Megosztó

Szervnyomtatás: a jövő orvostudománya

A statisztikák szerint a szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok között szerepelnek. Sokak számára a transzplantáció az egyetlen lehetőség a túlélésre, azonban a lehetséges donorok száma kevés, a várólisták pedig rendkívül hosszúak. Erre a versenyfutásra jelenthet megoldást a csodaszámba menő izraeli újítás: a háromdimenziós nyomtatott szív.

Az orvostudomány régóta használ 3D-s technológiákat diagnosztikai célokra. Legkorábban a sebészet és a fogászat területein merült fel az igény ezekre a módszerekre, mára pedig már széles körben elterjedtek ezek a képalkotó eljárások. És a képalkotás után a szövetalkotásé a jövő.

A 2017-es évtől sorozatosak a 3D nyomtatás sejt- és szövetalkotó eljárások sikerei, és a részletek a laikusok számára is elkápráztatóak (vagy éppen megdöbbentőek), mert a fejlesztés és maga a tudat, hogy a modern kor embereiként képesek vagyunk ilyesmire más-más érzéseket vált ki mindannyiunkból.

A tudósok közül többen esküsznek az új módszerre, ebben látják a jövőt.

Véleményük szerint a háromdimenziós nyomtatási technológia nemcsak hogy forradalmasítja az orvostudományt, hanem egy új élet reményét és lehetőségét adja meg olyan betegek számára, akiknek eddig szinte lehetetlen volt a gyógyulás. Transzplantációk, protézisek, szövetdarabok pótlása – ma még kísérlet, holnap már valóság lehet. De hogyan?

„Ez a legelső alkalom, hogy valaki sikeresen megtervezett és kinyomtatott egy teljes szívet tele sejtekkel, erekkel, kamrákkal és üregekkel” – nyilatkozta Tal Dvir, a Tel-Avivi Egyetem professzora, az előzőekben említett 2019-es kutatás vezetője. Az ezt megelőző nyomatok ugyanis csak véredények nélküli, egyszerű szöveteket tartalmaztak, a tárgyalt alkotás azonban egy az egyben megegyezik egy élő ember sejttani, immunológiai, anatómiai és biokémiai tulajdonságaival.

Az emberi szövetek sejtanyagait elkülönítették egymástól, újraprogramozták őket, mindeközben pedig a sejten kívüli makromolekulák (például a glikofehérjék vagy a kollagén) háromdimenziós mátrixát hidrogéllé dolgozták át, mintegy „nyomtatótintaként” elkészítve. Ezután az elkülönített sejteket összekeverték ezzel a „biotintával”, és egyénre szabott, az immunrendszerrel kompatibilis szívet nyomtattak – mindezt 3-4 óra alatt

A kinyomtatott szív mérete alig nagyobb, mint egy nyúlé,

ezért – bár az áttörés hatalmas – a technológia egyelőre nem alkalmas emberi szív nyomtatására. Ha a nyomtatott szív sejtjei életben maradnak, és a kívánt növekedés is végbemegy, akkor klinikai teszteken vizsgálják a módszer életképességét. A kutatók bizakodnak: állításuk szerint tíz éven belül a kórházakban már elérhetőek lehetnek a szervnyomtatók, ezzel pedig a szervek nyomtatása rutinmunkává válhat. És nemcsak ezen a területen.

A technológia sosem látott gyorsasággal fejlődik, a sikeres szívnyomtatást megelőzően egy francia és egy belga cég is csontváz-regenerációs nyomtatási kutatásokba kezdett, és céljuk nem kisebb, mint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy az egész csontrendszer létrehozható legyen a 3 dimenziós nyomtatási technológiával. Az így elkészült protézisek felhasználhatók lennének transzplantációkban vagy más ortopédiai-, mozgásszervi- és gerinccel kapcsolatos orvosi beavatkozások során.

