Sziklakertépítés otthon – mire kell figyelni, hogy valóban úgy nézzen ki, ahogy megálmodtam?

Kert

Sziklakertépítés otthon – mire kell figyelni, hogy valóban úgy nézzen ki, ahogy megálmodtam?

Sziklakertet építeni cukiságnak látszik. Messziről. De aki erre adja a fejét, néhány dologgal érdemes előre számoljon, hogy ne váljon giccsé, vagy néhány hónap múltán kezelhetetlen bozóttá a köves kerti kompozíció.

Ha hatalmas sziklakertet, szinte egy fél hegyoldalt szeretnénk beültetni, akkor mindenképpen hívjunk szakembert, mert a szép sziklakert káprázatos ékköve lehet ugyan egy kertnek, de megépítése igazi szakértelmet kíván. A kisebb, egy-két négyzetméteres sziklakert megalkotásához viszont magunk is hozzáfoghatunk, ha érzünk elegendő elszántságot és testi erőt: mert a kövek pakolása nehéz, igazi fizikai munka.

Mivel kezdjük? A tervezéssel. A sziklakert napos helyre való, ott van keresnivalója – egy alföldi, szélesen elterülő kert közepén tájidegennek fog hatni.

De egy déli fal mellett, egy rézsün, egy napos lejtőn a legjobb helyre lelhet. Csak ne legyen ott beárnyékoló fa vagy cserjesor, ami azon túl, hogy elveszi a napfényt és az optikai súlypontot, még a lehulló lombbal is rontja a sziklakert látványértékét. A jól kialakított sziklakert stílusában is beleillik a kert összképébe, és csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a szükséges összhangot. Ebben a növényválasztás lesz a legfontosabb elem!

Fotó: Unsplash / Wonderlane 

A legpraktikusabb, ha egyféle követ választunk – és lehetőleg olyat, ami helyre, a tájegységre jellemző. Így fogja befogadni a kert is a sziklakertet – és a megfelelően kiválasztott növények is ebben fogják a legjobban érezni magukat. Az eltérő színű és struktúrájú kövek összehordott kőhalom képét mutatják, nyugtalanságot sugallnak, amit a növények sem tudnak palástolni.

A földet takarni is kell a növények körül: ehhez ne használjunk fenyőkérget, hanem a kiválasztott kőből apróbb darabokat rakosgassunk a tövekhez.

Ha megvan a hely, beszereztük a köveket, akkor elkezdődhet a munka!

Jelöljük ki a sziklakert helyét, és tisztítsuk meg alaposan a gyomoktól. A tarackoló gyökerűekből egyetlen darabka se maradjon a földben, mert később nagy bosszúságot fog okozni! A kövek alá érdemes néhány centiméter vastagságban vízelvezető drénréteget, vagyis apró követ, murvát tenni. Ezt jól tapossuk le, azután kezdődhet végre a sziklák elhelyezése.

Fotó: Unsplash / Craig Thomas 

A tervünk alapján helyezzük el előbb a nagyobb, majd a kisebb köveket, a közöttük lévő részt pedig folyamatosan töltsük fel termőfölddel.

A legjobb, ha előre összekeverjük a termőföldet apró murvával, és ez kerül a kövek közé a növények számára.

Az elkészült sziklakertet hagyjuk magára, engedjük pihenni. Vagyis néhány hétig csak nézegethetjük a saját sziklakertünket, és erre azért van szükség, hogy a föld megpihenjen, a kövek beálljanak a helyükre, és szilárdan várják a beültetést.

Fotó: Pixabay / Artur Pawlak

Milyen növényeket válasszunk?

Ez szintén fogós és ravasz kérdés, érdemes a szakemberekre hagyatkozni, de legalábbis kérni ajánlásukat, hogy egy helyre hasonló igényű, egymáshoz valóban illő növények kerüljenek. Hegyvidéki területet, alpesi hangulatot, délvidéki hegyoldalakat vagy kopár sztyeppék növényvilágát szeretnénk megidézni? A növényekkel mondhatjuk el a választ. A kis párnás talajtakarók vagy a virágokkal is díszítők, az árlevelű lángvirág, a törpe tatárvirág, a pázsitviola, a délvirág vagy kristályvirág – felsorolni is lehetetlen a hatalmas növénykínálatot.

Kerülhetnek ide illatos fűszernövények, mint a kakukkfű vagy a szurokfű vagy akár törpe örökzöldek: erdei fenyő, madárbirs is.

A nagyobb kövek mellé jelöljük ki a terebélyesebb, magasabb növények helyét, míg a kisebbekből, az elterülő, talajtakarókból képezzünk csoportokat, legalább négy-öt növényt ültessünk egymás közelébe, így látványuk ereje egységükben lesz.

Fotó: Unsplash / Perry Kibler

Ha pedig csak egy erkélyünk van, vagy csupán egy ablakpárkány, akkor mini sziklakertet építhetünk egy nagyobb üvegtálban, dézsában, amihez a kertészeti árudákban kapható kis dobozos sziklakerti válogatás éppen megfelelő.

Ajánljuk még:

Fontos májvédő gyógynövény: ősszel szedheted a máriatövist!

Maga a növény rendkívül dekoratív, egy díszkertben is megállja a helyét. De ha valaki szüretelt már máriatövist, az pontosan tudja, hogy nem egy leányálom leszedni. Szívós, ellenálló, stramm növényünk, ami nemcsak önmagát tartja erőben, hanem nekünk is segít újra és újra regenerálódni. Csak bírjuk leszedni…

 

Már követem az oldalt

X