Kult

5 toplistás önéletrajzi könyv az elmúlt évből

Mindig is szerettem az életrajzi könyveket, egyfajta titkos átjáróként tekintek rájuk, amin ha átlépek, fényt látok és reményt, elkövetett hibák és megélt tanulságok összegzését; megtörtént eseményeket, valódi életet, sok-sok miértet, kérdést, bizonytalanságot és megoldási stratégiát. Friss és ropogós önéletrajzi regényeket hoztam: kifejezetten a 2020-as és a 2021-es év (eddigi) toplistájából válogattam ki a számomra kedves, eltérő témájú életregényeket, hogy ti is megtaláljátok a saját, titkos átjárótokat valamelyik író világába.

Matthew McConaughey – Zöldlámpa (2020)

A sikerlisták élén dübörög a Matthew McConaughey megosztó véleményeket kiváltó Zöldlámpa című önéletrajzi írása. A naplószerű, rendkívüli részletességgel megalkotott számvetést két hónap alatt készítette el a színész; kamaszkora óta írt naplóifeljegyzéseit használta fel segítségként. Az akkori történéseket és a nem mindennapi életkörülményeket tekintve nem csoda, hogy Matthew McConaughey már egészen fiatalkorában naplóírásra adta fejét, és az elkészült könyv sem a hollywoodi parádézásról szól, sokkal inkább egy számvetés, és némi bulváros betekintés egy másik ember életébe. Megtudhattuk például, hogy az anyja és az apja „verésekkel szerették egymást”, sőt azt is, hogy a gyerekeiket veréssel nevelték. A családban sportot űztek abból, hogy indokolatlan pereskedések megnyerésével szállítsanak pénzt a házhoz, az apa pedig mindenféle lelkiismeret nélkül vitte olajcsöveket lopni az idősebb McConaughey-gyereket.

A mindezekről beszámoló könyv két táborra osztja az olvasókat: egyesek szerint igazi számvetés, melyet érezhetően öncenzúra és finomítás nélkül vetett papírra a színésztehetség, mások pedig úgy gondolják, igen káros írás, ami a családon belüli erőszakot romanticizálja mindenféle feloldás nélkül. Nem mondom, hogy a könyv nem borzolja fel a kedélyeket, és azt sem, hogy könnyed szombati olvasmány a limonádénk mellé, de kétségtelen, hogy egy finomkodás, sallang és lózung nélküli életrajzról van szó. Amihez néha igenis kell gyomor.

David Attenborough – Egy ifjú természettudós történetei (2020)

David Attenborough-t, a világhírű természettudóst leginkább ikonikus dokumentumfilmjeiből ismerhetjük, ám munkásságát sokkal részletesebben és mélyrehatóbban is felfedezhetjük, ha kezünkbe vesszük kalandjait részletező önéletrajzi könyvét, az Egy ifjú természettudós történeteit. Noha a könyv első kiadása 1993-ban jelent meg Titokzatos állatok nyomában címmel, 2020-ban egy átdolgozott, bővített kiadás került a könyvespolcokra, teljesen új fordításban.

A természet nagymestere azokat az élményeket vetette papírra visszaemlékezésében, amelyek 28 évesen elindították azon az úton, amelyet napjainkban, 95 évesen is töretlenül jár. 1954-ben David Attenborough, a fiatal zoológus azt a feladatot kapja, hogy a Londoni Állatkert számára gyűjtsön be különleges állatokat. Három karrierformáló expedícióról számol be a természettudós, amelyet Guyanában, Indonéziában és Paraguayban tett meg, hogy óriáshangyászok, komodói sárkányok és tatuk után kutasson. A különleges állatok mellé még különlegesebb élőlények – pekarik, piráják, kúszósülök stb. – és annál is különlegesebb élmények társultak, amelyeket még véletlenül sem szeretnék elárulni. Mind-mind átélhető az informatív, elgondolkodtató és humoros életrajzi könyvében. És hogy mi a legjobb? A kanapénkban ülve bejárhatjuk majdhogynem az egész világot.

