Kert

Rövid volt a nyár, bajban a kisállatok – az ideális telelőhelyet te is biztosíthatod

Valahogy furcsán rövid volt ez az idei nyár. A tavasz mintha csak csupa márciusból állt volna, majd jött két hónap aszály, néhány hét valódi nyár, aztán már itt is állunk augusztus-szeptember fordulóján. 

A disznóvályúból kiszökött paradicsomot máskor már nyár derekától szedjük, most alig egy hete kezdtük csipegetni, de a Göröghonból való barátainktól kapott óriásparadicsomok is éppen csak kezdenek pirulni. Idén a gyógynövényeinknek is legfeljebb csak két növedékét tudtuk betakarítani – nem mintha már az első ne adott volna bőségesen eleget a család számára… Tetszik vagy nem, a nyárnak bizony vége, búslakodásra azonban semmi ok, az ősz puttonya is bőséggel rejti szőlő-dió-körte kincseit!

A kertünkben élő állatok számára a melegebb napok múltával azonban lassan-lassan időszerű lesz olyan búvóhelyek után nézni, ahol a rövidesen beköszöntő hűvösebb évszakokat sikerrel át tudják vészelni. Olyan menedékeket kell keresniük, melyek nem csupán az időjárás viszontagságai ellen védik meg őket, de egyúttal a ragadozóktól is rejtve maradnak.

Egy a környezetével összhangban lévő kertben az év során számtalan állattal találkozhatunk, melyek az áttelelésre különféle helyeket és módszereket választanak maguknak. A természetben is működő folyamatokat segítő és az azokat előnyben részesítő kertben ezek az élőlények az év során nagyon sokat segíthetnek a kert egészségének, egyensúlyának kialakításában, fenntartásában, így már csak ezért is érdemes túlélésüket segíteni.

A különféle ízeltlábúak számára akár olyan „rovarhoteleket” is építhetünk, melyek apró zegzugaiban még a legéhesebb cinkék sem fogják az oda húzódott állatkákat megtalálni. A lyukacsos téglákból, rövidre vágott nádszálakból, egyéb üreges növényi részekből összeállított menedéket a földön, vagy deszka keretbe foglalva akár lábakra emelve is elhelyezhetjük. A hotel hátsó oldalát érdemes deszkákkal vagy erősebb vászonnal védeni, így a téli szelek sem fújják ki belőle a lakókat!

A nyár során levágott ágakból kupacokat, de akár hosszabb sávokat is készíthetünk. A gondosan egymásra halmozott ágak a nyári hónapok során kismértékben összeroskadnak, köztük lágyszárú növények indulnak növekedésnek. Őszre a kert ezen részei nemcsak sündisznóknak, de számos kétéltűnek és hüllőnek is ideális menedéket nyújthatnak!

A kisebb-nagyobb kőrakások nem csak a nyár során jelenthetik gyíkok kedves élőhelyét! A nyáron gyönyörű sziklakertként is használható halmok széltől és csapadéktól védett legbelsőbb zugai ideális téli álom alvóhelyet is biztosíthatnak!

A sorból természetesen nem hagyhatjuk ki a különböző méretű és formájú madárodúkat sem, melyek a nyár során oly sok kártevőt pusztító madár-társaink számára nyújthatnak téli menedéket. Amennyiben a madarak költését is segíteni szeretnénk, amúgy is már október-november során ki kell helyezni az odúkat, hogy aztán azokat a madarak tavasszal fészekkel bélelve költésre használják majd.

Számos haszna ismert a komposztoknak, azonban ezernyi előnyük mellett ez esetben az áttelelőhelyként való szerepükről is szót ejthetünk. A jól működő komposzt folyamatos hőtermelésének köszönhetően ugyanis a fagyot kevésbé bíró élőlények számára is ideális telelő helyet biztosíthat!

A kertben hasznos élőlények áttelelésének segítése mellett azonban érdemes elejét venni a kártevők sikeres túlélésének! A gyümölcsfákkal ékesített kertben a szüretet követően ne sajnáljunk időt és energiát szánni a maradék gyümölcsök összegyűjtésére, a fán esetleg fennmaradt beszáradt gyümölcsök leverésére. A fákon és alattuk maradt „gyümölcsmúmiák” ugyanis számos kártevő számára ideális telelőhelyet jelenthetnek.

 

Már követem az oldalt

X