Megosztó

Nem, Jézus nem tüntet az Indexért

Vagy igen. Isten tudja. De nem Lukácsi Katalin.

Az utóbbi hetekben nagy figyelem övezi az Indexet. Mindent is olvasni arról, mi történik most a lapnál, ember legyen a talpán, aki valóban tudja. A szekértáborok már felsorakoztak, tüntetés szerveződött, és a magyar politika és közélet apraja-nagyja veretes Facebook-bejegyzésekben nyilatkozott, védve a maga világnézetéhez, szája ízéhez jobban illeszkedő változatát az igazságnak – amiről bizonyos tudással túlnyomó többségben nem rendelkezünk. 

Lukácsi Katalin sem maradt ki az állásfoglalók sorából, szelfit posztolt a tüntetésről, melyen Hodász Andrással mosolyognak. A kép önmagában semmilyen hírértékkel nem rendelkezik, hiszen sok meglepetést egyik érintett véleménynyilvánítása nem tartogat, ugyanakkor Lukácsi pár mondattal megtoldotta a fotót. A leírásban így fogalmazott: „Az Index.huért, de sokkal többért is, a szabad, boldog és valóban polgári Magyarországért tüntetünk. Ketten vagy hárman összejövünk, itt van Jézus köztünk, tehát Jézus is tüntet az Indexért”.

Ez pedig nagyon sok ponton nagyon nem oké.

Kezdjük a nehezével, a teológiával: itt ugyanis bizonyos dolgokban biztosak lehetünk, másokban annál kevésbé, így aztán nehéz bármire is jutni. Kétségtelenül benne van a Bibliában, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek Jézus nevében (ez mondjuk Lukácsinál már kimaradt), ott ő is ott van.

És én is azt gondolom, hogy Jézus is foglalkozik az Index ügyével, ahogyan azzal is foglalkozik, ha kihullik egy szál hajunk: ha elhisszük, amit a Biblia állít, akkor Jézus mindenről tud, ami történik, és minden fontos neki, ami foglalkoztat bennünket. Tehát van értelme annak, amit Lukácsi mondott. Mégsem gondolom, hogy szabadna ilyet mondani – pláne akkor, ha fontos valaki számára a hit.

Azt is elhiszem, hogy Lukácsi számára fontos a hit és elfogadom, hogy keresztény emberként nem hallgat róla, hiszen csak így tud hiteles lenni. Ugyanakkor egy bibliai idézetet kiragadni, és önnön igazunk bizonyítására kontextus nélkül lobogtatni közel sem keresztényi magatartás.

Éppen ezért jelen formájában

ez a bejegyzés nem más, mint a végtelen emberi arrogancia megnyilvánulása.

Ez a fajta arrogancia mindenkiben benne van, de legtöbben igyekeznek elrejteni, kontroll alatt tartani, ugyanis kevés dolog visszásabb az érett és kiélt arroganciánál. Talán csak az, ha egy keresztény ember arrogáns, Isten nevével visszaélve.

És bár lehet Katalin posztját teológiai oldalról nézni, ahonnan igaz az állítás, hogy Jézus ott van az indexes tüntetésen, lehet annak is látni, ami: egy haszonszerző fellengzős mondatnak, ami skatulyába helyezi Istent. Ezt pedig egy (keresztény) ember sem engedhetné meg magának. Ráadásul nem is állja meg a helyét az érv, amivel Lukácsi igyekszik előre jutni, hiszen attól, hogy Isten ott van valahol, az nem lesz feltétlenül megkérdőjelezhetetlen közeg – Jézus leült egy asztalhoz prostituáltakkal és vámszedőkkel is. Tehát kimondhatjuk:

az, hogy Jézus jelen van az indexes tüntetésen, nem jelent semmit.

Emellett lehet Lukácsi posztját az emberi oldalról is nézni; elfogadni, hogy ő akkor hiteles, ha hangoztatja, hogy Isten mellette van, azonban innen nézve sem szerencsés a kép aláírása, mert a hit zászlaját lobogtatva Jézus nevével visszaélni mégiscsak a vörös vonal átlépése.

Mert

nem lehet Jézust tüntetésekre citálni, szekértáborokhoz sorolni, magunk mellé állítani egy kétes közéleti vitában.

Éppen azért, amiért nem a befőtt teszi el a nagymamát, nem a nyúl viszi a vadászpuskát és nem a farok csóválja a kutyát. Mert nonszensz.

Teljes nonszensz azt feltételezni, vagy elfogadni, hogy Lukácsi Katalin mondja meg, miért tüntet Jézus. Vagy Hodász András. Vagy Semjén Zsolt.

Mert teljesen nonszensz azt feltételezni, hogy jogunk van Jézusról olyan kijelentéseket tenni, amit ő nem tett magáról.

Ajánljuk még:

MIÉRT ENGEDTE MEG ISTEN A KORONAVÍRUST?
„MASZKOK MENTÉN KETTÉSZAKADT TÁRSADALOMBAN ÉLÜNK”

 

Már követem az oldalt

X