Otthon

Almákból adventi dekoráció: öt ötlet, ami tetszeni fog, ha természetességre vágysz

A szépség és az egészség szimbóluma, a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke az alma. Ahogyan ott van az ünnepi menüben is: töltve, sütve, reszelve, főzve ugyanúgy megállja a helyét, mint díszként. Régmúlt időkben fényesre dörgölt almát aggattak a karácsonyfára, és ma is csodás dekorációként jelenhet meg az adventi időszakban. Mutatom a legszebb megoldásokat!

Az alma sokféle jelentéssel bír, ezért a téli ünnepek kelléktárának egyik ikonikus darabja, nagyon szeretem dekorációban is használni. Gyönyörködhetünk benne, mielőtt vitamindús táplálékká válik. Az almás dekorációk jól illenek az egyszerű, rusztikus terítékhez, a nyers fa asztalhoz ugyanúgy, mint a fehér abroszhoz, de jól mutatnak sötétzöld, a fenyőerdőt idéző környezetben is!

Az alma azonban az élet fájának is gyümölcse, belőle sarjadzik Jessze vesszeje, melynek virága Mária, almája a kisfia, erre utal a „A kis Jézus aranyalma, Boldogságos Szűz az anyja” kezdetű gyermekdal is. Az alma tehát a karácsonyi ünnepkörben a Kisdednek, Isten hozzánk való szerelmének jelképe, amelyhez szintén számos szokás és hiedelem fűződik a Katolikus Lexikon szerint. Már csak ezért is szép, ha helyet adunk neki a karácsonyi asztalon.

Almás-csipkebogyós asztaldísz

A természettől kapott inspirációt mindig szívesen fogadjuk, hiszen a lelkünk mélyén mindig oda vágyunk vissza mindnyájan. Ha ősszel az erdőt járva kosárba gyűjtöttünk csipkebogyót, galagonyát, lampionvirágot, apró, aranyló leveleket, terméseket, például bükkfáról, ricinusról, majd szépen megszárítottuk őket, akkor fényükből, színükből ezidáig semmit sem vesztettek. Soha jobb alapanyagokat nem találunk egy rusztikus dekorációhoz!

 

A látványos, három virágcserépből készült alkotás alapja mi lenne más, mint három, különböző méretű virágcserép. Vágj mindegyikbe egy-egy darab tűzőhabot, akkorát, amekkora a pereménél egy ujjnyival alacsonyabb, de a cserépbe éppen beleszorul. A legnagyobb cserép közepébe állíts egy mogyoróvesszőt, a másik két cserepet a közepükön lévő lyukon keresztül szúrd rá a botra. A bot kiálló végét vágd akkorára, hogy a legfelső díszítő elemet rá lehessen szúrni, esetleg kicsit hegyezd is ki. Most már csak a „felöltöztetés” van hátra: a vöröses tónusú terméseket, a rőt leveleket szurkálj a tűzőhabba. Ahol szükséges, vékony drótot hívhatsz segítségül. Ha a cserepek „megteltek”, tedd tetejére a koronát: ültess rá egy szép, fényesre dörgölt almát, vagy illessz rá egy tömzsi gyertyát. Ha kedved tartja, rafiából masnit köthetsz az alsó cserépre, vagy arányszállal, esetleg világító ledsorral körbefonhatod az egészet, hogy ünnepi ragyogás járja át.

Itt mutatom, hogy készült: 

A vöröses tónusú díszítés mélyzöld terítőn mutat a legszebben! A természetes hatású asztaldíszhez a terítékek mindegyike mellé egy-egy áttetsző papírba csomagolt alma kerülhet, amelyek névkártyát, vagy ünnepi jókívánságokat viselhetnek a megkötő szalagon.

Almás asztaldísz fűszerekkel

Sokszor a legegyszerűbb a legmutatósabb. Fogj egy darab lécet, vagy egy hosszúkás deszkát, sorakoztass rá mosolygós almákat. Közé rendezz ízlésesen fűszereket: babért, fahéjat, csillaánizst, borókát, rozmaringot. Ez az utolsó pillanatban is összeállítható asztaldísz mindenki tetszését el fogja nyerni!

 

Almából csúcsosodó fenyőfa

Az erdei fenyő hosszú tűleveleiből szép, stilizált fenyőfa alakítható. Nem kell hozzá más, mint egy maréknyi tűlevél, néhány piros bogyó, például csipkebogyó arasznyi szárral, és egy ceruza nagyságú bot. A botocska mindkét végét vágd hegyesre – az egyiket azért, hogy majd ezzel szúrd bele az almába, a másikat pedig arany szalaggal kell betekerni, zárásként. A botocska egyik végét szépen rakosgasd körbe tűlevelekkel, fogd közé a száras csipkebogyókat is. Tulajdonképpen egy csokor lesz belőle, amelynek közepén van a „fenyőfa törzse”. Fölül rögzítsd össze vékony dróttal, majd tekerd be arany szalaggal. A kis botot végül vágd a megfelelő hosszúságúra, hogy szépen álljon az almában. Ha nagy az asztal, készíts belőle többet, esetleg mindenkinek egyet-egyet, a terítéke mellé!

 Valahogy így:

Egyszerű, apró asztaldíszek

Biztosan van otthon kis cserép, apró kaspó, olyan bögre, ami nincs használatban – szóval csupa olyasmi, ami helyet adhat egy szép almának. Töltsd meg friss mohával, ültesd bele az almát, és kész is! De ha cifrábban szeretnéd, néhány borostyánlevél, fenyő- vagy rozmaringág szépen csinosíthatja. Színben hozzáillő kiegészítőkkel is feldobhatod, ha körülnézel a konyhában, vagy a téli kertben, találsz hozzá fűszert, chilit, szépen száradó virágot, amivel a szobába idézheted a természetet.

 

Alma mint ünnepi gyertyatartó

Az alma lehet gyertyatartó is egyben. Olyan almákat válassz hozzá, amelyeknek picit laposabb az alsó felük, így nem gurulnak el olyan könnyen. A vékony gyertyákat picit hegyezd ki, majd mécsesláng felett melegítsd meg, de éppen csak annyira, hogy szépen beleragadjon az alma szárának mélyedésébe!

Készen is van az egyszerű gyertyatartó, amit a gyertyatövéhez kötött szalagbokrétával tehetsz gazdagabbá. Kerülhet koszorúalapra is, a négy almás gyertyával szép díszt varázsolhatsz.

 

Ajánljuk még:

A sertéstrágya környezetszennyező, de semmi gond: az egérgénnel módosított malac már jobb lesz!

Környezetbarát trágyát ürítő disznó. Amikor erről olvastam, az első kérdésem az volt: milyen az a disznó, ami nem környezetbarát? Nos, a kutatók megmondták: az, amelyik kevesebb foszfort ürít. Arra jutottak, ha a disznóban lenne egy kicsi az egérből, mind jobban járnánk, génmódosításba kezdtek hát. Nekem pedig csak egy kérdésem maradt: hol van a józan ész határa?

 

Már követem az oldalt

X