2017-ben az Amgen és a Medikine kutatói kapták az ExVive 3D Tissue Application díját, akik a 3D technológiának köszönhetően máj- és veseszöveteket tudtak létrehozni, és akik ma is azon dolgoznak, hogy egyszer olyan szövetek szülessenek a kezük alatt, amelyek biztonsággal átültethetőek lesznek az emberi testbe. A megtervezett anyagok biokompatibilitása kulcsfontosságú az implantátum kilökődésének kiküszöbölése miatt, ami veszélyeztetheti a kezelések sikerét. Ideális esetben a biológiai anyagnak ugyanazokkal a biokémiai, mechanikai és topográfiai tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a beteg saját szöveteinek, ez pedig igencsak feladja a leckét a kutatóknak. 

A 3D-s nyomtatás és az emberi szervek, szövetek kapcsolata még mindig nagyon megosztó terület, és valljuk be: a laikusok számára sokszor ijesztő is. Mindenesetre kár tagadnunk azt a tényt, hogy egy szív nyomtatása olyan történelmi esemény, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és ami minden bizonnyal egy teljesen új fejezetet nyit az orvostudományban és ezzel a mindennapi életünkben is. 

Előnyök és hátrányok, viaskodó nézőpontok

A 3D technológia gyakorlati alkalmazása, főleg olyan ingoványos területeken, mint az egészségünk, még az abban részt vevő kutatók számára is kérdőjelekkel teli. A legfőbb érv mellette az, hogy ha sikerül majd sejtről sejtre felépíteni a szervet, akkor nagymértékben lecsökken a kilökődés lehetősége, ezzel pedig megnő a sikeres átültetések száma és a beavatkozások biztonságossága. Ráadásul egy sejtállományból bármilyen szervet elő lehet majd állítani, ez sosem látott lehetőségeket hozna el az emberi életek megmentésébe:

a donoroktól való függőség megszűnése, lerövidülő várólisták, megmentett életek, kevesebb kockázat, a gyógyítás sosem látott dimenziói.

De ez a futurisztikus innováció számos etikai és morális kérdést is felvet: hol lesz a fejlődés határa? Hogyan lesz majd szabályozható a folyamat? Kinek és mi alapján lesz joga emberi tulajdonságokat módosítani? Járhat-e a folyamat olyan mértékű beavatkozással a természet rendjébe, hogy ma még nem létező, új testrészeket, szerveket állítanak elő? 

Mennyire nyúlunk bele ezzel a természet rendjébe? Valóban van-e jogunk „halhatatlanná” tenni az embert? Milyen társadalmi és gazdasági folyamatok indulásához vezet egy ekkora mértékű beavatkozás? Mit mond erről a vallás? És a lélektan? Változtat-e az erőtereken, rezgéseken, energiákon? Ezernyi kérdést fel lehetne tenni, a létező tudományok ezernyi szegmenséből.

Egy biztos: kérdésekre és megalapozott válaszokra szükség lesz. Mert egy olyan ingoványos talajra léptünk az élet mezején, amelyet csak a legnagyobb felelősséggel és előrelátással, a lehető legjobban szabályozott és legmagasabb erkölcsi keretek között lehet csak átlépnünk. Ha egyáltalán lehet…

Ajánljuk még:

Kiterjesztett robotkarokkal, játékkonzollal műteni – dr. Papp Andrással beszélgettünk a robotsebészetről

„Óriási nap volt, 2022. október 3-a, reggel. Nagyon izgatott voltam, hiszen hosszú hónapok felkészülése után először ülhettem a konzolba éles szituációban. Két konzolsebész, egy asszisztens, egy altatóorvos, egy altató asszisztens, egy műtősnő és egy műtősfiú, meg a beteg: ennyien voltunk a műtőben. A pácienst elaltatták, a robotkarokba behelyezték az eszközöket és elindult az első pécsi robotsebészeti műtét. Epehólyagot távolítottunk el. A másik konzolsebész régi jó barátom volt, Dr. Varga Gábor, aki Németországban már több éve operál robottal, így tudtam, ha elakadok, pillanatok alatt át tudja venni az irányítást. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a sikeres műtét után együtt örült a csapat.”

 

Már követem az oldalt

X