Kult

Ezeket a sorozatokat nézd, amíg meg nem jön az igazi ősz

Hiába van már október, még mindig huszonöt fok körül jár a hőmérő higanyszála, az igazi őszi hangulat csak nem akar megérkezni. Összeszedtünk hát öt sorozatot – könnyedtől a komolyig, viccestől a véresig –, amit nézegethetünk, amíg arra várunk, hogy elővehessük a csinos kabátokat, vastagabb pulóvereket, és zöldből sárgásbarnába váltson a táj.

Szívek szállodája

Ezeréves sorozat, amit a mai huszonéves nők valószínűleg mind láttak, legalább részleteiben kamaszkorukban. Így vagyok ezzel én is. Utoljára körülbelül tizenöt éve láttam a sorozatot elejétől a végéig, ezért időszerűnek éreztem, hogy újra nekiüljek, immáron felnőtt(ebb) fejjel. Egyrészt jólesett az őszre várva az a komfort, hogy tudom, mit kapok az odaszánt perceimért, másrészt jó volt kicsit gondtalannak lenni – aztán meg, örömmel állapítottam meg, hogy a Szívek szállodáján nem fogott az idő!  

A kétezres évek sikersorozata volt a dinamikus anya-lánya párosról szóló kisvárosi sorozat, a Szívek szállodája (Gilmore Girls). Akkora rajongótábort gyűjtött maga köré, hogy a széria befejezte után évekkel megjelent egy négyrészes kvázi-folytatás is.

A történet szerint Lorelai Gilmore, a tizenhat évesen egyedülálló anyává vált szállodavezető pikírt humorral neveli intelligens és kedves lányát, Rory-t a tündéri (és néha rendkívül idegesítő) kisvárosban, a connecticut-i Stars Hollow-ban. A Szívek szállodáját egy bögre forró itallal érdemes nézni – ha már főhőseink úgyis annyit kávéznak –, betakarózva, miközben esik kint az eső (és már nincs 30 fok, mint szeptember közepén).

A sorozat jelenleg elérhető a Netflix kínálatában.

Sabrina hátborzongató kalandjai

Mi lehetne őszibb sorozat, mint egy boszorkányokról szóló széria? Emlékeztek még a kilencvenes évek Sabrina, a tiniboszorkány című sitcomra Melissa Joan Harttal a főszerepben? Ezt dolgozták fel néhány évvel ezelőtt a Netflixnél, így született meg a Sabrina hátborzongató kalandjai, melyben a címszerepőt ezúttal Kiernan Shipka alakítja, és sokkal drámaibb, félelmetesebb, mint elődje. A sztori szerint Sabrinát két nagynénje neveli egy ódon kúriában, és tizenhatodik születésnapja beköszöntével szembe kell néznie a sorsával: félig ember, félig pedig boszorkány, és e két világ között kell egyensúlyoznia. Egyszerre kell túlélnie az iskolás éveket, az első szerelmet és beteljesítenie családja varázsörökségét is úgy, hogy e két világ ne veszélyeztesse egymást. Aki kíváncsi rá, a Netflixen nézheti végig.

Agatha Christie: Poirot

Jellemzően több kedvünk van krimiket nézni és borzongató regényeket olvasni ősszel, mintsem napsütéses nyári időben vagy virágzó tavaszban. Ki mást is választhatnánk hát ilyenkor, mint a krimik királynőjét, Agatha Christie-t?! Az írónő több mint hatvan detektívregényt alkotott meg élete során, ezekből közel harminc film és megannyi sorozat készült, a legnépszerűbbeket több ízben vászonra vitték. Christie legismertebb karakterét, a belga Hercule Poirot nyomozót nyolcan is eljátszották már az elmúlt közel száz évben, mégis Sir David Suchet nevével forrt össze a szerep. Az 1989-ben indult és kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 2013-ig futó Agatha Christie: Poirot című sorozatban ugyan nincs mindig ősz, helyette viszont ezernyi bűntényt kell felderíteni. A YouTube-on megtaláljuk a széria legtöbb részét.

A Hill-ház szelleme

Akinek az ősz egyet jelent a halloweeni borzongással, annak érdemes a horrorsorozatok között nézelődnie. A Hill-ház szelleme című széria a Netflixen debütált 2018-ban és ugyan csak egy évadot ért meg, de az az egy kiemelkedően jól sikerült. A produkció Shirley Jackson 1959-es azonos című regényén alapszik, középpontjában a Crain család nyolcvanas években és napjainkban élő tagjai állnak, akiknek szembesülniük kell a lakóhelyükként szolgáló kúriában történt egykori szörnyűségekkel. Végigkövethetjük, hogyan próbálnak a család tagjai megküzdeni a maguk traumáival, és milyen sokféleképpen szenvednek – részben ugyanattól. A karakterek valóságosak, és könnyen azonosulhatunk velük, emiatt nem kifejezetten a horror, inkább a dráma műfajához sorolható az alkotás, amiről a kritikusok és a közönség is pozitívan nyilatkozott. Ha kíváncsi vagy rá, a Netflixen jelenleg is elérhető.

Gyilkos a házban

A címével ellentétben a Hulu Gyilkos a házban-ja (Only Murders In The Building) nem valami véres thriller vagy horror, hanem egy fantasztikus krimi-vígjátéksorozat, melynek harmadik évada idén augusztusban jelent meg a streamingfelületen. Adott az Arconia, New York egyik régi, patinás lakóháza, itt él Oliver Putnam, a kiöregedett színházi rendező (Martin Short), az egykori tévésztár Charles-Haden Savage (Steve Martin) és a fiatal képzőművész, Mabel (Selena Gomez). Nem is lehetnének különbözőbbek ők hárman, de egyvalami összeköti őket: imádják a true crime, vagyis a gyilkossági ügyeket feldolgozó podcastokat. Egy nap tényleg meghal valaki az Arconiában, őket pedig egymás mellé sodorja a sors, és elhatározzák, hogy felderítik, ki volt a gyilkos. A szórakoztató és izgalmas sorozat nemcsak a műfaj miatt ajánlott őszire, hanem mert nagyrészt ebben az évszakban játszódik, és végigcsodálhatjuk Mabel sikkes pulóvereit és kabátjait. 

A sorozatot a Hulu gyártja, de már Disney+-on is nézhető.

Nyitókép: Szívek szállodája / Netflix/ The WB

Ajánljuk még:

A legjobb 40-50 feletti főhősnők – hat jó film újrakezdésről, kései szerelemről

A legnépszerűbb hollywoodi filmek középpontjában a nagybetűs Élet kapujában álló, fiatal lányokat és nőket találunk, az ő problémáikért izgulunk és az ő szerelmükért szorítunk. Persze nem csak a húszéveseké a világ, úgyhogy felüdülés időnként egy-egy olyan alkotást megnézni, amelyben a negyven feletti nő nem egy tapasztalt édesanya, vagy nem egy önmagára rég rátalált, kiegyensúlyozott karrierista karakter, hanem kalandokat kereső, izgalmas nő.

 

Már követem az oldalt

X