Egyik legegészségesebb salátavirágunk: a sarkantyúka
Olvasási idő: 3 perc

Egyik legegészségesebb salátavirágunk: a sarkantyúka

A biokertészek a burgonyafélék egyik legkiválóbb társnövényeként gondolhatnak rá, a gyógynövényekben bízók a jövő antibiotikumát láthatják benne, a konyhában pedig az egyik legfinomabb salátavirágunk. Diszkréten eltakarja a ronda sufnit, nyár derekára befutotta a tetőig, és ontja ragyogó virágait.

Gyorsan növő, egynyári kúszónövény, de a sarkantyúkának (Tropaeolum majus) vannak kis bokrosodó fajtái is – nem összetévesztendő a sarkantyúfűvel, ami egyes évelő szarkalábak beceneve. De hívhatjuk kapucínusvirágnak vagy akár népiesen pücüllőnek is.

Lombja élénk színű, dekoratív, tápanyagban gazdag helyen akár tenyérnyire is megnőhetnek levelei. Virágai a sárga ezer árnyalatában pompáznak, a krémszíntől egészen a rozsdás-narancsosig, de a legszebbek a júliusban nyíló, élénk citrom- vagy ragyogó sárga virágkelyhek. Ha közelről megfigyeljük ezeket a kis bujaságokat, a természet pompás alakításában gyönyörködhetünk: mert

a szirmok formája, a fonákján található kis „sarkantyú” egy egészen különös formációt tár elénk.
Fotó: 123RF 
Szokás a kertben gyümölcsfák tányérjába vetni, mert távol tartja a vértetveket, ugyanakkor jó társnövénye burgonyának, paradicsomnak, paprikának is.

A gourmet kertbarátokon kívül természetes ellensége még a földibolha, amely néhány óra alatt jelentős kártételt érhet el sarkantyúka-állományunkban – vagyis, ha nem vagyunk résen, átlyuggatja a leveleket, szétrágja a virágokat, és a növény röpke órák alatt elpusztul. (Arról, hogy mi mellé mit érdemes ültetni, vagyis a kert doktorairól már Borbás Marcsi is készített videót, ezt itt találjátok.)

Csokorba ritkán kerül a sarkantyúka, mert levágva nem tartós, ezért jobb, ha kerti ékességként tartjuk számon. Igen ritkán jelenik meg az alkalmazott művészetekben is. Míg oly népszerű az ibolyás bögre, a búzavirágos zománcos tányér, a festmények tobzódnak kerti virágokban, de őt mintha kifelejtették volna. Ezért is volt számomra olyan meglepő, amikor a győri Kályhamúzeumban egy csodálatos, sarkantyúkával díszített cserépkályhában gyönyörködhettem.

Sarkantyúkás kályhacsempével épített cserépkályha – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Gasztronómiai jelentősége viszont annál nagyobb! Egy ideje nyár derekán a trendi éttermekben sokszor találkozunk a tányérra díszként odabiggyesztett sarkantyúkavirággal – amelyek többsége a mosogatónő kezei közt végzi. Pedig

aki megkóstolja egyszer is, bizonyára rabjává válik.

Kellemesen édeskés, enyhén csípős, a tormára vagy mustárra emlékeztető íze teszi az ehető virágok egyik legfinomabbikává.

Sarkantyúkás sárgadinnyelekvár – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely  
Mustárglikozidokat tartalmaz, az teszi ízét egyedivé, és ahogyan megyünk bele a napsütötte őszbe, úgy lesz egyre csípősebb.

Zöld leveleit salátába apríthatjuk, így a legegyszerűbb levélsalátát is megbolondíthatjuk vele. Virágai nem csak díszként kerülhetnek az ételre, de szirmokra tépkedve salátába, szendvicsre kerülhetnek, ízesítőként túrókrémbe, zöldséges kencékbe rakhatjuk. Nálunk a nyári hidegtálak elmaradhatatlan része: zöldségkrémeket töltök a kinyílt virágokba, úgy kerülnek a vendégváró finomságok sorába.

Izgalmas ízvilága nekünk nagyon bevált a sárgadinnyével: akár egy jól behűtött dinnyesalátában, akár a szeptember eleji kis csúf apró dinnyékből készült sarkantyúkás dinnyelekvárban.

nasturtium flowers salad with tomatoes and lemones in yellow cer
Nyári saláta sarkantyúkával – Fotó: 123RF

És ha nem szedjük le a virágokat, rövid időn belül megjelenik a szár tetején egy kis hármas magtok, három, alig borsszemnyi, éretlen maggal. Ezt a kapribogyóhoz hasonlóan, ecetben érlelhetjük, például a körözöttben mennyei! Persze, a zsenge magok gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy hagyjunk is megérni néhányat – kiválogatva a legszebb virágokat, és biztosítva ezzel a jövő évi virágzást. Ha nem is gyűjtjük be a magot, csak elszórja magától, abból is szépen kel majd jövőre.

Patisszonsaláta sarkatyúkával – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

A legújabb kutatások nagyon reménykeltőek:

egy sokoldalú antibiotikumot fedeztek fel benne, így a szorongásoldó sásliliom mellett egyesek ezt is kerti csodaszerként tartják már számon.

Ki tudja, lehet, hogy az utánunk jövő nemzedék már nem salátavirágot, hanem egy széles spektrumú gyógynövényt fog tisztelni a sarkantyúkavirágban! 

healthy Breakfast in a plate of coconut with nasturtium flowers on natural wicker napkin
Kókuszpuding sarkantyúka virágokkal díszítve – Fotó: 123RF 

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Ezekkel a gyógynövényekkel veheted fel a harcot az allergia ellen
Valasek Ildikó | 2025. július 09

Ezekkel a gyógynövényekkel veheted fel a harcot az allergia ellen

Ha nyár, akkor pollen. Ha pollen, akkor allergia. Szerencsére van természetes segítség!