Hornazo de salamanca – húsos pite, ahogy a spanyolok készítik
Olvasási idő: 2 perc

Hornazo de salamanca – húsos pite, ahogy a spanyolok készítik

Húsos pitéről hallva sokan a pásztorpitére gondolnak, de ez a spanyol, sonkás változat is megér egy misét! 

Hozzávalók

  • 750 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő
  • 5 gramm só
  • csipet cukor
  • 50 gramm vaj
  • 125 ml sáfrányos víz
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 10 dkg chorizzo 
  • 10 dkg füstölt karaj
  • 10 dkg serrano sonka

Elkészítés

Két kiskanálnyi sáfrányt öntsünk fel 125 ml langyos vízzel, és tegyük félre néhány órára, hogy kiázhasson a fűszer íze. A sáfrányt magát nem használjuk majd a pite elkészítéséhez, csak a vizet, ezért jó, ha adunk időt a folyadéknak, hogy szépen felvegye a sáfrány színét, ízét. 

A tészta összeállításához a lisztet, az élesztőt és a sáfrányos vizet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a két tojást. Addig gyúrjuk, míg összeáll, majd fél órára meleg helyre félretesszük, hogy pihenjen kicsit, legyen ideje megkelni. 

Ha megkelt, három darabra vágjuk, és egyesével kinyújtjuk őket. Az elsőt egy tepsi aljába simítjuk, ráhalmozzuk a szeletekre vágott húsokat. Erre helyezzük a második lap tésztát. A harmadikon hosszanti irányba bemetszést ejtünk a nyújtás után, és ezt is a pite tetejére helyezzük. Ez adja majd meg a tészta díszítettségét. 

A tésztalapok széleit összecsípjük, peremet készítünk belőle a pite szélén. Az egészet lekenjük egy felvert tojással, majd harmincöt percre száznyolcvan fokon sütőbe tesszük. Várjuk meg, míg langyosra hűl, csak utána szeleteljük!

Így néz ki mindez a gyakorlatban:

Kapcsolódó tartalom
Garganelli tészta gobetti rákfarokkal és virágos cukkinivel
| 2025. máj 02

Garganelli tészta gobetti rákfarokkal és virágos cukkinivel

Rosario Simeoli receptjei