Viricselés – régi tudomány, aminek ma is nagy hasznát vehetjük

Kert

Viricselés – régi tudomány, aminek ma is nagy hasznát vehetjük

A viricselés egy kevésbé ismert, ám annál fontosabb kerti feladat a tavaszi munkák sorában. 

Mi a virics?

A Czuczor-Fogarasi szótár szerint a virics „a szőlő kivételével, a növényekből, vagy azok magvaiból, gyümölcséből kifőzött, kisajtolt, kieresztett, kifolyott lé, nedv. Almavirics, árpa-, rozsvirics, nyírvirics, nyírvíz, ha tavaszkor a nyírfát megvágják, az ebből kifolyó nedv. Gömörben a fának forrása tavaszkor. Különösen a székelyeknél a pálinka-, vagy serfőzéskor azon nedv, mely az illető anyagból legelőször csepeg ki; Kriza J. szerént pedig pálinka tisztáláskor az üst fenekén való maradék. Mindenik jelentésében gyöngébb erejű nedv, ital”. 

A különféle fák nedvét évezredek óta fogyasztják a természetben élő népek. A nyírfa, a dió és egyéb fák tavaszi nedvét hazánkban még ma is sok helyen gyűjtik, és használják élvezeti, vagy éppen gyógyítási célból. Míg az északi népek a különféle vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag faleveket sok esetben inkább a hal- és hús-alapú étkezés kiegészítőjeként fogyasztották, a bővebben termő vidékeken lakó őseink erjesztett italokat (például sört) és egyéb élvezeti étkeket is készítettek belőlük. Székelyföldön és az Őrség egyes vidékein még ma is találkozhatunk a kifejezetten erre a célra faragott viricseskádakkal!

Borbás Marcsi is gyűjtött nyírfavizet, videóban meg is mutatta, hogyan: 

Hogyan gyűjtsük a fák nedvét?

A fák nedvének gyűjtése nem különösebben bonyolult feladat, azonban néhány részletre mégis érdemes odafigyelni! Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy csak annyi nedvet csapoljunk, amit még gond nélkül pótolni tud a fa. A tavasz kezdetén beinduló nedvkeringés a gyökerek felől az ágvégek irányába szállítja azokat a tápanyagokat, ásványi összetevőket, melyekre a növénynek a levelek, virágok, majd a gyümölcsök kifejlesztéséhez van szüksége. Ezen

nedvesség mértéktelen lecsapolásával akár a fa életét is veszélybe sodorhatjuk!

A favizek kinyerésének legegyszerűbb módja, amennyiben a fa törzsébe egy kb. 6-8 centiméter mély, legfeljebb 10-12 milliméter átmérőjű lyukat fúrunk, melybe egy szorosan illeszkedő gumicsövet csúsztatunk. A gumicső másik végét a gyűjtőedénybe helyezzük. Utóbbi edényre érdemes olyan tetőt tenni, amely megakadályozza, hogy az édes nedvet kedvelő különböző rovarok az összegyűjtött italba potyogjanak.

Fotó: Pixabay / Alain Audet

A legtöbb viricset a fiatal, egészséges fák szolgáltatják, az idősebb fák nedvkeringése fokozatosan csökken, majd megszűnik. A kellő mennyiségű fanedv összegyűjtését követően a gumicsövet ki kell húzni a fából. A fúrt lyukat a fa egészsége érdekében egy faragott kis dugóval zárjuk le, így meg tudjuk akadályozni, hogy különféle kórokozók, kártevők jussanak a fa belsejébe.

A meglékelt részeteket az egészséges fa rövid idő alatt be fogja nőni.

A fanedvek nagyon sok olyan összetevőt tartalmaznak, amely az emberi szervezetre is kedvező hatással vannak, nyers formában, belsőleg fogyasztva kifejezetten jó alapját jelenthetik tavaszi méregtelenítő léböjtkúráknak! A faleveket külsőleg bőrproblémák, túlzott zsírosodás esetén is hasznosíthatjuk.

Ajánljuk még:

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

 

Már követem az oldalt

X