Kert

Színek, formák, illatok – mit ültessünk az őszi kertbe?

Lombhullatók és örökzöldek, kicsik és nagyok: a legkülönfélébb szépségekből hoztam egy válogatást a borongósabb őszi napokra. Ezúttal színekkel és formákkal szeretnék vidámságot varázsolni az őszbe, és remélem, hogy a kedvenceim titeket is megihletnek majd!

Díszfüvek

Nagyon kevés figyelmet kapnak ezek a kerti növények, pedig nemcsak esztétikailag lenyűgözőek, hanem funkciójukat tekintve is: számos kerti élőlény menedékei. Nagy kedvencem az apró, bár annál dekoratívabb Madárlábú tarka sás (Carex oshimensis Evergold), ami egy 15-20 centiméter magas, csomókban növekvő, lazán széthajló ágú zsombékoló díszfű. Levelei krémfehérek, zöld szegéllyel.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Impozáns, figyelmen kívül nem hagyható rokona a Bordólevelű tollborzfű (Pennisetum setaceum Rubrum), egy körülbelül fél méter magas, csomós növekedésű, széthajló, keskeny lándzsás levelű dísznövény. Mindkettő felhasználható szegélynövényként vagy alacsony térelválasztónak sorba ültetve, de akár szoliternek is. A tollborzfű igen érzékeny a fagyra, ezért dézsában teleltessük át vagy védetteb helyeken alaposan takarjuk.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A Muhlenberg fű (Muhlenbergia capillaris Pink Cloud) vagy Texasfű egy 70-90 centiméter magas, csomókban nővő díszfű. Virágzatát szeptembertől novemberig fél méter hosszú, laza, lilásrózsaszín bugákban hozza, a levelek felett rózsaszín felhőt alkotva. Meszes, sós és savanyú talajokon is megél. Öntözést nem igényel, de megfelelő vízellátás mellett szebben fejlődik. Élénk színe miatt évelőágyakban vagy szoliterként egyaránt jól mutat.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Cserjék, bokrok

Az Égerlevelű fanyarka (Amelanchier alnifolia Saskatoon Berry) egy 2-3 méter magasra, gyakran többtörzsesre megnővő lombhullató cserje. Lombja ősszel narancs, bordó, és sárga színekben pompázik, ilyenkor nyújtja a legszebb látványt. Talajban nem válogat, termése ehető.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A Márványmintás korallberkenye (Photinia fraseri Pinky Crispy) egy 2-2,5 méter magas örökzöld bokorrá fejlődik. Különleges, márványos lombozattal, világos- és sötétzöld levelekkel díszíti a kertünket, ráadásul új hajtásai élénk rózsaszín színűek. Nyár elején nyíló fehér virágaiból kis almaalakú, piros termések fejlődnek, amelyek nagy mennyiségben érnek ősszel, és gyakran maradnak a bokron egész télen át. Fényigényes növény, de talajban nem válogat.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Az Aranylombú japán gyöngyvessző (Spiraea japonica Goldmound) 60-80 centiméter magasan és 100-120 centiméter szélesen elterülő lombhullató cserje. Levelei sárgák, méretük 3-4 centiméter. Május-júniusban 5 centiméteres sátorvirágzatban nyíló virágai rózsaszínűek, és a bokrot sűrűn ellepik. Enyhe ősszel sárga leveleivel díszít, de lombhullás után a talajon maradó levelek is színt visznek a kertbe. Évelőágyakba, cserjecsoportokba, talajtakarónak is kiválóan alkalmas.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A Tarka levelű japán juhar (Acer palmatum Tsumagaki) egy 4-6 méter magas, lassú növekedésű kis fa vagy bokor (idehaza inkább bokor). A levelei alapszíne sárgászöld vagy zöld, kihajtáskor a levélszél pirosas lila. A szezon folyamán a levél sötétebb zöldre, míg széle arany színre vált. Koronája ernyő formájú, többnyire szabálytalan. Az agyagos vagy homokos talajt kedveli, és szereti a páradús környezetet. A Japán díszkertek kedvelt növénye.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Sziklakerti növények

