Kult

Időutazás házipálinkával – rég láttunk olyan szerethető magyar filmet, mint a Zanox

A Zanox romantikus, őszinte és vicces, közben néhol riasztó és mégis nagyon valóságos. Rég volt ilyen szerethető magyar film a mozikban.

Jössz velünk bulizni? – kérdezi Janka Misitől az érettségi után. Misi évek óta szerelmes Jankába, de szorongó, visszahúzódó srác. Részt vesz egy gyógyszerkísérletben, a Zanox nevű szorongásoldó tablettákat szedi. Aztán az érettségi napján a szer különös mellékhatását fedezi fel: ha egy bizonyos házipálinkát iszik, képes visszautazni az időben. Május 26-tól látható a mozikban Baranyi Gábor Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című filmje. Az elsőfilmes rendező a magyar mozikból eddig hiányzó műfajt vitt vászonra. 

„Romantikus filmekben nem szokták kinyírni a csajt az elején” – mondja Baranyi Benő egy, a filmforgatáson készült werkvideóban. Valóban, a Zanox - kockázatok és mellékhatások pont ezért sokkal több, mint az itthon megszokott romkomok. Amellett, hogy romantikus vígjáték, krimivel és sci-fivel van átitatva.

2022. május 13-a péntek. „Ma van az érettségi?” – kérdezi Misi nagymamájától egy panellakásban. Misi kötelességtudó, visszahúzódó, szorongó srác, évek óta szerelmes osztálytársába, Jankába, aki az érettségi után buliba hívja.

Misi részt vesz egy gyógyszerkísérletben, a Zanox szorongásoldó, amit orvosi kontroll, Dr. Karotúr Gyula felügyelete mellett szed. A fiú rájön a készítmény mellékhatására: ha egy speciális, ám meglehetősen rossz, mindenféle cefréből készült házi pálinkából iszik, képes utazni az időben. A jövőbe nem, csak a múltba, pontosabban az utolsó tabletta beszedésének időpontjába. Újra és újra visszautazik hát az időben, vele együtt mi is újraéljük az érettségi napját; bátrabban kezdeményez Jankánál, megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot, és mindig előre tudja a töritételt, amit húzni fog. Eközben azonban fogy a pálinka, amely az időutazás kulcsa.

A Zanox időhurok-film, ez a típus ismerős lehet az 1993-as nagy klasszikusból, a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült Idétlen időkig-ből. De amire engem sokkal jobban emlékeztet, az egy 2013-as angol vígjáték, az Időről időre (About time), melyben Tim (Domnhall Gleeson) a sorozatos időutazásainak köszönhetően tudja meghódítani Mary-t (Rachel McAdams).

Na, de vissza a Zanoxhoz. A székelyudvarhelyi Bálint Előd (Misi) és Erdős Lili (Janka) kiemelkedő alakítást nyújtanak, remekül hozzák a csetlő-botló tinipárt. Igazi, élő és viccesen szórakoztató miattuk a film. A mellékszereplők se maradnak el tőlük, zseniális például angoltanárnőként Vasvári Emese.

A filmben ugyan 2022-ben járunk, de az iskola, a lakás, a karakterek, a helyszínek sok esetben mégis inkább a nyolcvanas éveket juttatják a néző eszébe. Mindezt viszont feledteti a zene. Nagy pacsi a zeneszerzőnek, mert olyan hangzásvilágot rakott össze, ami a retrót és a napjaink zenéit ötvözi. Hallhatjuk a Groovehouse Hajnalt, aki nem ismerte, újra felfedezheti a Belmondo Mikor? című szerelmes számát, de Ohnody melankolikus dallamai is felcsendülnek.

A filmet Dunaújvárosban forgatták tavaly nyáron, azaz kevesebb, mint egy év alatt vászonra került.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült, kis költségvetésből. Baranyi Benőnek – ő jegyzi egyébként a forgatókönyvet is, állítólag egy kamaszkori ötletét valósította most meg – ez az első nagyjátékfilmje, eddig leginkább kisfilmek stáblistáin láthattuk a nevét. 2019-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem filmrendező mesterszakán. A Zanox remélhetőleg felteszi majd őt a nagyjátékfilmesek térképére. Ígéretes kezdés, várjuk a folytatást.
A Zanox egyébként mellékhatást már biztosan okoz, én például a premiervetítés óta állandóan a Belmondo-tól a Mikor?-t hallgatom…

Nyitókép: Mozinet

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X