Kult

Elektronikus vs. hagyományos: te melyik könyv mellett teszed le a voksodat?

Az olvasás élménye egyedi, mindenki másképp éli meg a betűk adta fantázia világában való kalandozást. Sokáig tartoztam a kizárólag hagyományos könyveket olvasók táborába, ám néhány héttel ezelőtt megváltozott a helyzet. Most felváltva olvasok e-könyvet és igazit. Te melyik mellett teszed le a voksodat?

Pár héttel ezelőttig határozottan azok csoportjába tartoztam, akik ragaszkodnak az igazi könyv olvasásának élményéhez. Bárhol, bármikor kiálltam a papír illata és tapintása mellett, miközben (önmagamhoz képes igencsak meglepő módon) elhatárolódtam a technika ilyen-olyan vívmányai elől. Büszkén legyintettem mindenféle érvre, mondván, hogy én szeretem a kezemben tartani a könyvet, szeretem megszagolni, lapozni, a polcra tenni, a táskámból előhúzni és óvatosan visszacsúsztatni. Kölcsönadni nem szeretem, tűnt már el így több könyvem is, de az ilyen tapasztalatokból tanul az ember, úgy mondják. Szívesen töltöm az időmet a könyvesbolt izgalmas labirintusában vagy a könyvtár titkokat és tudást rejtő szentélyében. Ha meglátok egy használt könyveket árusító standot, sosem tudok elmenni mellette úgy, hogy legalább két pillantást ne vessek a kipakolt könyvek gerincére, hiszen sosem lehet tudni, mikor bukkan az ember egy igazi kincsre.

Persze online is vettem már könyvet. A vásárlásnak ez a módja kevesebb izgalmat ad, de belátom, hogy kényelmes, és ha egy konkrét szerzőt vagy könyvet keres az ember, kifejezetten praktikus a virtuális áruházban keresgélni. Ezt tettem én is néhány héttel ezelőtt, Darvasi László egyik művére fájt a fogam. Miután rátaláltam, hagytam magam még egy kicsit elveszni a böngészés erdejében, és rákerestem néhány szerzőre, könyvre, amiket korábban ugyancsak szívesen láttam volna a könyvespolcomon, valahogy mégis kikerültek a látóteremből. És ekkor történt meg az, amire még én sem számítottam: a kosaramba tettem és megvásároltam egy e-könyvet.

Nem csúszhatott ki a markomból

Bevallom, ez a váratlan fordulat tökéletesen hirtelen felindulásból történt. A könyv, amire rákerestem „előjegyezhető” státuszban volt a webáruházban, az elektronikus formája azonban elérhető volt. Tanakodtam néhány percig, hogy mitévő legyek. Venni vagy nem venni – de ki tudja, lesz-e igazi könyv, és mikor lesz? Többször jártam már úgy könyvekkel, hogy belekezdtem az olvasásukba, de valahogy mégsem volt közös az utunk és félbehagytam azokat. Máskor meg egy véletlen találkozásból olyan kapcsolódás született közöttünk, hogy a kedvenc könyvélményeimet gyarapította egy-egy alkotás.

A szóban forgó műnél is azt éreztem, hogy most szeretném elolvasni, most van itt az ideje, nem csúszhat ki a markomból, nem várhatok ki tudja, meddig, akkorra lehet, elfelejtem… Rákattintottam, kifizettem, és néhány másodperc múlva már ott is volt a telefonomon. Felemás érzésekkel nyitottam ki és lapoztam bele. A virtuális tapasztalás közel sem olyan élmény, mint egy igazi könyvet a kezemben tartani. De miután elkezdtem olvasni és két nap alatt a végére is értem, beláttam, hogy nem is olyan ördögtől való dolog ez az e-könyv. Olyannyira, hogy azóta már több példánnyal gyarapítottam a virtuális könyvespolcom tartalmát.

Előnyök és hátrányok

Úgyhogy mostantól mindkét táborba tartozom: szeretem az igazi könyv nyújtotta élményt, de nem zárkózom el az online példányok olvasása elől. Mindekttőnek megvan ugyanis a maga előnye és hátránya, és ha őszinte szeretnék lenni (önmagamhoz), akkor beláthatom, hogy az e-könyv talán még praktikusabb is, mint a valódi: habár könyvet határozottan nem praktikus okból vásárol az ember.

Az e-könyvek előnyei:

  • általában olcsóbban megvásárolhatóak, mint a papír alapú könyvek;
  • könnyebb tárolni őket (kevesebb helyet foglalnak a fizikai térben);
  • könnyebb magunkkal vinni őket;
  • könnyű és praktikus a felhasználásuk (például van könyvjelző, bejelölhetünk számunkra fontos részeket vagy akár be is állíthatjuk a napi minimum olvasási limitünket);

Az e-könyv hátrányai:

  • a kijelző fénye gyorsabban fáraszthatja, ronthatja a szemünket;
  • lemerülés vagy áramszünet esetén akadozhat az eszköz használata
  • kevésbé környezetbarát, ahogy arról korábban írtunk.

A hagyományos könyv előnyei:

  • az olvasás hagyományos élménye;
  • a könyvek illatának és tapintásának élménye;
  • izgalmas program a könyveket felkutatni, vagy egy példányra rátalálni
  • hangulata van bekucorodni olvasni a fotelbe egy pohár borral vagy egy bögre teával.

A hagyományos könyv hátránya:

  • mérete és súlya miatt nehezebb magunkkal vinni;
  • nagy a fizikai helyigénye (főleg, ha sok van belőle);
  • jellemzően drágább, mint az e-könyv (kivéve a használt könyveket).

Utószó

Mindig lesznek olyanok, akik csakis a hagyományos könyveket pártolják, ahogy olyanok is, akik kizárólag az elektronikus könyvek mellett teszik le a voksukat. Én a két halmaz metszetébe kerültem, és azt hiszem, maradok is itt jó sokáig. Így mindkét könyvformátum előnyét megtapasztalhatom. Most is van egy megkezdett könyv a táskámban, és egy félig elolvasott a telefonomon – az aktuális kedvemtől függ, hogy éppen melyiket veszem elő, amikor várakoznom kell valahol.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X