beleértve a belső kis alkatrészeket is, ami nem biztos, hogy 5 percbe telik, és semmiképp sem tartozik a mindennapi tevékenységek közé. Egy jó kávégép normális tisztítási programja sok időt igényel, viszont egyértelmű, hogy a tiszta gép jobb kávét főz.

3. Fordítsd meg a matracot

Ahhoz, hogy a matrac rugalmas maradjon, ajánlott néha átfordítani a másik felére, ezzel arányossá tenni a terhelését. Az évente kétszeri óraátállítás tökéletes időpont lehet erre, megelőzve a matrac túlhasználatát, a kényelmetlen alvást és hátfájást, de talán a matrac életét is meghosszabbíthatja. 

4. Csekkoljuk a gyógyszereket

Biztos mindenkinél található gyógyszeres doboz odahaza, így nyár végén jó ha megnézzük, mik vannak benne. Ezeknek a felhalmozódott orvosságoknak érdemes időről-időre ellenőrizni a lejárati dátumát és a dobozt frissíteni, ha szükséges. A téli influenzaszezon előtt különösen fontos lehet beszerezni néhány új vitamint, vagy meghülés elleni bogyót ahhoz, hogy ne érjen meglepetés később.

5. Seperjük ki a kéményt

A téli összebújós, kandallós estékre érdemes előkészíteni a kéményt. Nem egyszerű munka, így jobb profi szakembert hívni az ellenőrzésére, takarítására. Az évente egyszeri kéményseprés nemcsak hozzájárul a kémény normális működéséhez, de megelőzheti a házban kialakuló tűzvészt, és ugye egy igazi kéményseprő még szerencsét is hozhat.

6. Cseréljük le a ruhásszekrény tartalmát

Úgy értem, ideje elővenni a téli holmit és a nyárit eltenni az útból, ezzel felgyorsítva a reggeli készülődést. És végre előszedhetjük azokat a pufi pokrócokat, pihe-puha kötött pampókat, amik feldobják a bekuckózást a hideg évszakban.

7. Ellenőriztessük a bojlert

Abban szerintem egyetérthetünk, hogy ha a kazánnal nincs baj, működik és van meleg vizünk, akkor nem sokat törődünk vele. Egy hibás bojler viszont rengeteg fejfájást okozhat, így ezt a problémát is jobb megelőzni, és nem megvárni azt, hogy ne legyen melegvíz vagy fűtés a mínusz fokokra. Rendszeres ellenőrzés mellett kevésbé érhet minket ilyen téren meglepetés. 

8. Mossuk ki a párnáinkat

Gondolkozzunk el, mikor tisztítottuk utoljára ki a párnáinkat… emlékszik még valaki?
Éppen itt az ideje.

9. Takarítsuk ki az ereszcsatornát

Ez sem mindennapi munka. Most, hogy az ősz beköszöntött, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az ereszcsatorna tisztaságára. A levelek már nagyjából lehullottak, de még nem fagytak bele a csövekbe – most még aránylag egyszerűen megoldható.

Ajánljuk még: