Kult

Női karakterek, akiket nehéz elfelejteni: öt sorozatot ajánlunk

Régi és új sorozatokat is szeretünk, pláne, ha áthatja őket egy-egy női karakter varázsa. Olyan szereplőké, akik lenyűgözőek, erősek, törékenyek, érzelmesek, racionálisak, utolérhetetlenek és követhetetlenek. Nők.

Álomférj, irigylésre méltó családmodell és a jóság földi képviselője: a Médium 

2005-ös sorozatról van szó, amelyet nem véletlenül jelöltek Emmy-díjra, amit a főszereplő, Patricia Arquette el is nyert a legjobb színésznő kategóriájában. Megjelölése szerint misztikus krimi – a misztériumot itt az adja, hogy a jogászhallgató Allison kapcsolatba tud lépni az elhunytakkal, akik segítenek neki bűntényeket megoldani. A sorozat már csak azért is jó, mert a legtöbbször nem úgy ül előtte az ember, hogy már rég tudja, ki a gyilkos, csak megvárja, míg a rendező is odáig göngyölíti a szálakat.

Amiben viszont ennél jóval többet hoz a műsor, az a bemutatott karakterek, a családmodell és az erkölcsi kérdések milyensége.

Allison mind a 7 évadon keresztül a jóságot képviseli, ahogy a többi főszereplő is, még akkor is, ha súlyos erkölcsi dilemmákkal néznek szembe. Férje, Joe Dubois valószínűleg minden nő álomférje, és kapcsolatuk nem csupán a benne megnyilvánuló szeretet miatt példaértékű: ők ketten valóban partnerei egymásnak, témáik az évtizedek során sem veszítenek mélységükből, lányaikat közös értékek mentén nevelik.

Bónuszként az egyes részek bevezetője sokszor igazi filmes csemege, valami remek érzékkel alakítva a későbbi mondanivalókhoz.

Minden ízében francia, izgalmas krimi és egy csodás nő: Candice Renoir 

Ha már nyomozás és nők, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Candice Renoir krimi-vígjáték mellett sem. Ez egy 2013-as francia sorozat, méghozzá az a nagyon-francia jellegű: a karakterek imádnivalók, a környezet mesés vintage, a poénok amolyan intellektuális szurkálódások, egyszóval igazi ínyencség ez a mű.

Az első egy-két részt kicsit túl kell élni, de megéri, mert utána varázslatos világba kóstolhatunk bele. A krimi szempontjából ismét csak olyan megoldások vannak, amelyekre nehéz rájönni olyannak, aki nem rendelkezik Candice érzelmi éleslátásával, márpedig az

Agatha Christie-módon beretvás.

Maga a Cécile Bois által zseniálisan alakított karakter egyéb jellemvonásaiban is parádésan remekel a négygyermekes anya, az utolérhetetlen detektív és a velejéig francia nő hármas színpadán.

Meghökkentő húzások egy különös angol doktornőtől: Doctor Foster 

A nagyon francia után egy nagyon angol, sajnos csak 2 évadot megért sorozat: a Doctor Foster. A főhősnő itt sikeres orvos, aki olyan áloméletet él, amilyenre mindenki vágyik – amíg persze ki nem derül, hogy a boldog család csupán illúzió. Amikor fény derül a titokra, a Suranne Jones által alakított doktornő, Gemma egészen másképp reagál, mint ahogy bárki más reagálna. Ereje lehengerlő, húzásai meghökkentőek és ámulatba ejtőek. Olyan nő, aki nemcsak nem hagyja magát, de a lehető legokosabban védi a saját érdekeit. Családi, kapcsolati drámáról van szó, mégis olyan a történet, mintha egy izgalmas krimi kiszámíthatatlan jeleneteit néznénk. Nem felhőtlenül vidám, de mély és felkavaró alkotás!

Felejthetetlen alkotás a női lélekről: Ku’damm 56, 59 és 63 

Egészen másképp erős nő Monika Schöllack (Sonja Gerhardt), aki a hidegháborús időszakban próbál úgy boldogulni, hogy szabadságvágya, igazságérzete túlmutat a korszak által elfogadott és ismert normákon. Ha olyan sorozatot keresel, amelyre mindig emlékezni fogsz, ami megnevettet, megríkat és a lelkedbe talál, akkor a Ku’damm három évada (külön sorozatokként érhetők el az HBO Max-on: Ku’damm 56, Ku’damm 59 és Ku’damm 63) a képernyő elé fog szegezni.

Egy nyugat-berlini tánciskolát vezet a három lányát nevelő anya, a történet pedig róluk és a tánciskolában megforduló emberekről, a korabeli viszonyokról és legfőképp: a női lélekről szól. Gyönyörű jelenetekkel, csodálatosan összetett karakterrajzokkal, festői képkockákkal. Nem mindennapi élmény!

A 21. századi Született feleségek és minőségi humor: Dolgozó anyák 

A végére pedig egy felhőtlenebb, igazi, fel-felnevetős szórakozást nyújtó vígjáték, ami némiképp kilóg a felsorolásból, ugyanis talán sokan ismerik. Mégis itt a helye, mert a Netflixen futó Dolgozó anyák telis-tele van fura és szerethető női karakterekkel. 

A szülési szabadságról visszatért anyák környezete persze csillogó, mindannyian gazdagok, előkelő környékről vezetik jól menő vállalkozásaikat. Problémáik azonban nagyon is általánosak, párkapcsolati és szülői küzdelmek, a női lét nehézségei és szépségei – mindez olyan karakterek által megjelenítve, akik többdimenziósak és a maguk módján lenyűgözőek. A sorozat szarkasztikus humora igényes, így nem csupán felszabadító, de minőségi szórakozást is nyújt.

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X