Salzkammergut – Európa kulturális fővárosa

Kult

Salzkammergut – Európa kulturális fővárosa

Salzkammergut apró házaival, virágos kertjeivel, ormok közé ékelt tótükreivel olyan, mint a mesekönyvek apró falvai. Lehet, hogy nekem azért olyan kedves, mert két nagyanyámat gyöngéd szálak fűzték ide, és talán átültették belém az érzéseket. Ausztriával való ismerkedésem itt kezdődött, Bad Aussee-ben. Nevezhetjük ékszerdoboznak is, de nekem inkább egy romantikus mesekönyv színes lapjai elevenednek meg, ha odakalandoznak gondolataim. És kalandoznak egyre többet megint, mert Salzkammergut 2024-ben Európa kulturális fővárosa – központja a fürdőváros, Bad Ischl. Jó ok arra, hogy felkerekedjünk, és a só után eredjünk.

Számomra Salzkammergut Ausztria legmesebelibb része. Nyugati szomszédunkat jól ismerem, minden tájegységének megvan a maga bája. Tirol fenséges hegyeivel, a dél-stájer dombvidék lankáival simogatóan kedves, Vorarlberg zord és magasztos, a Duna menti Wachau dallamokat ringat dombjain.

Salzkammergutban pedig – bármerre tekintek – mesét látok. És ezzel nem vagyok egyedül!

Idén egy rendhagyó helyszín került be Európa Kulturális fővárosai közé. Egy történelmi tájegység, nyolc régió, amely 23 települést ölel át. Só, tavak, erdők és hegyek, a Dachstein gleccser, a Grimming tekintélyes tömbje, ezt mind Salzkammergut foglalja magában. 7000 éve kezdődött a lenyűgöző történet a hallstatti sóbányászattal, és idén ebből gazdag élményeket kap, aki ellátogat erre a mesés vidékre.

Hallstatt látképe – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

A „fehér arany”, a só olyan értékes volt régen, hogy a mai Salzkammergut a bécsi birodalmi bíró, a Hofkammer közvetlen fennhatósága alá tartozott, amely a Habsburg-birodalom pénzügyeit intézte. Ettől lett „Kammergut”, innen ered a Salzkammergut név.

Bécs hivatali szorosan felügyelték a régiót. Lakói csak írásos engedéllyel távozhattak, idegeneket ritkán engedtek be. Ennek természetesen megvoltak a következményei. Míg a multikulturális Habsburg Monarchia más részeit erősen befolyásolták a kívülről érkező impulzusok, Salzkammergut nagyrészt elszigetelt maradt. Szinte érintetlenül maradtak meg és élnek ma is hagyományok, mint a viselet, vagy a Paschen, az összetett formájú taps zenére. Nyolc régiója mind egy-egy külön világ.

Wolfgangsee – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho 

Salzkammergut szépsége régóta vonzza a nyugalomra, csendre áhítozókat és az alkotókat: költőket, gondolkodókat, festőket, zeneszerzőket és írókat. Így egy utazás ebbe a kis földi paradicsomba nem csak a természetkedvelőket tölti el végtelenül sok élménnyel. Töltekezhetünk irodalommal, képzőművészettel, zenével, történelemmel. Nincs rossz választás, hogy hol is kezdjük a só vidékének felfedezését, mert minden lépés tartogat meglepetéseket.

A Világörökség részét képező Hallstatt városát a tópart és a meredek sziklafal közé ékelték, elragadó látványt nyújtanak az egymás fölé épített, több száz éves házak.

Falakra futtatott növények, kordonos körtefák, múltról mesélő gerendák teszik utánozhatatlanná a hangulatot. Az elmúlt években Hallstatt volt a világon legfelkapottabb fotótéma. Nem véletlen, hogy a kínaiaknak is olyannyira megtetszett, hogy 2012-re felépítették Hallstatt mását Kínában, ami most luxus lakónegyedként és szórakoztatóközpontként funkcionál.

Hallstatti utcakép – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

A településen a sóról szól minden. A sóbányát megfelelő védőöltözetben látogathatjuk meg, és a végén a sócsúszdán is lecsúszhatunk. Ide felvonóval juthatunk fel néhány perc alatt. Aki a gyaloglást választja, a meredek úton pompás panorámában és egy lélegzetelállítóan szép vízesés látványában gyönyörködhet útközben. Vonattal a tó túlsó partjára érkezik az utazó, hiszen a sínpárnak nem lett volna helye a keskeny földnyelven. Innen hajókázni Hallstattba a legszebb belépő!

