Mi a mop-manó? Felmosófejből szuper dekor!

Otthon

Mi a mop-manó? Felmosófejből szuper dekor!

Egy-egy karácsonyi felmosó-manó elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors feladat, még ha első ránézésre nem is így gondoljuk. Szóval nyugodtan kezdetek csak bele a mop-manók kreálásába, akár gyerekekkel is – meglepően könnyen megy majd!

Bármerre járok, bármit is csinálok, olykor elindul a képzeletem. Megakad a szemem egy tárgyon, egy növényen, egy darab valamin, és már látom benne azt, amit még senki más. Aztán többnyire működik is az elképzelés, és csak megalkotom azt a valamit, amit a fejembe vettem. Így jártam most is, az őszi nagytakarítás alkalmával. Súroltam, pókhálókat szedegettem, függönyt mostam, csempét fényesítettem, és egyszer csak ott állt előttem egy manó.

Öt manó, amit te is elkészíthetsz:

A manó persze csak az én fejemben létezett, valójában egy felmosófejet fogtam, amit az elrongyolódott helyett vettem. Csuda jópofa manót láttam benne, sőt, mire ragyogott a lakás, addigra már társai is akadtak. Alig vártam, hogy végre leszabaduljak a műhelyembe, és kipróbáljam, tényleg manóvá tud-e változni egy felmosófej. Íme, néhány ötlet, hogyan lehet egyszerű, otthoni dolgokból jópofa ünnepváró dekoráció. És ezek sem kerülnek szinte semmibe, mert ha megunjuk, akkor a manó visszaváltozik, vidáman moshatjuk fel vele a padlót.

A manó megalkotásához szükség van egy megfelelő felmosófejre, egy befőttes üvegre vagy nagy üvegkorsóra és valami nehezékre, amivel megtöltjük az edény, hogy ne boruljon fel. Ez lehet homok, kavics, bármi – nekem van ilyen célra félretéve „kreatív rizs”.

Az üvegbe kerülhet egy rövid fényfüzér, de a felmosófej rojtjai közé is berejthetjük a füzér vezetékét. Jópofa, amikor este sejtelmes fény dereng át a manószakállon.

manódekoráció  házilag karácsonyra

Az edény akkora legyen, hogy a manó szakálla a földig – az aljáig – érjen, mérjük hozzá, hogy jól mutat-e rajta. Töltsük meg, helyezzük rá a felmosófejet, mégpedig úgy, hogy a mentes részét nyomjuk bele jól a töltőanyagba, szépen meg fogja tartani. Ezután a dekorálás van hátra, hogy tényleg manóvá váljon.

A sapkája lehet egy kinyúlt pulóver ujjából. Szépen beletűrjük a levágott ujj felét a sapkába, ezzel tartást adunk neki. Tehetünk a végére bojtot, vagy csak egyszerűen jó erősen kössük össze. Készíthetünk sapkát egy darab zsákvászonból, filcből, maradék posztóból, éppen mi akad a kezünk ügyébe. Tekerhetünk egy darab kartonból tölcsért, tűzőgéppel vagy ragasztószalaggal rögzítve. Borítsuk be textillel, papírral, a lágyabb, puhább anyagokhoz ez a legjobb megoldás. A mi egyik manónk a felmosófejhez stílusosan a mosókonyhából kapta a sapkát is: papírtölcsérre borított mikroszálas törlőkendőből, színben az illett hozzá.

Mielőtt a sapkát ráapplikáljuk a manóra, orrot kell gyártani, mert a sapka azon nyugszik majd. Az orra lehet gubacs, fagolyó, gyúrhatjuk rongyból, papírból, szinte bármi lehet manóorr, amit el tudunk képzelni. Az orrot egy csöpp ragasztóval vagy két gombostűvel rögzítsük, erre kerül a manósapka. Ha szerencsénk van és ügyesen dolgoztunk, az orron szépen megtámaszkodik, de ha biztosra akarunk menni, akkor ide sem árt pár pötty ragasztó, vagy két-három gombostű.

manódekoráció  házilag karácsonyra

 

Már csak a dekoráció marad hátra, hogyha szükség van rá. A mutatós anyag, a letisztult stílus talán meg sem kívánja. Egy-egy régi gombbal, a kertből mentett levéllel, erdőben gyűjtött terméssel, szalaggal vagy zsinórral kedvessé tehetjük. Ezeket az apró alkatrészeket ragasztópisztollyal rögzíthetjük, vagy rákötözhetjük.

Egy-egy ilyen manó elkészítése olyan egyszerű és gyors, hogy tovább tart leírni, mint elvégezni a munkát! Ráadásul ha ügyesek vagyunk, szeméttel sem jár, vagyis csupa újrahasználható anyagból oldottuk meg a karácsonyi dekorációt!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X