Kult

Hat film, amellyel az iskolakezdésre hangolódhatsz – akkor is, ha nem vagy már diák

A szeptember elsejei becsengetés évtizedekkel azután is fel-felsejlik az emlékeinkben, hogy utoljára tettük be lábunkat az alma materbe. Lehet, hogy az ember ősidők óta nem járt oktatási intézmény közelében, az is lehet, hogy gyermekei vagy unokái lépik majd át ősszel újra az intézmény küszöbét, de mind emlékszünk, milyen is az az első tanítási nap. És vannak filmek, amiket jó a csengőszót megelőzően elővenni: ha iskolába járunk még, azért, ha már nem, akkor azért! 

 

A tanárok pótolhatatlanok: Matilda, a kiskorú boszorkány

Roald Dahl angol író gyerekkönyveiből számos filmváltozat készült, neki köszönhetjük a Charlie, és a csokigyár, a Boszorkányok valamint Matilda, a kiskorú boszorkány történetét is. Az 1996-os Matildában – mert hogy készült tavaly egy Netflixes musical feldolgozás is – Mara Wilson alakította a főszereplőt, aki borzasztó, pénzéhes, simlis szülei nevelése ellenére imád olvasni. Nemcsak a gyerekkönyveket, hanem a szépirodalmat is falja, pedig édesanyja és édesapja arra buzdítják, hogy egész nap tévézzen. Amikor elkezdi az iskolát, tanítója, Miss Honey egyből felismeri, milyen csodagyerekkel találkozott, és szárnyai alá veszi őt. Alighanem mi is tudunk legalább egy olyan pedagógust mondani gyerekkorunkból, aki nagy hatással volt ránk, felismerte, hogy jók vagyunk valamiben, bátorított, és nélküle nem tartanánk ott, ahol ma. Gondoljunk rá, míg megnézzük a Matildát!

Netflixen, Apple tévén és YouTube-on is megtaláljuk a filmet, amit iskolát kezdőknek és nagyobbaknak is jó szívvel ajánlunk! 

Az iskola sokszor varázslatos hely: Harry Potter és a bölcsek köve

Senkinek sem kell bemutatni a J.K. Rowling regénysorozatából forgatott filmeket, melyek középpontjában három barát és a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola áll. Harry, Hermione és Ron kalandjai könyvváltozatban a legjobbak, de azért a történet filmadaptációi is igazán jól sikerültek. Az első részben Harryvel együtt ismerkedhetünk meg a varázsvilággal és a bentlakásos iskolával, mely számos titkot, kalandot, leckét, barátot és ellenséget rejt számára. Tökéletes iskolakezdő mozi, amivel talán a gyerekek kedvét is meghozhatjuk kicsit az iskolához. Mert ott tényleg barátokra, egy második családra lelhetünk. Ha betesszük a Harry Pottert míg ceruzát hegyezünk, összekészítjük a tolltartót és beborítjuk a könyveket, füzeteket, még szülőként is jobban élvezzük majd a feladatokat. 

A film elérhető a HBO MAX-on.

Egy kis Amerika: Bajos csajok

A kétezres évek egyik legsikeresebb tinifilmje a Bajos csajok volt. A Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried, Tina Fey, Amy Poehler, Lizzy Chaplan és még sok más sztár főszereplésével készült alkotás köré egész kultusz épült azóta. Olyannyira szerették, hogy még Broadway-musicalt is csináltak belőle 2017-ben. Aki nem látta volna: adott Cady, aki tizenéves koráig magántanuló volt szülei zoológus munkája miatt. A lány tizenöt évesen állami oktatásba kerül, ahol megtapasztalja a középiskolai hierarchiát, az intrikát és árulásokat, és hogy

mennyivel könnyebb egy dzsungelben élni, mint gimisnek lenni.

Mind ismertünk olyan lányokat kamaszkorunkban, mint amilyen a McAdams által alakított Regina George, akik gyönyörűek, de rosszindulatúak voltak – ha mégsem tudnánk felidézni egy ilyen lányt sem a suliból, akkor van egy rossz hírünk…

 A film elérhető Apple tévén és YouTube-on is.

A suli összehoz: Nulladik óra

Szintén Amerika, szintén gimnázium, de egészen más kaliberű alkotásról beszélünk, mint a Bajos Csajok esetén. Míg utóbbi nem akar többnek látszani annál, ami – egy szirupos és némileg sematikus tinifilm –, a Nulladik órában már kapunk olyan gondolkodnivalót, ami az iskola falain kívül is velünk marad.

Az 1985-ös Nulladik órában öt, látszólag teljesen különböző középiskolást sodor össze a sors, hogy egy iskolai büntetésen töltsék szombatjukat. Elsőre csak azt látjuk belőlük, amit ők is egymásból: ott a punk, az úrilány, a sportbajnok, a tolvaj, akinek balhés a családja és az iskola zsenije is. Ahogy aztán telik az idő, összekovácsolódnak, és szép lassan rájönnek, hogy a külsőségek ellenére mennyi közös van bennük. Igazi nosztalgiafilm, ami minden évben emlékeztethet minket: nem csak az iskolában nem érdemes első blikkre ítélni.

Netflixen, Apple tévén és YouTube-on is elérhetjük a filmet.

Klasszikus keserédes: Holt költők társasága

A filmbeli Welton Akadémiát még 1859-ben alapították, igazi konzervatív, vaskalapos iskola, ahol szigorú kézzel nevelik a fiúdiákokat. Ebbe a közegbe érkezik John Keating irodalomtanár, akit Robin Williams alakít. Keating újító szellem, megpróbálja a gyerekeket az addigi módszerektől eltérően tanítani. Szívvel, lélekkel, tűzzel. Célja, hogy a diákok önállóan gondolkodjanak, kövessék az álmaikat, „szívják ki az élet velejét”, és „amikor valamiben egészen bizonyosak, gyorsan nézzék meg más szemszögből is.” Keating világlátása megihlet egy csapat fiút, de ahogy az várható, az iskola vezetése nem nézi jó szemmel a forradalmárt. Igazi klasszikus ez a film, amit akár minden évben elindíthatunk – más-más életkorban mást és mást veszünk majd ki belőle.

 

A film elérhető Apple-tévén, Disney pluszon és más online platformokon is.

 

A barátság mindennél fontosabb: A Pál utcai fiúk

Nem maradhatott ez a lista magyar alkotás nélkül, már csak azért sem, mert ezt a bizonyos filmet annak idején Oscar-díjra jelölték. Az 1969-es mozit Molnár Ferenc nagy sikerű, hatvan évvel azelőtt megjelent regényéből rendezte Fábri Zoltán, magyar-amerikai koprodukcióban. Utóbbi miatt a főbb szerepeket külföldi színészgyerekek alakították, Nemecsek édesanyját viszont a nagyszerű Törőcsik Mari. A filmben szinte minden megjelent, amit Molnár annak idején papírra vetett: a Pál utcai grundért folyó harc, a gittegylet, az einstand, a Füvészkert és Nemecsek fürdése, majd a vézna kisfiú szomorú sorsa is. Hiába telt el több mint száz év a regény megjelenése óta, üzenete a mai napig érvényes. 

A film online több platformon is elérhető.

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X