Otthon

6 érv, amiért érdemes használt, kézi szövésű szőnyeget venni!

Miután elkészült a nappalink, sokáig szerettem a faparketta látványát, nem beszélve arról, hogy milyen jó érzés volt rajta mezítláb lépkedni. Hamar kiderült azonban, hogy ez se nem túl praktikus, se nem túl otthonos, így jött egy-két évnyi tépelődés és türelemjáték, hogy megtaláljuk a szerelemszőnyeget a kanapénk elé. Nem mondom, hogy mindenki megdicsérte a választásunkat, de mi imádjuk. 

A mi választásunk ugyanis egy használt, kézi szövésű perzsa szőnyegre esett, amiben a piros szín dominál. Ráadásul pont karácsonyra került a kanapé elé, amitől azonnal ünnepi hangulat költözött a szobába, annyira illett a nappali olajzöld bársonyfüggönyeihez, és a fához is. 

Azóta a fa kiköltözött a szobából, és már látom, hogy a tavaszi fényekkel is nagyon szerethető ez a szőnyeg: nem öreges, nem idejétmúlt, bár biztosan közrejátszik az is, hogy engem a modern szőnyegektől kiráz a hideg. A kézi szövésű perzsa szőnyegeket vagy nagyon szereti valaki, vagy gyűlöli.

Én gyerekkoromban ilyen klasszikus mintázatú szőnyegeken fetrengve nőttem fel, és mint utóbb kiderült, a legtöbb a bordó árnyalataiban játszott. Tinikoromban megfogadtam, hogy a saját otthonomban ilyen biztos nem lesz, aztán lám, mégis.

Miért nem volt jó nekem a modern szőnyeg?

Pedig higgyétek el, én úgy indultam, hogy lekapok egyet a modernebbek közül, aztjóvan’. De egyszerűen egyik sem nyerte el a tetszésemet. Némelyik modern szőnyeg mintázatával ki lehetett kergetni a világból, a maradék pedig olyan semmilyen volt, így azon kaptam magam, hogy egy idő után a vintage, kopottas hatású, klasszikus mintázatú, vagy a nomád, berber szőnyegek között kattintgatok a neten. És hogy végül miért döntöttem a használt kézi szövésű perzsa szőnyeg mellett? Egészen konkrétan hat érvem volt mellette: 

1. Szinte minden enteriőrbe passzol

A legtöbb szőnyeggel az volt a bajom, hogy markánsan modernné tette volna a teret, én pedig nem akartam egy túl steril, minimál vonalat követni, miközben a berendezések egy része is modern darabokból állt. Közelebb áll hozzám az eklektikus lakberendezés, de a letisztult vonalat is szeretem, így aztán tökéletes választásnak tűnt egy klasszikus szőnyeg. Különösen azért, mert sokféle minta és szín közül lehet választani, ami tökéletesen bepasszintható a legtöbb lakberendezési stílusba, anélkül, hogy a windsori kastélyban éreznéd magad.

2. Története és értéke van

A mi szőnyegünkön van kopás, nem szabályos, és benne van már a korban. Izgalmas arra gondolni, hogy hány háztartásban fordulhatott meg, ki léphetett rá, mit láthatott. Nem mellesleg pedig a kopottsága is teszi vintage szőnyeggé, és ha minőségi darabot vettél, jó áron tudsz tovább adni rajta, ha egyszer ráunnál.

3. Megtalálod a hozzád illőt

Rengetegféle minta közül tudsz válogatni, kell is egy kis idő, míg kiigazodsz az egyes típusok között. Azaz, ha fázol a túl klasszikus mintáktól, akkor is találhatsz olyat, ami megfelel az ízlésednek színben és mintázatban. Az általam talált szőnyeg például meglehetősen fiatalos, pink színek is vannak benne mustársárgával, és a minta sem jön szembe velem minden boltban. De ha királyi hangulatra vágysz, azt is elérheted egy olyan stílusú mintával.

4. Könnyen kezelhető

Egy alapos porszívózás elég neki, és nem néz ki pár óra vagy nap után úgy, mintha lestrapált szőnyeg lenne. Nem látszik rajta a kor, persze ehhez az is kell, hogy időnként szakszerűen tisztítsuk, vagy beadjuk tisztítóba. 

5. Környezettudatos döntés

Használt szőnyeget venni mindig környezettudatosabb döntés, mint egy újra beruházni. Egy alapos tisztítás után szinte újszerű szőnyeget kaphatsz, és a legszebb az egészben, hogy te is bármikor tovább tudod adni, ezzel is növelve az élettartamát!

6. Nem tucatdarab

Ilyen szőnyeget nem találsz minden háztartásban, főleg, ha olyan mintára sikerül rátalálnod, ami nem túl gyakori vagy éppen kifejezetten különleges darab. Karaktert ad az otthonodnak, felteszi az i betűre a pontot, hab lesz a tortán. Nem lehet nem észrevenni, és ha tudod szeretni, felvállalni a választásodat, az minden vendégnek fel fog tűnni.

 

Már követem az oldalt

X