Hyeonseo Lee – A lány hét névvel (2020)

Hyeonseo Lee neve talán nem cseng olyan ismerősen, mint David Attenborough-é vagy Matthew McConaughey-é. Az ok egyszerű: Hyeonseo Lee nem híresség, hanem egy „átlagos” észak-koreai lány, aki 17 évesen úgy döntött, hogy elszökik hazájából, kiszabadul a totalitárius rendszer fogságából. A lány hét névvel c. életrajzi regényében szökésének történetét, apró mozzanatait veti papírra, miközben átfogó, de nagyon is részletes képet ad az Észak-Koreai mindennapokról. Hyeonseo Lee az első nyilvános kivégzést mindössze hétévesen látta, de ez még semmi, nem viccel azzal, ha azt írja: még a falnak is füle van Észak-Koreában. Beszámolt a fiatalkorát meghatározó, végtelen szalagon pörgetett agymosásról és népbutításról, amelyek a mindennapok alapját képezték, és arról is, hogy az egyetlen állami televízió napi rendszerességgel propagálta a népvezérek csodaerejét, túlvilági képességeit. Mintha George Orwell 1984 c. regénye kelne életre. Hyeonseo Lee hosszú éveken át hét különböző álnéven bujkált Kínában, majd „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” alapon, 403 oldalon keresztül papírra vetette élettörténetét. 

Edith Eva Eger – A döntés (2017)

A magyar származású Edith Eva Eger neve egyre többeknek lehet ismerős sikerlistás könyveinek hála. A döntés c. könyv némileg kilóg a jelenlegi felsorolásból, mert eredetileg 2017-ben jelent meg, ám Eger legfrissebb, Az ajándék című 2020-as könyve után ismét sokan felfedezték maguknak a sztárpszichológus írónő köteteit. A döntés c. életrajzi regényében életének tragédiáját és a feldolgozás útját mesélte el. Edith-et 1944-ben, tizenhat éves korában családjával Auschwitzba deportálták, ahol végig kellett néznie, ahogy egy náci orvos gázkamrába küldi szüleit. Edith Eva Eger megbocsátott a gyilkosnak, mert ahogy ő fogalmaz: ki kell szabadulnunk saját elménk koncentrációs táborából. Memoárjában betűről betűre vezet be minket döntéseibe, megindokolja, mit miért csinál és szakemberként a mélylélektani folyamatokba is bepillantást enged.

Maye Musk – Egy nőnek legyenek tervei (2020)

A 72 éves Maye Muskot mindannyian Elon Musk, a világhírű techmogul édesanyjaként ismerjük. Pedig ő az az asszony, aki életet adott két másik rendkívüli személyiségnek is, a filmgyártásban jeleskedő Toscának és a fenntartható élelmiszeripar egyik kulcsfigurájának, Kimbalnak is. Emellett pedig arról se feledkezzünk meg, hogy ő a világ egyik legidősebb modellje: az ikonikussá váló fehér hajviselete már-már a névjegyévé vált, öt éve, 67 évesen a New York-i divathét kifutóján lépkedett. Maye Musk nem mindennapi élettörténetét a 224 oldalas életrajzi regényében meséli el, kezdve azzal, amikor 31 évesen, egy bántalmazó házasságból kilépve egyedül maradt három gyermekével és a két álomszakmájával, a dietetikával és a modellkedéssel. Legnagyobb hibáit és megszerzett tudását vizsgálja számvetésében, miközben szakmai tapasztalatait is megosztja.

Nyitókép: All-Pro Reels/  Forrás: Flickr Wikipédia
(CC BY-SA 2.0)

Ajánljuk még:

5 különleges hétvégi program az aktív pihenéshez

Szinte garantáltan jó időre számíthatunk ezen a hétvégén, így nem lesz nehéz kiváló programot szerveznünk, olyant, amelyben a család apraja-nagyja egyaránt jól érezheti magát. Szabadtéri és múzeumi programok közül válogattunk néhány érdekességet: kizárólag olyan eseményeket, amelyek nem csupán szórakozást, de szellemi felfrissülést is kínálnak számunkra. Az aktív kikapcsolódás a tanulás leghatékonyabb módja, ezért a madárlestől a bringatúrán át a római kori szövési technikákig és a reneszánsz kor történelmi örökségéig nyújtunk ízelítőt a hétvégi kínálatból.

 

Már követem az oldalt

X