Otthon

Citromillatú muskátli és koalacsemege: 5 illatos növény, ami a lakásban is elfér

Az igazán illatos virágok a kertben nőnek, hiszen a beporzó rovarokat csalogatják illatfelhőjükkel. Egyes orchideák, a vitorlavirág, a gloxínia odabent finom, enyhe illattal hálálják meg a gondoskodást. Ha hazaviszünk egy cserép illatos szegfűt, tavasszal jácintot vagy fehér nárciszt, és szeretettel gondoskodunk róluk, néhány hétig körbeölelnek illatukkal. Van néhány szobanövény, akik hosszabban illatoznak, lássuk ezek közül a kedvenceimet!

Viaszvirág, a nagymamám kedvence

A viaszvirág (Hoya) kúszónövény, a Távol-Keletről és Ausztráliából származik. Sötétzöld, kemény, vastag levelekkel, és kúszógyökerekkel rendelkezik. Virágai olyanok, mintha viaszból, vagy porcelánból lennének, sokan azt is hiszik, hogy művirág. Pedig nem mű, sőt finom illattal kedveskedik. Kúszónövényként támrendszerre rögzíthetjük, vagy koszorú alakban futtathatjuk körbe. Átlagos hőmérsékletű lakásban szépen fejlődik, déli-délnyugati ablakban télen jól érzi magát, a bőséges virágzáshoz legfeljebb 18 fok számára az ideális. Könnyen túlöntözhetjük, erre ősszel-télen különösen ügyeljünk!

A koszorúfutóka vagy madagaszkári jázmin

Az ékes koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) Madagaszkárról származik, csavarodó szárú örökzöld liánnövény. Elegáns sötétzöld leveleivel és viaszos, édeskés illatú, tölcséres virágaival látványos kúszónövény. Nincsenek igazán komoly igényei a kertben: elég, ha egy jó adag napfényt és némi támasztékot kap, amire felfuthat akár 4 méteresre is megnövő indája. Lakásban tartani inkább gyakorlott szobakertészeknek ajánlott, meleg szobában nem érzi jól magát, de ha van hűvös veranda, akkor bátran megpróbálkozhatunk vele. Feltétlenül kerüljük el a hirtelen hőmérsékletváltozást, tehát akkor vigyük be, amikor a kinti és a benti hőmérséklet nagyjából egyforma. A koszorúfutóka a szeretet és az erős családi kapcsolatok szimbóluma sok országban, virága megjelenik menyasszonyi csokrokban is.

Eukaliptusz, a koalák csemegéje

A sokféle fajtájú eukaliptusz (Eucalyptus) közt találunk olyanokat, amelyek a lakásban is nevelhetők. Illatos, ezüstösen szürkébe hajló levelei látványosak, minden lakást feldobnak. Télen sose tegyük a fűtőtest közelébe és a déli időben se süsse a nap! Ősztől egyre kevesebb öntözést kíván. Az illatát erősebben fogjuk érezni, ha párás a levegő, ezért a világos fürdőszoba remek hely neki.

Citromillatú muskátli

Ez a muskátliféle (Pelargonium crispum) kezdő szobakertészeknek való, könnyen elbírhatunk vele. Nem való se fűtőtest közelébe, se tűző napra, de 18-20 fokon, közepes fényviszonyok mellett gyönyörűen megél a lakásban is. Sokszor találkozom vele lépcsőházakban, ahol igen ridegtartásban is virulnak, és enyhe teleken akár virágoznak is! Levelei kellemesen citromillatúak, ehetők: süteményeket, tejberizst ízesíthetünk citromillatú muskátlival, tehetjük tortára, desszertre.

Illatos fűszernövények

Nem csupán a konyhában tarthatunk fűszernövényeket, kellemes díszei lehetnek a nappali ablakpárkányának is. Kezdő kertészek számára sikerélményt nyújthat a citromfű, a kakukkfű. Ha megvásároltuk a kis növényt, ültessük át egy ujjnyival nagyobb cserépbe, jó virágföldbe. A kakukkfű tövéhez tegyünk néhány követ, legjobbak a kisebb mészkő-darabkák. Nemcsak csinosabban fog mutatni, de örülni is fognak neki a kis növények, hiszen eredeti élőhelyüket idézi. Bátran vágjunk róluk egy-egy kis hajtást, ha szükség van rá, teának, gombalevesbe, limonádéba igazi ízfokozó! Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a virágföld, de ne is öntözzük túl. És persze érje a növényeket minél több fény!

Ajánljuk még:

A konténerház smafu – furcsábbnál furcsább helyeken élnek már emberek

Az otthon egy meleg, biztonságos, meghitt családi fészek, ahova megnyugodni térhetünk haza. Intimitásunk és magánéletünk privát szférája, ami védőburokként áll köztünk és a külvilág között. Vagy nem más, mint egy hely, ahol csak kipihenjük magunkat, ahova csak a szükséges muszáj idejéig térünk be?

 

Már követem az oldalt

X