Bad Ischl Salzkammergut, egyben Európa kulturális fővárosának központja – csodás kis városka az Alpok hegyei közé bújva. A legenda szerint itt szeretett egymásba Sisi és Ferenc József.

Nászajándékként kapta azután a császári pár a villát, ittlétük arisztokraták sokaságát vonzotta a városkába, akik kisebb-nagyobb palotákkal, nyári lakokkal gazdagították a települést. Ekkoriban művészek is érkeztek, szívesen töltötték itt a kor neves zeneszerzői az időt – Bruckner, Brahms, Lehár Ferenc, Johann Strauss, Robert Stolz, Theodor Herzl – meghatározva ezzel Bad Ischl életét. Valóban, volt idő, amikor úgy tűnt, hogy a fél Ausztria a nyarakat Salzkammergutban töltötte, különösen Bad Ischlben.

A Kaiservilla – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho 

A Kaiservilla mellett érdemes meglátogatni a Zauner cukrászdát, ahol a legenda szerint az isler született. Végigsétálni a Traun folyó partján, a virágokkal ékes Kurparkban. A kulturális főváros rendezvényhelyszíneként az egykori sólepárló a Sudhaus épületét újjáélesztették, benne a fa és a só kapcsolatát mutatják be nemzetközi művészeti alkotások.

Salzkammergut tavairól is nevezetes. Az Attersee elsősorban a vitorlázóknak, kultúrát és a konyhaművészetet kedvelőknek a paradicsoma. A víz felől pazar századfordulós villákat csodálhatunk meg.

A főúri Paulick-villában például 1900 és 1916 között számtalanszor fordult meg Gustav Klimt is. Híres tájképei közül több mint 50 született az Attersee-nél.

A szecesszió jelentős festőművésze a Litzlberger Keller-t is megörökítette egy művében – és az étterem mind a mai napig az ínyencek kedvelt találkozóhelye. Gustav Mahler két szimfóniájához az Attersee adta az ihletet, a zeneszerző kis házikója ma is látogatható a tóparton.

Sankt Gilgen – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho 

Azt mondják, az Altaussee olyan, mint egy hatalmas tintakút, amelybe a szerzők szívesen mártják a tollat ​​– Barbara Frischmuth és Klaus Maria Brandauer a bizonyíték: mindketten itt születtek, kimerészkedtek a világba, azután visszatértek gyökereikhez.

Sankt Gilgenben szintén zenei csemegék várnak: itt született Mozart édesanyja, a Mozart-ház számos művészeti programot ígér.

A Wolfgangsee mozdulatlan víztükrét a fölé magasodó Schafbergről szemlélhetjük meg, ahová fogaskerekűvel is feljuthatunk. Ám a hegyi legelőkön és a suttogó fenyvesekben túrázni kihagyhatatlan élmény! A gerincről 13 csúcs tárul szemünk elé, megérint az Alpok hatalmassága.

Grimming – Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho  

A Schladming-Dachstein régió fenséges hegyi képződményekkel vár. A Dachstein déli oldala, a Schladminger Tauern és a Grimming túraútvonalak, kerékpáros és hegyikerékpáros útvonalak, via ferraták világa. Kellemes hegyi vendéglőkkel, és páratlan panorámával kecsegtetnek. A Dachstein-gleccser idén új hegyi állomással gazdagodott.

Aki a nyárból utazna az örök jég birodalmába, annak lélegzetállító élményben lesz része.

A salzkammerguti csodákból ez csupán egy kis ízelítő. Annyi szép tájat, annyi csodát, idén olyan sok programot és extra élményt kínál, hogy vétek volna kihagyni. A XIX. században elterjedt egy kifejezés Ausztriában: Sommerfrische, vagyis „nyári frissesség”. A Grimm testvérek  szótára úgy definiálja, mint „a városiak nyári vidéki rekreációs tartózkodása” vagy „nyáron a városiak vidékszeretete”. Tehát egy kis nyári frissesség Salzkammergutban olyan, ahol tényleg mindenki megtalálja a neki való örömöt. És ha jól figyel, mesél neki a táj.

Helyszíni látogatásunkkor készített fotóinkat galériába rendeztük:

Ajánljuk még: