Most nem babra megy a játék! Így termeszd sikeresen a zöldbabot!

Kert

Most nem babra megy a játék! Így termeszd sikeresen a zöldbabot!

Itt az ideje egyik kedvencünk, a zöldbab elvetésének! A május végén, június elején földbe kerülő magokat többféle technikával is termeszthetjük – a lényeg, hogy a fajta igényeire figyelve kerüljenek a talajba. 

A babvetés első lépése a megfelelő felkészülés: tudnunk kell, hogy milyen felhasználásra szeretnénk termeszteni a babot, hiszen ehhez kell választanunk fajtát. A bokorbab fajták közül 

A babfajtákat csoportosíthatjuk:

  • növekedés szerint: bokorbabok, karós (futó) babok,
  • hüvelyek színe szerint: sárgahüvelyű babok, zöldhüvelyű babok,
  • hüvelyek keresztmetszete szerint: kerek (a nagyon vékony 7-8 mm átmérőjű „ceruzabab”), ovális, lapos,
  • felhasználás szerint: zöldbab, kifejtő- és szárazbab,
  • egyedi tulajdonságokkal rendelkező, különleges babok: például a zöld spárgabab vagy a laposhüvelyű Navajo fajta.

Fotó: Unsplash / Meghan Schiereck

A tapasztalatok és a kereskedelmi adatok szerint Magyarországon és Nyugat-Európában egyre népszerűbbek a zöld hüvelyű babok, de jelenleg még a sárga hüvelyű fajtákból fogy a legtöbb.

 

A Mexikóból származó bab nagyon szereti a meleget, ezért 10 ºC fokos talajnál hűvösebb környezetben nem fog csírázni. Éppen ezért a babot a tavaszi fagyok után szoktuk vetni, amikor már biztosak lehetünk benne, hogy a szélsőséges időjárás nem fogja tönkretenni a vetést. A bab erősen fagyérzékeny, ezért inkább kicsit később tegyük a földbe, hogy ne kockáztassuk a csírázás és a fejlődés megakadását.

A különféle babfajták sem a túl laza, sem a túl kötött talajt nem kedvelik, de jól érzik magukat a közepesen kötött, enyhén meszes talajban. 

A babot érdemes előkészíteni vetés előtt – attól függetlenül, hogy bokorba vagy karósan szeretnénk ültetni. Egy-két órára beáztatva kissé kideged, és könnyebben indul majd a csírázás: van, aki tejben és kamillafőzetben áztatja, de a sima vizes áztatás is hatékony. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl sokáig, mert a túláztatott mag a földben elrothad.

Fotó: Pixabay / Mark Dixon

Amennyiben nem bokrosan vetjük, egy fészekbe 6-8 szemet, 40 cm-es távolsággal, akkor nagyjából 8 cm-es távolságra, 4-6 cm mélyre érdemes ültetni a babszemeket ahhoz, hogy a növény kellő tápanyaghoz jusson. A sor kijelölése történhet egy kifeszített zsineggel vagy egyszerűen sorhúzóval: a lényeg, hogy kellő távolságra, vetve szép sorokban keljen ki. A nem túl mélyre ültetett babokat betakarjuk, majd meglocsoljuk.

Borbás Marcsi így ülteti a virágbabot:

 

Érdemes tudni, hogy a babot nagyon szeretik a levéltetvek, ezért természetes védelemként ültethetünk mellé borsikafüvet, amely megvédi a babot a levéltetvektől. A borsikafű magja fényre kelő, tehát elég a betemetett babra szórni, majd kissé benyomkodni a talajba. Az elvetett babot rendszeresen, kis adagokban kell locsolni, hogy egyenletes csírázást és fejlődést biztosítsunk számára. Ugyanígy jó ötlet a természetes védekezéshez a fokhagyma vagy a bársonyvirág szomszédsága.

Gyermekkorunk egyik emlékezetes élménye, hogy a babot a kukoricásba vetették nagyanyáink, sőt: „a három nővér” – a kukorica, a bab és a tök – egyszerre került a földbe.

Fotó: Pixabay / Stefan Hennshen

A bab végül felfutott a kukorica szárára, a tök pedig kényelmesen szétterpeszkedik az árnyat adó kukoricatáblák talaján. A pillangósvirágúak családjába tartozó bab képes megkötni a nitrogént, amit a gyökerein lévő nitrogénhólyagocskákban tárol. Ugyanakkor nitrogénfelvételre is szüksége van – többek között ezért is ültették egymás mellé a tökkel és a kukoricával.

Amennyiben magában vetjük, időnként érdemes csalán és káposztalé ázalékából készített trágyalével meglocsolni, hogy elég tápanyaghoz jusson a fejlődéshez.

Konyhakertben jól párosítható karalábéval is, hiszen egymást támogatják tápanyagokkal.

Fotó: Pixabay / Conger Design

A babot karóra, sátorként, de lugasra is futtathatjuk – ez utóbbi nemcsak hangulatos színfoltja lesz kertünknek, de szedéskor is praktikus körülményeket biztosít. Borbás Marcsi bablugasa egyszerre látványos és úgy tűnik, a bab is kiválóan érzi magát rajta:

Nem csoda, hogy nagyon szeretjük a babot. Folyamatosan terem egész nyáron, sokféle fajta közül választhatunk, és változatosan el tudjuk készíteni. Néhány receptet válogattunk kedvenceink közül. Fogyasszátok egészséggel!

A cikk megjelenését a Rédei Kertimag Kft. támogatta.