Készíts őszi hangulatú, illatos gyertyákat!

Otthon

Készíts őszi hangulatú, illatos gyertyákat!

A gyertyák és mécsesek készítése nagyon könnyű, így olyan világító csodákat hozhatunk létre, amelyek az általunk szeretett, természetes illatokat árasztják, hordozzák a nyári virágok vagy az őszi kirándulások emlékeit, és beragyogják a hosszú, őszi estéket. Ajándéknak is jó, vagy csak a magunk kedvére.

A mécsesek készítéséhez szükségünk lesz viaszra, természetes szójaviasz-pehelyre vagy régi gyertyákra, egy üres konzerves dobozra, valamint kanócra, amit magunk is elkészítetünk vastag madzagból. A színezéshez zsírkrétát is használhatunk, az illatosításhoz pedig tiszta illóolajat érdemes. Ahhoz, hogy dekoratív is legyen a végeredmény, növényi részekkel, fűszerekkel készüljünk.

Fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk magára a melegedő viaszt, mert könnyen meggyullad! Ha gyerkőcökkel közösen dolgozunk, akkor különösen ügyeljünk erre, sose hagyjuk őket magukra. A viaszt csak addig szabad melegíteni, amíg megolvad!

Az olvasztáshoz a legjobb üres, tisztára mosott konzerves dobozt használni. Tegyük bele az apróra vágott vagy tördelt viaszt, az összegyűjtött gyertyavégeket. Nálunk egy dobozban gyűlik a gyertyavég, a törött- vagy nyáron meggörbült gyertya, ezek mind új életre kelnek ilyenkor. Lassú tűzön kezdjük a melegítést, csak addig, amíg megolvad a viasz, akkor azonnal vegyük le a tűzről. Máris dolgozhatunk vele, tehát a többi kelléket jó előre elő kell készíteni ehhez.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

A kanóchoz, amitől a gyertyánk vagy mécsesünk szépen fog világítani, a megfelelő méretűre vágott, természetes alapú madzagot mártsuk bele a felolvasztott viaszba. Tegyük sima fém felületre: fém tálcára vagy felfordított lábosfedőre. Pillanatok alatt megdermed, tehát igyekezzünk, hogy a viaszból kiemelve szép egyenesen fektessük le a szálakat.

Virágos csészék

Ehhez szükségünk lesz néhány régi, apró kávés- vagy teáscsészére. A készletből megmaradt egy-egy darab új életre kelhet, ha mécsessé varázsoljuk! A felolvasztott viaszból öntsünk egy ujjnyit a csésze aljára. Ha kezd dermedni, állítsuk bele a megfelelő hosszúságúra vágott kanócot. Az a jó, ha 2-3 ujjnyira túlnyúlik a csésze peremén, így könnyen meg lehet majd gyújtani. Ha megdermedt és merev a kanóc, akkor telitölthetjük a csészét viasszal. Itt is várnunk kell, amíg kezd vékony hártya kialakulni a felületén, ekkor rakosgassuk rá csinosan az apró száraz virágokat.

Színes mécsesre vágysz, de csak fehér gyertyád van? Reszelj bele kevés zsírkrétát! Ha illatos gyertyát szeretnél, akkor csöppents bele illóolajat. A virágoshoz nagyon jól illik az édes narancs vagy a jázminolaj.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

Rozmaringos-citromos mécses

Csupa természetesség és tiszta illatok. A megolvasztott viaszba rozmaring- és citromolajat csöppentünk, majd fél citromhéjakba öntjük, a fent leírt módon. Apró rozmaringágacskákkal dekoráljuk őket. Dolgozhatunk viaszpehellyel is, amit meg sem kell olvasztani, csak megtölteni vele a citromhéjakat, beleállítani a kanócot, belecsöppenteni az illóolajat.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

Mini levendulás mécses dióhéjban

Ezek a pici mécsesek finoman illatoznak és kis méretük ellenére is nagyon jól működnek! A megolvasztott viaszt levendulaolajjal tesszük aromássá, szárított levendulavirágokkal pedig izgalmassabb lesz a felületete.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

Mécsesek erdei hangulatban

Az őszi kirándulások kincsei teszik varázslatossá ezeket a kis mécseseket. Helyezzünk muffinpapírokat a muffinsütő mélyedéseibe! Rendezzük el benne a terméseket, bogyókat, tobozokat, fenyőágat csinosan, majd állítsunk a közepébe egy-egy megfelelő méretűre vágott kanócot. A viaszba csöppentsük erdei fenyő illóolaját, esetleg színezzük halványzöldre, és óvatosan töltsük színültig a formákat. Egy pálcika segítségével igazíthatunk a terméseken, ha elmozdultak volna. Amikor a viasz megdermedt, a papírt lehúzzuk. Ezek a mécsesek akár az adventi díszítésben is megállják a helyüket.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

Illatos olajmécses

Ez a mécses biztonságos, gyönyörű és akár 10-12 órán át is ég egyfolytában. Ehhez egy körülbelül fél liter űrtartalmú, széles szájú befőttes üveg aljába töltsünk kétujjnyi vastagságban durva sót. Állítsunk a közepébe egy kanócot. Egy hosszú kanócot kell készítenünk, amelynek az alján van egy kis talpazat: a madzag végére kötött kis fadarab, vagy fémkarika. Így a kanóc biztosan meg fog állni a sóban. Tegyünk bele egy karikára vágott citromot, néhány fahéj rudat, csillagánizst, esetleg néhányat a kedvenc fűszereinkből: szegfűszeget, borókát. Csorgassunk bele óvatosan vizet, annyit, hogy a tetején maradjon még bő egyujjnyi hely az olajnak. Citromolajjal aromásított étolajjal öntsük teli az üveget, és már készen is van! Az üveg nyakára kerülhet még némi dekoráció vagy szalagbokréta, ha ajándékba lesz.

gyertyak-oszi-estekre-sajat-kezuleg-ajandek

 

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X