A nyár derekának egyik legfontosabb tennivalója a gyümölcsök szüretelése és feldolgozása. Tavaly ilyenkor már szép rendben sorakoztak a kamra polcain az aranysárga baracklevárok (melyeket a már éppen porosodni kezdő tetejű meggy- és cseresznye befőttek a korábban érkezők fölényességével üdvözöltek), idén a korai gyümölcsök befőzésére sajnos nem nagyon akadt mód. A korai gyümölcsök jelentős részét mifelénk a tavaszi fagyok sajnos teljesen tönkretették, szerencsére a lajosmizsei szamócatermelőknek jobb időjárás jutott, így a nyár eleji befőzés öröme nálunk sem maradt el, igaz eddig mindössze egyszer fűtöttük be a lekváros üstházat.
Ha nagyot nem változik az idő, rövidesen érni kezd az őszibarack, amely talán kárpótolni fog a fagyban pórul járt kajszitestvér hiánya miatt. A fehér- és sárgahúsú, magvaváló vagy éppen roppanós barackok mellett ne feledkezzünk meg a régi, mifelénk csak „parasztbaracknak” hívott fajtá(k)ról sem, melyekből legalább olyan finom lekvárok és pálinkák főzhetők, mint manapság könnyebben eladható testvéreikből – ráadásul azoknál sokszor jóval ellenállóbbak is!
A régi magyar gyümölcsfajták között korai alma- és körtefajtákat egyaránt találhatunk. A „búzás körtét” és az „árpával érő almát” június-július folyamán szedhetjük. Érdemes figyelni, mivel a sokáig fanyar és kemény gyümölcsök hirtelen, szinte egyetlen nap alatt érnek be, majd válik a belsejük szottyossá. Időben szüretelve viszont az egyik legjobb pálinka-alapanyagot adják!
A gyümölcsök mellett a gyógynövények betakarításának is itt a dandárja, sokszor alig győzzük pakolni és takarítani a szárítókereteinket, hogy az újabb és újabb növényeknek helyet tudjunk biztosítani. A napjaink celebnövényeként is aposztrofálható levendula mellett virágzik a kakukkfű, betakarításra kész a cickafark és a kasvirág, miközben napokon belül gyűjthetjük a citromfű és a szurokfű virágos-leveles hajtásait is.
A betakarítás feladatai nem érnek véget a növények levágásával!
A levágott parcellákat ne felejtsük el megtisztítani, elrendezni, így a következő növedék számára is tiszta, rendezett, kóróktól és vágott anyagtól mentes területet biztosíthatunk!
A nagy meleg beköszöntével a fóliasátrak és üvegházak extrém módon felforrósodhatnak. Figyeljük oda a szellőzés és az árnyékolás biztosítására, máskülönben a bent lévő növényeink könnyen a rendkívül magas hőmérséklet áldozataivá válhatnak!
A meleg, csapadékmentes hónapokban szükség lehet kertünk öntözésére is. Ha megtehetjük, gyűjtsük össze a területünkre hulló esővizet. A víz megtartására a legideálisabbak a föld alá ásott nagy tartályok, melyek kellően hűvös és sötét viszonyainak köszönhetően a bennük tárolt esővíz hosszú ideig felhasználható marad. Kellő tér hiányában egy eresz alá állított hordó is jó megoldás lehet, azonban a szúnyoginvázió megelőzése érdekében célszerű ezt is fedett módon a csatornalefolyóra kötni!
A gyümölcsök és gyógynövények mellett a zöldségeskertben is van bőven tennivaló!
Érdemes ránézni a tavasszal megépített futtató- és támrendszerekre, nehogy a mostanában termő és érő zöldségek (uborka, tökfélék, stb.) súlya alatt összeomoljanak. A támrendszer ellenőrzése mellett ne feledkezzünk meg a rájuk futtatott növények kötözéséről, irányításáról sem!
Ha nem szedtük fel az újkrumplit, ideje lehet a bakhátak újbóli feltöltésének, kupacolásának! A krumpli termesztésének egyik érdekes (bár nem szép) módszere, mikor a krumplit használt gumiabroncsokba ültetjük, s az idő előrehaladtával azok tetejére újabbakat teszünk. A felfelé növesztett parcellák szüretelése igen egyszerű: csupán az abroncsokat kell sorra egymás tetejéről leszedni!
A betakarított területeken nekiláthatunk a másodvetések elvégzésének, a most vetett, ültetett növényekből nyár végén, kora ősszel még igen jókat lakmározhatunk!
Ajánljuk még:
KERTEM – 15.RÉSZ
FÓKUSZBAN A KASVIRÁG: MIT KELL TUDNI AZ ÉV GYÓGYNÖVÉNYÉRŐL?
Orbáncfű, cickafark és izsóp – három nyári csodaszer, amiket ideje minél hamarabb beszerezned!