A Márványmintás tűzeső (Heuchera americana Dales Strain) maximum fél méteresre fejlődő, bokros növekedésű, zöld lombú növényünk, amit fehér és vörösesbarna márványminták tarkítanak. A nedves, jó vízáteresztő talajt kedveli, és a napos vagy félárnyékos helyeket. Rézsűbe ültetve érdemes a töve körül takarnunk a talajt, mert a száraz domboldalakon nehezen boldogul.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A bordó levelű Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima Rubrifolia) maximum 20 centiméter magas lesz és 15-20 centiméter széles. Növekedése bokros, levelei fűszerűek, gombszerű rózsaszín virágait keskeny merev szárakon hozza májustól egészen augusztusig. A hidegebb hónapokban bordó színével díszít. A napos fekvést, jó vízelvezetésű talajt kedveli, de jó szárazságtűrő növényünk. Betegségekkel és kártevőkkel szemben is ellenálló.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A veronikacserje (Hebe glaucophylla) egy 30-70 centiméter magas, gömbölyded törpecserjénk. Örökzöld, kékesszürke vastag levelei egész évben díszítenek. Fehér virágai a nyár végén nyílnak. Télen érdemes takarással védenünk a kemény fagyok ellen. Rendszeres öntözést, savanyú, jó vízelvezetésű talajt igényel, de kiváló alkotója a sziklakerteknek, és cserepes növényként is megállja a helyét.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A tarka Indás ínfű (Ajuga reptans Burgundy Glow) 15-30 centiméter magas, szétterülő, évelő növény. Szárának tövéből hosszú, leveles indák nőnek. Háromszínű lombozata ezüstös-rózsaszínes-krémszínű, virágai sötétkékek, az ajakos virágok kettesével, hatosával álörvökben nyílnak a felső szárlevelek hónaljában, és hengeres álfüzért alkotnak. Az üde, laza, tápanyagban gazdag, humuszos vályog- és erdei talajokat kedveli. Kiváló talajtakaró és teljesen télálló növény, árnyékos sziklakertekbe vagy gyeppótlónak is használhatjuk.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Különleges formák

Az extrémebb stílus kedvelőinek is egyre szélesebb a választék a piacon. A törzses Örökzöld bangita (Viburnum tinus Eve Price) 1,6-2 méter magas, lassú növekedésű, télizöld cserje. Levelei fényesek, bőrszerűek, sötétzöldek. Termése kezdetben vöröses, majd feketére színeződik. Átlagos vízigényű, a nedves, jó vízelvezetésű, mély, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Szoliternek, de extrém esetben sövénynek is alkalmas.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A sárga Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii gold rider) 6-8 méter magas, alapfajnál gyengébb növekedésű növény. Színe a leylandi ciprusok közül a legsárgább, lombozata sűrűbb ágrendszerű, mint társaié. Széles, kúp alakú, közepes növekedésű, kifejezetten ellenálló növény. A kiültetett növény évi 30-40 centimétert nő és teljesen télálló. Szinte bármilyen talajban jól fejlődik, bírja a szárazságot, de a nedvesebb talajokat azért meghálálja egy gyorsabb növekedéssel.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Hasonló az Arizónai ciprus forma változata (Cupressus arizonica Fastigiata), ami szintén nem válogatós. Jól bírja a szárazságot és a meszes talajokat, betegségekkel szemben ellenálló.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

A Kéklombú virginiai boróka (Juniperus virginiana Grey Owl) egy Kínából származó hibrid fajta. Szárazságtűrő, aszálytoleráns, dekoratív növény. Az ültetés utáni évben nedves talajt kíván, majd a begyökeresedés után kiváló szárazságtűrő lesz. A teljes napfényt meghálálja, de szinte bármilyen talajba ültethető. Az egyik legmegbízhatóbb, leghálásabb és legszebb borókafajta.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

 

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X