Otthon

Az igazi drágább, de megéri? A fa padló titka

A valódi fából készült parketta szinte minden helyiségnek sajátos stílust kölcsönöz – régen sokkal inkább elterjedt volt, mint manapság, amikor különösen a faerezetet utánzó, barna vagy szürke árnyalatú laminált padlóburkolók a legnépszerűbbek. Macerásabb az ápolása? Meglehet, de hosszú távon megéri. Sokkal időtállóbb lehet, mint a műanyag társai.

Gyerekkoromban majdnem minden rokonunk házában parkettázottak voltak a szobák, sőt, azok a parketták a mai napig ott vannak – legalábbis azokban a házakban biztosan, amikben még mindig a rokonaink laknak. Tény, hogy a laminált, műanyag padlóburkolók lényegesen olcsóbbak, annak idején meg talán nem is nagyon volt más lehetőség, minthogy parkettázták a szobákat. Ahogyan az is igaznak tűnik, hogy

a valódi fából készült padlóburkolatok különleges stílust és hangulatot varázsolhatnak az otthonunkba.

Ugyanakkor bár hosszú élettartamú, ha nem vigyázunk rá eléggé, idő előtt elvesztheti szépségét még akkor is, ha különféle védőrétegekkel van kezelve. A keményfa padlók színe és megjelenése idővel lassan megváltozik: hajlamosak lehetnek a kopásra, és hamar fénytelenné válhatnak, főleg a gyakrabban használt területeken. Fontos, hogy a természetes öregedést lelassítsuk, amit a megfelelő karbantartással meg is tehetünk.

Ecet, szódabikarbóna – itt is?!

Megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e ecetet és szódabikarbonát használni a kemény fából készült padlóburkolók tisztításához. Egyesek szerint például némelyik mélyebb karcolást el lehet tüntetni a parkettáról, ha egy nedves, mikroszálas ruhára teszünk egy kevés szódabikarbónát és azzal dörzsöljük be a sérült felületet. Ezt követően töröljük át tiszta, nedves ruhával vagy papírtörlővel és szárítsuk meg. De a makacsabbnak tűnő szennyeződések esetén is alkalmazhatjuk a fent leírt műveletet. És állítólag kiváló parkettaápolót készíthetünk, ha a felmosóvízbe nagyon kevés ecetet teszünk, hozzáadunk egy cseppnyi kasztíliai folyékony szappant, és azzal mossuk fel a padlót.

Ha valaki nem bízik az alternatív megoldásokban, az üzletekből egyszerűen beszerezhet valamilyen ápolószert – bár szerintem ezeknél is érdemes arra törekedni, hogy minél természetesebb összetevőkből készüljenek. A bolti termékek minden bizonnyal beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és a tisztaság mellett a fa ápolását is garantálják, persze minőségtől függően. Ha pedig már nagyon csúnya, elhanyagolt a parketta, jobb, ha szakemberre bízzuk a renoválását, csak ne felejtsük el a későbbiekben sem rendszeresen karbantartani azt!

Ápolás és megelőzés

Érdemes hetente legalább egyszer, de jobb kétszer is porszívózni, hogy a résekbe ne ragadjon meg a piszok. Arra azonban fontos figyelni, hogy a porszívófej puha kefés legyen, nehogy összekarcoljuk vele a padlót! És a felmosásnál soha ne használjunk sok (és forró) vizet. Elég, ha csak nedves a felmosó feje. A mikroszálas ruha a legjobb választás. Ráadásul bármilyen folt vagy szennyeződés esetén érdemes azonnal cselekedni, és minél hamarabb tisztává varázsolni a felületet.

A fa padlóburkolatok esetében is fontos a károsodás megelőzése. Gyerekkoromban például rengetegszer hallottam, hogy ne lépjek rá, ne járkáljak cipőben a parkettán (bár nálunk egyébként is az a szokás, hogy a bejárati ajtónál levesszük a cipőnket, hogy ne vigyük be a kinti koszt a lakásba). A zoknis léptek akár még a parketta javára is lehetnek, és mezítláb is nyugodtan sétálgathatunk rajta.

A másik tiltólistás dolog az volt, hogy ne rendezzük át mi, gyerekek a szobát.

A parkettán ugyanis tilos tologatni ide-oda a bútorokat,

hiszen pillanatok alatt olyan karcolásokat és barázdákat okozhatunk a felületen, amit talán tényleg csak egy szakembernek sikerül eltüntetnie. Mi a húgommal megoldottuk egy szőnyeggel, de nyilván mondanom sem kell, hogy ez csak amolyan átmeneti megoldás volt, mert amikor meglátta anya, hogy máshol van az íróasztal, meg az ágy, szinte azonnal rájött arra is, hogy miért került be az a kisebb méretű, régóta nem használt futószőnyeg a szobába…

A szakemberek egyébként azt is javasolják, hogy ha nincs is szándékunkban átrendezni a helyiséget, mindenképp érdemes gumitalpat tenni a bútorok lábára, biztos, ami biztos. És a szőnyeg is javasolt, akár a bútorok alá is tehetünk, ezzel is óvva a fa padlót a károsodástól. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a szőnyeg alatti por is árthat a parkettának, ezért a takarításnál ez extra feladat lehet.

Macerás a parketta? Meglehet. De hosszú távon megéri, hiszen akár generációk felnőhetnek rajta, ha megfelelően van ápolva és karbantartva.

Ha házfelújításra adnátok a fejeteket, így nem fogtok beleőrülni

Ajánljuk még:

Szerencsét hoz, csak kiborít: pókok (elleni trükkök) a lakásban

Akár meg is örülhetnénk annak, amikor pókot találunk a lakásban, hiszen állítólag szerencsét hoznak. Csakhogy sokan irtóznak ezektől a nyolclábú állatoktól, a pókháló pedig nem igazán kelti a tiszta és rendezett otthon érzetét. Milyen pókokkal találkozhatunk a lakásban, és mit tehetünk ellenük? Ennek (is) utánajártunk!

 

Már követem az oldalt

X