Otthon

Macskaszag és rozsda ellen: a sütőpor ezer arca

Egy titokzatos lisztszerű anyag, ami az évtizedek alatt a sütés egyik elengedhetetlen alapanyaga lett, de kevesen tudják, mennyi mindenre használható még ezenkívül. Nem másról van szó, mint a sütőporról, ami igen hasznos szer egy környezetbarát háztartásban.

A történet szerint két New York-i pék fejlesztette ki 1846-ban, de igazi világhódító útját egy német kémikusnak, Justus von Liebignek köszönheti, aki kifejezetten a nagyüzemi gyártókat célozta meg. A dolog pikantériája, hogy a sütőpor mégsem a nagy cégek, hanem a háztartások színpadáról lépett a rivaldafénybe, méghozzá a jól ismert névnek, Dr. Oetkernek köszönhetően. August Oetker 1903. szeptember 21-én jelentette be a szabadalmi jogot az általa kikevert sütőporra, vagy ahogyan ő nevezte: a „sütésre kész lisztre”. Az üzlet olyan sikeres volt, hogy nem egészen három év alatt már több, mint 50 millió tasakot adtak el belőle

Idehaza elsőként Váncza József kezdte gyártani keverékét, amit az 1920-as évek közepétől csak Váncza sütő-krémpor néven emlegettek. „Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!” – hangozhat ismerősen a szlogen.

A sütőpor egy nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmazó keverék, amiben van még foszforsav savanyú sója vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfát. Ez utóbbiak szabályozzák a széndioxid gyors vagy lassú felszabadítását. Sütéskor azért szoktuk használni, mert segítségével megakadályozhatjuk a nátriumhidrogénkarbonát és a savhordozó idő előtti reakcióját – így készíthető a segítségével tökéletes piskóta és omlós tészta. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a sütőpor megannyi más dologra is használható.

Az első, és talán legnagyobb előnye, hogy nem szabadulnak fel belőle káros anyagok,

ezért az érzékeny bőrűek is dolgozhatnak vele. Szagtalan, nem okoz allergiát és nagy kiszerelésben relatíve olcsón is hozzájuthatunk, így nemcsak a környezetünket óvjuk a vegyszerektől, hanem pénztárcánkat is megkímélhetjük.

A legtöbben szagsemlegesítésre használják. Kitűnően szagtalanítja a hűtőt, a ruhásszekrényt és bizony a kellemetlen szagú cipőket is. Tegyünk egy kis tálkába belőle, és helyezzük a hűtő polcára, a szekrénybe, vagy a cipő belsejébe. Meg fogunk lepődni, milyen hatékony! Állattartók a szódabikarbónához hasonlóan szőnyegek szagtalanítására is szokták használni: este szórjuk be vele a szőnyegeket, és reggel porszívózzuk fel.

Voilá: volt macskaszag, nincs macskaszag.

Extra tipp macskatartóknak: a tiszta alomtálca aljára érdemes szórni egy kevés sütőport, és arra tenni az almot, így megszabadulhatnak a kellemetlen szagtól.

Ágyneműk, függönyök és törölközők mosásakor érdemes a mosószerhez is adni, és beszórhatjuk vele a zsíros foltokat is vagy áztathatjuk a ruhákat sütőporos vízben. Így nagyobb eséllyel tűnnek el a makacs foltok. Ha úgy érezzük, hogy a mosogatószivacs sem a régi, akkor adjunk két kanál sütőport egy kis tál meleg vízhez, áztassuk bele a szivacsot, így pár héttel meghosszabbíthatjuk élettartamát.

A háziasszonyok egyik kedvelt konyhai sütőportrükkje az odaégett edényaljak rendbetétele: öntsünk egy kevés vizet az edény aljára (éppen, hogy csak ellepje az odaégett felületet), szórjunk sütőport bele, egy éjszakát hagyjuk állni, és másnap mosogassuk el. Ugyanígy használhatjuk konyhai vagy fürdőszobai lerakódások eltüntetésére is: keverjünk ki három rész sütőport egy rész vízzel, vigyük fel a felületre, hagyjuk dolgozni, végül súroljuk át.

Gyakorlatilag ugyanúgy használhatjuk, mint a szódabikarbónát: szórhatunk belőle a mosogatógépbe, és ha elindítunk vele egy üres programot, akkor a legdrágább vegyszereket is meghazudtolóan rendbehozza megfáradt gépünket. Ha a mikrónál szeretnénk bevetni, akkor egy kis tál vízbe keverjünk el két kanál sütőport, melegítsünk rá, hagyjuk, hogy a gőz feloldja a mikró belsejében oda száradt szennyeződéseket, majd egy vizes ronggyal töröljük le!

Kíméletes súrolóként is alkalmazhatjuk, ecettel összekeverve pedig még fugát is tisztíthatunk vele.

Egy barátomnál lestem el az ötletet, és tényleg működik: ha a kukába duplán rakjuk a szemeteszsákot, és a két zsák közé sütőport szórunk, akkor nem kell többé kellemetlenül éreznünk magunkat a háztartási hulladék szaga miatt. Az alsó zsákot természetesen nem kell kidobni, számtalanszor újrahasználható.

Nehezen hittem el, de kipróbáltam: még a rozsdán is segít. Ehhez elég egy pohár ecetet összekevernünk egy tasak sütőporral, rátenni a rozsdára, kicsit állni hagyni, majd egy kis súrolás után 1:0 nekünk a rozsda elleni küzdelemben!

Egyszóval a sütőpor mindenhol készen áll a bevetésre! De van egy rossz hírem: hangyákra nem annyira hatásos, tapasztalatból tudom.

Ajánljuk még:

Hoztam valamit a régi kertből – virágnyelven bontakozó életet

A virágkóstolókon az asztalon láthatatlanul ott van a biodiverzitás, a tradíció és az innováció, az ökológiai szemlélet, a nem-növekedés, a rendszerben gondolkodás, a fenntarthatóság. Azon vagyok, hogy ezt virágnyelvre fordítsuk, és megérezzük, megérthessük a virág valódi lényegét. Személyes vallomás következik: a kertet választottam és a könyvtárszobát – így teremtettem kerek világot szavakból és virágokból.

 

Már követem az oldalt

X