Kult

Tudjuk, ki a gyilkos, de miért ölt? – A csend rabsága című sorozatot ajánljuk

A Netflix minisorozata, A csend rabságában olyan keretben dolgoz fel egy kettős gyilkosságot, amilyet még sosem láttunk. Spanyol alkotásról van szó, így már maga a miliő, a karakterek, a filmes történetmesélés jellegzetessége is elüt a megszokottól. Hát még maga a történet!

Pedig úgy kezdődik, mint akármelyik, hátborzongató bűntényt feldolgozó pszichológiai thriller: adott egy tinédzser, aki megöli a szüleit, ki tudja, milyen okoktól vezérelve. A kezdő képsorokon ezt látjuk, valamint Sergiót, ahogyan börtönbe vonul ─ a történet pedig hat évvel később, szabadulásakor indul. Ekkor kezdődik az a szokatlanság, ami aztán az egész sorozatot végigkíséri: egy pszichiáter és a nyomozók egészen különös módját választják annak, hogy a hat évvel ezelőtti, megmagyarázatlan kettős gyilkosság indítóokaira, és Sergio pszichés állapotára fény derüljön.

A gyilkos minden pillanatát élőben közvetítik, ugyanis szabadulása előtt bekamerázzák az egész lakását, valamint az utcai kamerákat is összekötik a rendszerrel, így

Sergiót gyakorlatilag egy valóságshow-sorozatban követik nyomon ők is, a nézők is.

Persze maga a főhős mit sem tud erről, és ez már önmagában is egy olyan filmes keret, amilyet nemigen látunk.

A kettős gyilkosság indokaként sok minden felmerül bennünk: drogfogyasztás, pszichózis, gyerekbántalmazás. Az ok végül a sorozat felénél kiderül, de a néző csak pislog: bármire gondolt volna, csak ez nem jutott volna eszébe soha. Nem is lehetett volna, mert olyan esemény vezetett el a gyilkossághoz, ami

egyetlen családban sem fordult még elő, és remélhetőleg nem is fog.

A forgatókönyvíróknak sikerült olyan fordulatot kitalálni, ami teljesen egyedülálló.

S a meglepetéseknek még nincs vége, Sergio kishúgának sorsa is érdekes, illetve Sergio személyisége is folyamatosan kérdéseket vet fel: a néző érzékeli, hogy a zord viselkedés mögött érző lélek bújik meg, de egy-egy jelenet láttán elbizonytalanodunk, vajon ezt a valóban erőszakos fiatalembert hatalmába tudja-e keríteni annyira a düh, hogy még mindig egy potenciális gyilkos mászkál szabadon, vagy az a megérzésünk helyes, miszerint Sergio csak egy sérült, de jó ember, nem pedig pszichopata.

A sorozat ügyesen játszik azzal, hogy hol ilyen, hol olyan válasz felé hajoljunk.

A nyomozást vezető pszichiáternő, valamint Martha, a főhös életébe betoppanó tinilány is váratlan döntésekkel, újonnan kibukkanó jellemvonásokkal lepi meg a nézőt.

Nem könnyed és nyomasztásoktól sem mentes sorozatot kaptunk A csend rabságával. A címe kissé félrevezető, arra utal, hogy a főhős a kettős gyilkosság után némaságba burkolózik, ám nem ez a központi téma, és a szerepe kisebb annál, minthogy a sorozat címét adja. Szerencsére, ugyanis a több szálon futó, egy szektával is összefüggő történet jócskán túlmutat rajta. Én azt tapasztaltam, hogy hetek után is emlékszem a jelenetekre, ami ma, a streaming világában egyre inkább kezd kuriózummá válni. Tökéletes kikapcsolódás egy hétvégi napra!

A kép forrása: Netflix

Ajánljuk még:

Hajdan ezen a napon kezdődött a tanév: erre emlékeztet a gergelyjárás hagyománya

Gergely napja a népi kalendárium szerint a jeles napok egyik leggazdagabbika – nemcsak a gazdaságban ekkor esedékes munkálatok miatt, hanem az iskolás gyermekek számára is. A balázsjárás erdélyi, palóc és alföldi szokás-párja ugyanis, a gergelyjárás éppen arra volt hivatott, hogy kedvet csináljon a gyermekeknek az iskolához. 

 

Már követem az oldalt

X