Válogatás kedvenc fehér virágainkból

Kert

Válogatás kedvenc fehér virágainkból

Ezúttal egy rendhagyó válogatással készültünk olvasóinknak: olyan virágokat gyűjtöttünk össze, amelyek egytől egyig fehér szirmaikkal színesítik ágyásainkat. Legyen szó évelőről vagy egynyáriról, kicsiről vagy nagyról, bokrosról vagy feltörekvőről – a lényeg, hogy fehér pompában virágzik.

Pompás pálmaliliom (Yucca gloriosa var. gloriosa)

A pompás pálmaliliom fagytűrő jukka faj, ami az angolkertek igen kedvelt növénye. Viszonylag lassan növekszik, végleges mérete viszont elérheti akár a 3 métert is. Késő nyártól egészen a fagyokig hozza sűrű virágzatait, amelyeken számos lefelé csüngő krémfehér harangos virág található. Jól bírja a szárazságot, ellenálló, igénytelen, fényigénye viszont nagy- ezért napos helyre ültessük!

Fotó: Unsplash / Mikhael Yantis

Mirigyes őszirózsa (Symphyotrichum novae-angliae)

Számos színváltozatban elérhető – természetesen fehérben is a mirigyes őszirózsa. Bokros habitusú, nyár közepétől egészen októberig dúsan virágzik. Az Aster novae-angliae 'Herbstschnee' egy kifejezetten szép fehér virágú változat, ami kedveli a napfényt és a tápanyagban gazdag talajt. Sajnos a lisztharmat időnként megtámadhatja, ezért érdemes jól szellőző, jó légáramlású helyre ültetni.

Fotó: Pexels / Henning Roetger

Téli bangita (Viburnum tinus)

Gömbölyded, sűrűn bokros szerkezetű örökzöld cserje. Kellően védett helyen a téli bangita képes biztonsággal áttelelni, és már az enyhe téli napokon is megörvendeztethet bennünket virágzásra készülő gyönyörű bimbóival. Kora tavasszal már virágzik is, és ha jól érzi magát, akkor kifejlett korában akár kétméteres magasságban is fehérbe öltöztetheti a környezetét.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea)

Egy fantasztikus fehér tömeg, ami egyike a legkorábban virágba boruló gyöngyvesszőknek. Gondozása egyszerű, a hamvas gyöngyvessző szinte mindenhol megél, és a szélsőségektől eltekintve bármilyen körülmény között boldogul. Metszéskor érdemes odafigyelnünk arra, hogy az éves vesszőkön virágzik, és nem árt nyitott szemmel kísérnünk fejlődését sem, mert rosszabb esetben a levéltetvek, a lisztharmat és a peronoszpóra is gondot okozhatnak.

Fotó: Pixabay / Emilia Baczynska

Pompás ligetszépe (Oenothera speciosa)

Terjedő tövű évelő, aminek magassága alig éri el a 30 centimétert. A pompás ligetszépe képes igen kiterjedt kolóniákat létrehozni, ezért sziklakertekbe, befuttatandó rézsűfoltokba jó választás lehet. Érdekessége, hogy virágai csak nyíláskor igazán fehérek később egészen halvány rózsaszínűvé válnak. Nyár elején virágzik, és bár nem tart sokáig, légies jellege miatt igazi színfoltja lehet kertünknek.

Fotó: Wikipedia / Flickr / Dick Culbert

Sétányrózsa (Lantana camara)

A sétányrózsa szintén számos színváltozatban kapható kedvelt balkonnövényünk. Idehaza szabadföldben nem telel át, de teleltethető- és megfelelő gondozás és figyelem mellett sokáig megörvendeztethet bennünket esztétikumával. Kiváló választás teraszra, balkonra, hiszen egészen őszig virágzik. Vízigénye nagy, és csak elegendő napfény esetén virágzik teljes pompájában, ezért a megfelelő helyválasztás kulcskérdés nála.

Fotó: Pexels / Rafael Rodrigues

Havasi fátyolvirág (Gypsophila repens)

Kedvelt sziklakerti növényünk, ami júniusban fehérbe (vagy rózsaszínbe) öltözteti a számára kijelölt foltokat. A havasi fátyolvirág alig tízcentis magasságával kiváló talajtakaró, és megfelelően télálló is. A rosszabb talajokban is megél, és elviseli a szárazságot, ráadásul, ha virágzás után visszavágjuk, akkor ősszel még egyszer élvezhetjük szépségét.

Fotó: Pixabay / Hans 

Egynyári sóvirág (Limonium sinuatum)

Az egynyári sóvirág fagyérzékeny évelő, ami idehaza egynyári virágként ismert, és kifejezetten kedvelt alapanyaga a virágkötészetnek. Egészen őszig színesítheti kertünket, és fajtától függően a 40-70 centis méretet is elérheti. Nem tűri a pangó vizet, ezért érdemes szárazabb talajba ültetni, és csak alkalmanként megöntözni. Kifejezetten igényli a napot- ültetéskor érdemes erre is figyelnünk.

Fotó: Pixabay / Henryk Niestrój

Az általunk bemutatott és ismertetett fajokon kívül természetesen még több tucatnyi említésre méltó növény közül választhatunk, amelyekből összeállítottuk a saját 20-as listánkat is. Igyekeztünk itt is a változatosságra törekedni: a cserjétől az egynyáriig, az alacsonytól a magasig számos szempont szerint válogattunk:

Nyitókép: Unsplash / Nine Koepfer

Ajánljuk még:

Macskariasztó és macskacsalogató növények a kertben

Az én macskám szereti a petrezselymet, a tiéd lelegeli az orchideát. Az ő cicája majdnem meghalt a karácsonyi kaktusztól, a mi Cirmosunk meg rajong a levenduláért és a levendulás sütikért. Nem vagyok egy cicabolond, ám a dorombolók mind imádnak. Körülnéztem hát, milyen viszonyban állnak a macskák a növényekkel.