Mit kell tudnunk a kankalinról, a tavasz egyik első hírnökéről?

Kert

Mit kell tudnunk a kankalinról, a tavasz egyik első hírnökéről?

Javában beköszöntött a tavasz, és vele a legkülönfélébb színekben pompázó növények utáni vágy is felerősödött bennünk, aminek első tűzoltója nem más, mint a Primula, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: a kankalin.

A kankalinfélék családja nem kevesebb, mint 450–500 fajt foglal magába, amelyek a világ számos részén megtalálhatóak. A Primula nemzetség elnevezése pedig rendkívül árulkodó: a latin primus szó kicsinyítőképzős alakja – utalva arra, hogy a kankalinnak tavasszal az elsők között nyílnak virágai.

Magyarországon számos kankalinfaj őshonosnak számít: a védett sugárkankalintól kezdve (Primula elatior) a szintén védett lisztes kankalinon át (Primula farinosa) a fokozottan védett cifra kankalinig (Primula auricula subsp. hungarica) számos képviselőjükkel találkozhatunk.

Fotó: Pixabay / CongerDesign

Az egyetlen olyan őshonos kankalinfajunk, ami nem védett, a tavaszi kankalin (Primula veris). Idehaza főleg a középhegységekben találkozhatunk vele, de szórványosan a lomberdők tisztásain, szegélyterületeken is előfordulhat. Gyökértörzse, levele és virága is gyűjthető: gyógynövényként tartják számon. Leginkább a köhögés kezelésére szokás használni, de leveleinek magas a C-vitamin tartalma is. A népgyógyászat ajánlja még légúti hurutok esetén, neuralgikus panaszokra és fejfájás kezelésére is.

A kertészeti árudák első virágai között találkozhatunk vele: a pirostól a sárgán át egészen a tarkáig és csíkosig mindenféle változatban hozzájuthatunk. Virágládában, edényben kitűnően érzi magát, és kedveli az árnyékos, félárnyékos helyeket is.

Virágzás idején azonban érdemes olyan helyre tennünk, ahol egy kis napfürdő biztosított számára, de utána árnyékra lelhet.

Ha a lakásban szeretnénk benne gyönyörködni, akkor ne tegyük sem a fűtőtest, sem a hideg ablak közvetlen közelébe, és biztosítsuk földje számára az enyhén nyirkos, nedves környezetet. A kankalin nem szereti a fűtött helyiségeket, ezért beltéri díszítésre én nem kifejezetten ajánlanám – helyette a terasz és a kinti ablakpárkány vagy a bejárati ajtó melletti kaspókban keresnék helyet neki.

Fontos ugyanis tudnunk, hogy

ha azt szeretnénk, hogy sokáig és szépen virágozzon, akkor maximum 15 fokon érdemes tartanunk, ugyanis a 10-15 fokos hőmérséklet számára az ideális.

Sok kaspós növénnyel ellentétben a primula igényli a sok vizet és a gyakori öntözést, ezért sose hagyjuk földjét kiszáradni! Rendszeresen öntözzük, földjét tartsuk mindig nedvesen, de azt kerüljük, hogy túl sok vízben álljanak a gyökerei, mert hamar rothadásnak indulhatnak.

Ha pályafutását edényben kezdte nálunk, később érdemes kiültetnünk a kertbe, méghozzá enyhén savas, tápanyagban dús helyre, ahol az árnyék megvédi a tűző naptól. Ha szerencsések voltunk, és megfelelő helyre költöztettük, akkor később is megajándékoz bennünket csodaszép virágaival.

Fotó: Pixabay / Goran Horvat

Akinek már van odahaza kankalinja, az kora tavasszal tőosztással szaporíthatja, és ha már második évét éli nálunk, akkor ezt feltétlenül tegyük is meg! Így sokáig nevelhetünk egészséges, virágpompába öltöző primulákat az udvaron, arra azonban vigyázzunk, hogy szétválasztáskor a gyökerek ne sérüljenek meg, és a szétosztott tövek megfelelő helyre kerüljenek. Sose feledjük: a kankalin igényes növény, nagyon jól meg kell választanunk lakhelyét!

Sajnos a levélfoltosságra hajlamos, barnuló leveleit ahogy lehet, tüntessük el! Lakásban tartva a tetvek is megtámadhatják, de túl meleg tartás esetén még a takácsatkákkal is meg kell küzdenie. Kint a kertben azonban nem lesz sok gond vele – egyedül a csigáktól kell megvédenünk, mert ők igencsak kedvelik.

 

Fotó: Pixabay / Peter Schmidt

Nagyon fontos tudni, hogy nem minden primula fogyasztható!

Számos olyan primulafaj van, aminek levele és hajtása is mérgező, tejnedve hányást és hasmenést is okozhat, bőrrel érintkezve pedig az arra hajlamosaknál akár komoly hólyagos sérüléseket is. Ezért sose jusson eszünkbe a kertészeti árudákban kapható kankalinok leveleit a salátába aprítani, vagy teát főzni belőlük! Csak gondos utánajárással, szakszerűen készített, és csak bizonyos fajú kankalinok fogyasztása lehetséges – ennek megítéléséhez minden esetben kérjük szakember segítségét!

Ajánljuk még:

7 gyönyörű, légtisztító hatású növény otthonra

Klímabarát növények az otthoni irodában, vagy dzsungel-érzés a szobában? Minden megoldható, ha jó növényeket választotok otthonra. Ehhez adunk most segítséget: következzen 7 csodaszép légtisztító hatású zöld. 

 

Már követem az oldalt

X