Mert a természet kincsei bizony télen is rendelkezésünkre állnak. A decemberi lakásdekorációhoz is visszanyúlhatunk egy picit, az őszi termések is előkerülhetnek, hiszen tartósak, és bennük van az örök körforgás is, a jövő ígérete. A karácsonyfáról leszedett égősort sem kell máris elcsomagolni, mert a hosszú estéken kellemes melegséget varázsolnak kis asztali kompozícióinkba.
Nekem nagy kedvencem a moha, amit fagymentes napokon szedhetünk a kertből, árnyékos helyről, egy kés segítségével. Moha és moha közt rengeteg különbség van, akár a nagyítót is elővehetjük, hogy megfigyeljük közelről a kis zöld párnácskák mintázatát: ha szerencsénk van, akkor csillagmintázatút is találhatunk, vagy olyat, amelyen parányi száron billegnek kis barnásvörös spóratokocskák.
A moha nagyon jól tűri a szobai környezetet, a szárazságot is,
és ha vízhez jut, szinte megrázza magát, és néhány óra alatt szépen kizöldül.
A régi kávéscsészék új életre kelhetnek, és finom díszei lehetnek az ebédlőasztalnak, egy kis természetet hoznak a délutáni kávézásba. A csészéket töltsük meg egyszerűen mohával – a vastagabb, földes részek kerüljenek alulra. Ha nagyobb a csésze, több réteg mohát helyezzünk egymás tetejére. Egy kis tortagyertya még jobban feldobja a hangulatot!
Moha, zuzmó és néhány őszi termés, apró tobozok és néhány csipkebogyó kerülhet egy öblös pohárba. Csinosan, óvatos mozdulatokkal elrendezve, a mini lakásba való csöpp erdő.
A gömbök nem csupán geometriai alakzatok, de kedves elemei a kompozícióknak. Mint a világegyetem legtökéletesebb formája, érdemes alkalmazni az otthoni dekorációban is! Ha mohával van éppen dolgunk, azt gyerekjáték gömbbé formálni két tenyerünkkel. Az elkészült mohagolyót nedves tenyérrel simítsuk a végleges formára. Valamikor, a modern virágkötészet hajnalán, amikor még nem találták fel a nedves tűzőhabot, mohagolyóba szurkálták a virágszárakat. Nem volt olyan könnyű művelet, mint ma, a modern tűzőhabok világában!
Ha nagyobbat szeretnék, annak alapját több réteg kell, hogy képezze: ezt összegyűrt újságpapírból vagy szalmából készíthetjük el vékony drót segítségével, amellyel többször, több irányból átkötözzük. Erre kerül majd a moha, amit szintén vékony dróttal igazíthatunk a helyére és bírhatunk maradásra.
A mohagolyó magában is mutatós, letisztult formájával a modern enteriőröket is feldobja. Néhány erdeifenyőtűvel, esetleg egy köré tekert égősorral adhatunk nyomatékot a természetességnek és az oly vágyott fénynek.
A nedves mohának olyan nagyon finom erdő- és földszaga van, ezért érdemes időről-időre megspriccelni vízzel.
Ha pedig úgy tartja kedvünk, csöppentsünk rá erdőt idéző illóolajat: erdei fenyőt, lucfenyőt – én szeretem a magam összeállította erdő-illatot, amelyben a boróka és a rozmaring is helyet kap.
A használaton kívüli sütiformák elhagyatottan állnak a szekrény mélyén, ilyenkor poroljuk le őket, és addigra már szárnyalhat a fantázia!
Akár versenyezhetünk is, ki tud bájosabb, egyszerű díszt alkotni egy marék mohából és egy konyhai eszközből. Gondolhatunk közben arra is: itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, ahogy a nóta mondja, nálunk pedig zöld jelmezbe bújik a kuglóf, moharuhát ölt az őzgerinc…
Ajánljuk még:
„AZÉRT OLY SZÉPEK, MONDOM, MERT LIHEGVE MEGÁLLTÁL, S ÍME ÉSZREVESZED ŐKET ÚJRA”
AMILYEN FELTŰNŐ, OLYAN SZERETHETŐ: CIKLÁMEN, A DECEMBER ÜDE SZÍNFOLTJA
EZÉRT KELLENE MINDEN GYEREKNEK DOLGOZNI A FÖLDDEL
Egy filléres növény, amivel luxuskertet varázsolhatsz