Kert

Viricselés – régi tudomány, aminek ma is nagy hasznát vehetjük

A viricselés egy kevésbé ismert, ám annál fontosabb kerti feladat a tavaszi munkák sorában. 

Mi a virics?

A Czuczor-Fogarasi szótár szerint a virics „a szőlő kivételével, a növényekből, vagy azok magvaiból, gyümölcséből kifőzött, kisajtolt, kieresztett, kifolyott lé, nedv. Almavirics, árpa-, rozsvirics, nyírvirics, nyírvíz, ha tavaszkor a nyírfát megvágják, az ebből kifolyó nedv. Gömörben a fának forrása tavaszkor. Különösen a székelyeknél a pálinka-, vagy serfőzéskor azon nedv, mely az illető anyagból legelőször csepeg ki; Kriza J. szerént pedig pálinka tisztáláskor az üst fenekén való maradék. Mindenik jelentésében gyöngébb erejű nedv, ital”. 

A különféle fák nedvét évezredek óta fogyasztják a természetben élő népek. A nyírfa, a dió és egyéb fák tavaszi nedvét hazánkban még ma is sok helyen gyűjtik, és használják élvezeti, vagy éppen gyógyítási célból. Míg az északi népek a különféle vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag faleveket sok esetben inkább a hal- és hús-alapú étkezés kiegészítőjeként fogyasztották, a bővebben termő vidékeken lakó őseink erjesztett italokat (például sört) és egyéb élvezeti étkeket is készítettek belőlük. Székelyföldön és az Őrség egyes vidékein még ma is találkozhatunk a kifejezetten erre a célra faragott viricseskádakkal!

Borbás Marcsi is gyűjtött nyírfavizet, videóban meg is mutatta, hogyan: 

Hogyan gyűjtsük a fák nedvét?

A fák nedvének gyűjtése nem különösebben bonyolult feladat, azonban néhány részletre mégis érdemes odafigyelni! Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy csak annyi nedvet csapoljunk, amit még gond nélkül pótolni tud a fa. A tavasz kezdetén beinduló nedvkeringés a gyökerek felől az ágvégek irányába szállítja azokat a tápanyagokat, ásványi összetevőket, melyekre a növénynek a levelek, virágok, majd a gyümölcsök kifejlesztéséhez van szüksége. Ezen

nedvesség mértéktelen lecsapolásával akár a fa életét is veszélybe sodorhatjuk!

A favizek kinyerésének legegyszerűbb módja, amennyiben a fa törzsébe egy kb. 6-8 centiméter mély, legfeljebb 10-12 milliméter átmérőjű lyukat fúrunk, melybe egy szorosan illeszkedő gumicsövet csúsztatunk. A gumicső másik végét a gyűjtőedénybe helyezzük. Utóbbi edényre érdemes olyan tetőt tenni, amely megakadályozza, hogy az édes nedvet kedvelő különböző rovarok az összegyűjtött italba potyogjanak.

Fotó: Pixabay / Alain Audet

A legtöbb viricset a fiatal, egészséges fák szolgáltatják, az idősebb fák nedvkeringése fokozatosan csökken, majd megszűnik. A kellő mennyiségű fanedv összegyűjtését követően a gumicsövet ki kell húzni a fából. A fúrt lyukat a fa egészsége érdekében egy faragott kis dugóval zárjuk le, így meg tudjuk akadályozni, hogy különféle kórokozók, kártevők jussanak a fa belsejébe.

A meglékelt részeteket az egészséges fa rövid idő alatt be fogja nőni.

A fanedvek nagyon sok olyan összetevőt tartalmaznak, amely az emberi szervezetre is kedvező hatással vannak, nyers formában, belsőleg fogyasztva kifejezetten jó alapját jelenthetik tavaszi méregtelenítő léböjtkúráknak! A faleveket külsőleg bőrproblémák, túlzott zsírosodás esetén is hasznosíthatjuk.

Ajánljuk még:

Magyarország madarai: a rövidkarmú fakusz

Fák törzsén vagy a vastag ágakon leshetjük meg leggyakrabban, ahol rovarokból, hernyókból és pókokból álló étlapját igyekszik összeállítani. Szorosan kötődik az idős tölgyfákhoz, mert legszívesebben ezekben fészkel, így leginkább olyan helyeken verhet sátrat, ahol akad még egy-egy matuzsálem. 1901 óta védett madarunk: természetvédelmi értéke 25 000 forint.