Magszedéstől a téli felkészülésig – ezeket a kerti feladatokat ne mulaszd el augusztusban

Kert

Magszedéstől a téli felkészülésig – ezeket a kerti feladatokat ne mulaszd el augusztusban

Bár a munkák dandárján már túl vagyunk, még a nyár utolsó hónapjában is bőven van mit tenni a kertben. Igaz ugyan, hogy a mifelénk tapasztalt. Portánk gyógynövényeit és ősi gyümölcsfáit erősen megpróbáló aszály a betakarítható termések mennyiségét drasztikus mértékben csökkentette, a befőzni- vagy szárítani való, esetleg ecetkészítésre alkalmas termények így is éppen elegendő feladatot jelentenek. Vegyünk sorra néhányat!

Számomra a nyár egyik legkedvesebb feladata, hogy gyümölcsérés idején régi gyümölcsfák után kutatva járom a határt. A legtöbb ilyen túra alkalmával számtalan ízletesebbnél ízletesebb, illatos és színes gyümölcsre bukkanok, de még a legsivárabb vidékeken sem maradtam soha éhkoppon!

Az ilyenkor fellelt fákat érdemes térképen is rögzíteni, hogy január-február környékén, oltóvessző gyűjtése idején, immár lombtalan állapotban is megtaláljuk.

A nagyon öreg, fiatal hajtásokat már alig hozó fák esetében javasolt néhány kisebb ágat, esetleg vízhajtásokat lemetszeni, hogy friss hajtások növesztésére serkentsük őket, melyeket aztán a tél során oltóvesszőként be tudunk gyűjteni.

Kapormag – Fotó: Pixabay / Eveline de Bruin

A már termő gyümölcsfákról szedjük le a termést! A földre hullott gyümölcsöket tisztán és egyszerűen összegyűjthetjük, amennyiben a fa alá időben sűrűbb szövésű (raschel) hálót terítünk. A lehulló gyümölcsöket az óvatosan összehajtott hálóból könnyen ládába, vödörbe önthetjük!

Fotó: Pexels / Елена Кузичкина

A gyümölcsöket számtalan módon feldolgozhatjuk, aki teheti, próbáljon túllépni a lekvár-kompót-gyümölcsleves trión! Az érett, cukorban, illat- és ízanyagokban gazdag gyümölcsökből kiváló minőségű ecetek, aszalványok, pálinka, de akár téli savanyúság is készíthető!

A nyár során virágban pompázó gyógynövények és számos zöldségféle ebben az időben hozza termését.

Augusztus a magszedés ideje is,

ilyenkor tudjuk összegyűjteni a következő évi telepítések alapanyagát szolgáló magokat, terméseket. Az óvatosan begyűjtött szaporítóanyagot akár eredetileg csavarok és szögek tárolására szolgáló, kis rekeszekre osztott ládákban is tárolhatjuk!

Hagymamag – Fotó: Pixabay / Ally J.

Bár még messzinek tűnik, mégis fontos, hogy kertünket már most kezdjük el felkészíteni az őszi-téli időszakra. A betakarított parcellákat a nagy munkákat követő napokban tisztítsuk meg a maradék kóróktól, növényszáraktól, lehetővé téve ezáltal, hogy a következő növedékek tiszta területen, kóróktól mentes környezetben növekedhessenek.

A betakarított zöldség parcellákban esetlegesen másodvetést is végezhetünk. Egy hosszan elnyúló nyár, meleg ősz esetén bőséges másodnövedékkel is számolhatunk!

Fotó: Pixabay / Jürgen

A mostanihoz hasonló aszályos időszakban növényeinket sokszor csak öntözéssel tudjuk megtartani. Gyermekeink neveléséhez hasonlóan növényeinket sem célszerű azonban túlzottan elkényeztetni! A mindent készen megkapó, semmiért meg nem küzdő csemeték ellenállóképessége később jóval gyöngébb lehet, mint azoké, akiknek a természet kihívásait jóval kevesebb emberi közreműködéssel sikerül teljesíteni!

Ahogy Gyulai Iván mondja: „Szigorú nevelés, gyöngéd gondoskodás!”

Amennyiben van a kertünkben fóliasátor vagy üvegház, ne feledkezzünk meg annak szellőztetéséről, illetve a belső árnyékolás biztosításáról sem!

Nyitókép: Unsplash / Buhai Alexandru Constantin

Ajánljuk még:

Aranyba foglalt egészség – régi kincsünk, a birs

„Étel előtt hasat szorít, étel után hasat lágyít” – tartja a népi bölcsesség a legkésőbbi szüretelésű és egyik legrégebbi gyümölcsünkről a birsalmáról, melynek jellegzetes zamatát, átható illatát a magyar paraszti konyhától a főúri asztalig mindenhol megtaláljuk. Nagyanyámnál az első házban, azaz a tiszta szobában a szekrény tetején állandó téli vendég volt: utóérésre, lakásillatosításra használta, és persze ebből készült az isteni birsalmasajt és -lekvár is. Azt hiszem, a birsalma igazi értékeléséhez nekünk, magunknak is meg kell érnünk: ahogy telik az idő, egyre jobban szeretem.