Te is Fehérlófia vagy?

Megosztó

Te is Fehérlófia vagy?

Igen, az. Vagy legalábbis jó eséllyel az, ha magyarul el tudod olvasni ezt a népmesét. Akkor leszel csak biztosan az, ha magyarul is fogod érteni. Azaz, ha a benne rejlő üzenet is eljut hozzád. Ebben szeretnék segíteni.

A fehér ló a keleti asztrológiai hagyomány szerint a Nyilas jegy képviselője. A magyarságot pedig évszázadok óta minden hagyomány épp e jegy tulajdonságaihoz köti. Azt már sokan tudják, hogy a népmesék nem elsősorban a gyerekeknek szóltak, vagy legalábbis van egy olyan értelmezési lehetőségük, ami egészen biztosan nem. Most ebbe a világba merészkedünk!

A Fehérlófia című mese szerint egy nagy fa lábánál (azaz a Tejút egyik végén, a Nyilas csillagképnél) a fehér ló megszüli a fiát. Hét évig szoptatja, majd felküldi a fa tetejébe, hogy húzza le a kérgét, azaz, mondja meg mi van a fa belsejében, vagyis mi teszi élővé. Ám mivel ez nem sikerül, újabb hét évig szoptatja, vagyis anyai keblére veszi, tejjel táplálja. Ezt követően sikerül az újbóli próba.

Íme, ez a mi első próbánk is: mi lehet az az erő, amit az élet fennmaradását lehetővé teszi?

Az anyatej nem lehet más, mint a szeretet szimbóluma, erről nevezték el magát a Tejutat is. Ennyit mindenkinek tudnia kell az életről, csak ezután indulhat útnak, ahogy Fehérlófia is.

Később aztán kivel találkozik vajon legelőször a serdülő, erejére, vágyaira rádöbbenő fiatal? Fanyűvővel, azaz a testiséggel. Hősünk azonban tudja, hogy a szeretet a legfőbb erő, így ezt lebirkózza, ám Fanyűvő társául szegődik, mint egy el nem engedett kísértő. Jön is a második ellenfél, a középkorúak kételyeit szimbolizáló karakter, ami a lélekre nehezedik, morzsolja azt: ő Kőmorzsoló. A Fehérlófia vele is hasonlóan jár el, s halad tovább az úton, ahol végül az öregkori vaskalapossággal, azaz a megmerevedett gondolkodásmóddal, Vasgyúróval találkozik. Később így, együtt járják útjukat, fogadják a friss próbákat.

Mi történik akkor, ha az elfojtott oldalunkra bízzuk önnön testi-lelki-szellemi táplálásunkat?

Bizony jönni fog egy kis ember, és eleszi előlünk a táplálékot. Csak Fehérlófia képes legyőzni Hétszűnyű Kapanyányimonyókot, azonban az megszökik, s csak egy fekete lyuk marad utána. Ismerünk a világban olyan fekete lyukat, ami minden energiát elnyel? Persze, épp így hívják.

Nem csoda, ha a három társ fél ide lemenni, ragaszkodnak a megszokott élethez, így csak Fehérlófia ereszkedik alá a kötélen. Itt azonban újabb csavar jön: hősünk mintha elfeledné a fenti világ alapértékeit, a szeretetet, amit eddig oly jelesül képviselt. Végezetül legyőzi a kis embert és bosszút áll – csakhogy a fenti értékek elhagyása itt lent is megbosszulja magát. Hiába szabadít ki három királylányt is a sárkányoktól, a fenti társai őt nem húzzák fel, csak a lányokat. Hiszen amíg ő lenn volt és ott méltatlanul cselekedett, a fentiek erőre kaptak.

Maradjon csak a „szeretet bajnoka” lenn, mások jól ellesznek nélküle.

Mi következik ebből számunkra? Bizony jönnek a próbák folyamatosan, és ha a fenti, kezdő értéket elfeledjük, vagy nem aszerint cselekszünk, annak meglesz a böjtje. Hogy lehet onnan visszatérni? Csakis egyféle módon: ha képesek leszünk a kegyelem gyakorlására. Azaz, ha módunkban áll, akkor is megmentjük a bajbajutottat, ha az éppen halálos ellenségünk, történetesen egy griffmadár fiókája. Ez a színtiszta önfeláldozás a jó érdekében, ami végül eredményt hoz: Fehérlófia a griff hátán visszajut a fenti világba. Visszatér, és mit csinál az elszabadult tulajdonságokkal, azaz régi kísérőivel? A legtöbb változat szerint kihajítja őket az ablakon.

 
Jankovics Marcell: Fehérlófia (1982)
 
Nos, ha csak egy dolgot jegyzünk meg ebből az életútból, akkor az a Tejutat életben tartó erő legyen, azaz a szeretet, amit ha bárhol, bármikor elengedünk, akkor azt nem úszhatjuk meg következmények nélkül. Életutunk során egyre-másra fülön csíphetünk egy-egy olyan tulajdonságunkat, amit jobb elengedni, mint rejtegetni vagy éppen a szőnyeg alá söpörni. 

Így vagy úgy, de meg fogunk mérettetni, el fogunk bukni, azonban föl tudunk emelkedni újra és már azt is tudjuk, hogyan.  

Aki nem hiszi, járjon utána!

 
X
Már követem az oldalt