Mi minden terem még szeptemberben?

Kert

Mi minden terem még szeptemberben?

A kérdés már önmagában rossz, hiszen nyári napsugaraktól történő búcsúzás ide vagy oda: a szeptember a termékenység és termésgazdagság igazi hónapja. Elkezdődött a szüreti időszak munkával teli, ám annál jólesőbb időszaka, amikor nemcsak a szőlő kerül a puttonyokba, hanem a kert legjava...

Fajtától és a vetés idejétől függően már szeptemberben megkezdődhet a petrezselyem, a sárgarépa, a zeller, a cékla és fekete retek felszedése, ami egészen novemberig elláthatja a család éléskamráját. Ha igazán finom, és hosszabb tárolásra alkalmas terményt szeretnénk kapni, akkor arra érdemes odafigyelnünk, hogy csapadékszegényebb időszak után takarítsuk be a termést, ami nem feltétlenül könnyű feladat, mert az ország nagy részében jelentős mennyiségű csapadék hullott a hónap közepén. Így tehát – ha csak az előrejelzések nem változnak –

célszerűbb szeptember végére időzítenünk a gyökérzöldségek első betakarítását, ügyelve arra, hogy nincs okunk a sietségre: fajtától, ültetési időtől és időjárástól függően ugyanis még októberben, novemberben sem vagyunk elkésve.

Fotó: Pixabay / Leopictures

Bár a nemrégiben hűvösre és csapadékosra forduló időjárás a legtöbb vidéken nem kedvezett a paradicsom és paprika utolsó terméshullámainak, akadnak még olyan kertek, amelyekben szép, érett szemek várják a betakarítást. Kedvezőre forduló időjárás esetén szeptemberben még jó eséllyel ehetünk friss paradicsomot és paprikát, így kerülhet még az idei asztalra az igazi, napérlelte lecsóból is.

Még javában érik a káposzta, de le lehet még szedni a padlizsánt, a sóskát és a spenótot is.

A legtöbb vidéken bőségesen hozza termését a szilva, a körte, és az alma szezonja is csak most indul be igazán. A káposzta savanyítása az egyik legizgalmasabb őszi feladat, hiszen amennyire egyszerűnek tűnik, olyannyira nehéz eltalálni az igazán finom, tökéletes savanyú káposzta receptjét, ráadásul a most eltett káposzta adja meg az év végi ünnepi töltöttkáposzta minőségét is.

Fotó: Pixabay / Katerina Vulcova

A padlizsánból krémet, zakuszkát és más vegyes zöldséges finomságot is befőzhetünk, a sóska és a spenót pedig nem hiányozhatnak a fagyasztóból, hogy később ízletes főzeléket főzhessünk belőlük.

A burgonya betakarításának fő ideje is a szeptember (bár vannak korábban és később érő fajták is). Az tény, hogy a nagy esők után nem éppen ideális a betakarítás, de ha nem érkezik többnapos eső, akkor a hónap vége felé nekiállhatunk.

Az időzítés kiemelten fontos, ugyanis ha túl sokáig várunk vele, akkor a gumóban lévő keményítő cukorrá alakul, és a burgonya veszít élvezeti értékéből, és ami még rosszabb: tárolhatóságából is.

Fotó: Pixabay / Katharina N.

Ideje leszedni a zöldbabot is, ami szintén nem maradhat túl sokáig a bokron, mert elöregszik. Érkezhetnek még az utolsó körös uborkák – jobbára már csak csemegének –, hiszen a kovászoláshoz ideális napfény már valószínűleg nem tér vissza.

De a zöldbab eltehető üvegben is, és az uborkából is lehet vegyes savanyúság, ahogy még a tök is szedhető, gyalulható és lefagyasztható.

Érdemes egybe időzíteni a karfiolok szedésével is, hiszen nincs is jobb annál, amikor a téli sült húsos menü mellé megbontjuk a nagy üveges vegyes savanyúságot. Kerülhet bele sárgarépa, karfiol, hagyma, uborka, káposzta és dinnye is, de az összeállítás lehet ennél kreatívabb, ahogy a család ízlése és szokásai rendelik.

Fotó: Pixabay / Ирина Александрова 

Az édesburgonya betakarításának ideje is a szeptember, bár fajtától függően tolódhat októberig. Pozitív élettani hatásai és beltartalmi értékei miatt egyre nagyobb divatját éli, és kifejezetten téli csemegének számít a fűszeres, csíkokban sült édesburgonya, a család kedvenc mártogatósával.

Végül de nem utolsó sorban bőven ad még munkát a fűszer- és gyógynövények betakarítása is: ezekből akár be is cserepezhetünk pár tövet, hogy a párkányon nevelgetve télen is friss aromákhoz juthassunk. A lemetszett részeket eltehetjük fagyasztva, aprítva, vajban kockázva vagy olajban, esetleg sózva is, de készülhet belőlük pesto, krém és morzsolt fűszer, illetve fűszerkeverék is.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Közel sincs tehát vége a termékeny időszaknak: a szeptember bőven ad feladatot és táplálékot is, csak győzzük erővel és idővel kihasználni. És amikor már kellően fáradtak vagyunk az egész hétvégi munka, szüret és befőzés után, akkor nyugtasson és biztasson az a gondolat, hogy minden pillanat meghálálja magát a zordabb időszakokban, amikor kész felfrissülés és megújulás lesz egy-egy most eltett üveg megnyitása és elfogyasztása.

Nyitókép: Pixabay / Ella Olsson