Otthon

Egy lakótárs, aki él, lélegzik és csak rád van utalva: szobanövény-kisokosunk segít, hogy jól válassz virágot

Mitől sárga a levele? Honnan tudom, hogy át kell-e ültetni? Mennyit kell locsolni? Mit csináljak, ha nőtt rajta egy gyereke? Ilyen és hasonló kérdésekkel bombáznak közeli és távoli ismerőseim. Összeszedtem hát néhány – remélhetőleg – hasznos tudnivalót a témában.

Hogy jó kapcsolatban legyél a szobanövényeddel, ahhoz ketten kelletek: egyrészt a tulajdonos vagy gondozó, aki felelősséget vállal az élő növényért, másrészt a növény, akinek alkalmazkodnia kell hozzá. Nem tud visítani, ha szomjas, nem tud elmenni, venni egy másik cserepet, vagy lemászni a párkányról, ha agyonsüti a nap. Vagyis mielőtt bedobsz a szatyrodba egy jól kinéző növényt hirtelen elhatározásból, vagy éppen bánatodban, vagy megmenteni a szupermarket kietlenségéből, állj meg egy pillanatra.

Tegyél fel néhány kérdést ilyenkor: tudsz-e gondoskodni róla? Van-e helyed számára? Van-e időd a gondozására? Vagy inkább utazgatsz?

Sokan itt buknak el: azt hiszik, a virág „csak” egy növény.

Mi kellhet neki? Fény, vagy árnyék. Hűvös, vagy meleg. Terasz, balkon, vagy szoba. Az odafigyelés pedig kimarad a képletből.

A legtöbb növény mellé tűznek kis ismertető táblácskát, amit érdemes elolvasni: ebből a néhány dologból, a növény alapvető igényeiből már eldőlhet, hogy tényleg neked való-e az adott példány.

Ha van házikedvenced, fontos, hogy a növény ne legyen mérgező! Azt pedig minden esetben vizsgáld meg, hogy a kiválasztott alany legyen egészséges, viruljon.

Növények sötét lakásba

  • A kukoricalevél (Aspidistra eliator) kezdő szobakertészeknek is való, és kevés fénnyel is beéri.
  • A szobai futóka (Epipremnum Aureum) és a szívlevelű filodendron gyorsan nő, viszonylag igénytelen. Levelei mintázatát a kapott fény befolyásolja.
  • A buzogányvirág (Dieffenbachia) szintén jól viseli a sötétebb helyeket, ám ha van cicád, akkor inkább tekints el tőle: mérgező!
  • A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum) és az anyósnyelv (Sansaveria) reneszánszát éli. Mindkettő jól mutat modern környezetben, jól tűrik a kevés fényt. Örömödet leled majd bennük!

Ha még több ilyen virág érdekel, ezt a cikket javaslom.

Napfényes szobába való virágok

Kifejezetten napos helyre valók

  • a kaktuszok,
  • a korallvirág,
  • a majomfa vagy pozsgafa.
  • a fokföldi- vagy afrikai ibolyák,
  • a pálmafélék és
  • a sárkányfa (Dracaena).

A növénynek gyökerei vannak, helyváltoztatásra nem képes. Ebből fakad, hogy nem szereti az utazást. Vigyázz rá, míg hazaviszed: ne fázzon meg, ne aszalódjon meg a szatyrodban vagy az autóban. Nem tesz jót neki a hirtelen hőmérséklet-változás sem, az érzékenyebbek le is dobhatják a huzattól leveleiket.

Ne tedd bőröndbe, laptoptáskába, hátizsákba könyvek közé – ez nem vicc, sokan megpróbálták már! 

A nagyüzemben nevelt növények sokszor túl kicsi cserépben utaznak. Érdemes tehát a frissen beszerzett növényedet átültetni eggyel nagyobb cserépbe, megfelelő földbe.

 

Az általános virágföld a legtöbb növénynek jó, de a kertészetben tudnak ajánlani olyan földkeveréket, amely kielégíti a növényed speciális igényeit. Ilyen például az orchidea-, rhododenron-, vagy kaktuszföld.

Ha hazavitted, tedd a neki megfelelő helyre, és nézz utána, mit szeret. Öntözd megfelelő időszakonként, de ne álljon alatta a víz sohasem – ezt a legtöbb növény nem tolerálja. Gondolj arra is, hogy a cserép, ha átültetted is, kicsi, tehát a növénynek szüksége lesz időnként tápanyag-utánpótlásra.

Mivel gazdagabb lettél egy lakótárssal, aki él, lélegzik, tisztítja a szobád levegőjét – mert bizony sok, specifikusan ebben erős növény van –, becsüld meg! Én szoktam velük beszélgetni, érdeklődöm hogylétükről, és árgus szemekkel vigyázom őket. Meghálálják.

Ajánljuk még:

7 gyönyörű, légtisztító hatású növény otthonra

Klímabarát növények az otthoni irodában, vagy dzsungel-érzés a szobában? Minden megoldható, ha jó növényeket választotok otthonra. Ehhez adunk most segítséget: következzen 7 csodaszép légtisztító hatású zöld. 

 

Már követem az oldalt

X