„A jó etető ismérve a változatosan felkínált, sokféle eleség, amit több faj is látogat, táplálkozás közben asztalközösséget alkotva akaratlanul is segítve egymást” – olvashatjuk a Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. És való igaz: ha szánunk egy kis időt arra, hogy megfigyeljük az etető köré sereglő madarak életét, akkor olyan összefüggésekre, szabályszerűségeke és érdekességekre bukkanhatunk, amelyek segítenek megérteni a változatosság létjogosultságát és szükségszerűségét.
Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, az a madarak csőrében rejlő különbségek következménye. Minden fajnak más és más kialakítású csőre van, amihez táplálkozásuk is igazodott (vagy a csőr igazodott táplálkozásukhoz – ez a „mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás” klasszikus esete), így más és más műveletet képesek elvégezni egy-egy felkínált élelmen.
A verebek és a pintyek például hántolják a magvakat, a cinegék és a harkályok viszont kopácsolva törik fel, miközben a balkáni gerle és a rigó egyben nyeli le a napraforgószemeket.
Fotó: 123RF
Gyakorta figyelhetjük meg, hogy a verebek vagy a sármányok csapatostul érkeznek az etetőre, és egy intenzív habzsi-dőzsi közben csak úgy hullanak a földre a napraforgóhéjak. Amit azonban nem látunk, az az, hogy nemcsak a héj, hanem apró magmorzsák is lehullanak, így varázsolva étkezőasztalt az etető alatti talajból. És hogy miért fontos ez?
Azért, mert
ezek a lehullott magmorzsák azok, amik nélkül sokkal kevésbé boldogulnának a hántolásra alkalmatlan csőrrel rendelkező fajok.
Amikor ugyanis lezajlott a lakoma, érkezik a következő csapat, amely megrohanja a talajt, kihasználva a szabaddá váló élelemforrást. Ugyanez figyelhető meg a magokat mesterien feltörő fakopáncsok és cinegék esetében is, akik táplálkozásuk során ugyancsak terített asztalt hoznak létre maguk alatt, élelmet adva ezzel a rájuk utalt fajok tucatjainak.
Fotó: 123RF
Vannak olyan fajok is, amelyek esetében a gyümölcs létfontosságú téli táplálékforrás. Kiváló példa erre a barátposzáta, ami azonban csak akkor tud táplálkozni az édes finomságból, ha azt előtte egy másik faj, például egy rigó megnyitotta, vagy eleve úgy helyeztük ki, hogy megnyitottuk a héjat, lehetővé téve ezzel madarunk számára a gyümölcshúshoz történő hozzáférést.
Ha csoportosítani szeretnénk kertünk madarainak kínált eleségeinket, akkor három nagy csoportra oszthatjuk az alkalmazható alapanyagokat:
a leginkább elterjedt a napraforgó, amely sok helyen kizárólagos etetőanyagnak számít.
Érdemes azonban apró szemű magvakkal, például kölessel vagy muharral is keverni, hogy kedvezzünk a kevésbé gyakori, de annál értékesebb látogatóinknak is. A második csoportba az állati zsiradékok tartoznak: ilyen a faggyú, a háj, a cinkegolyó és a sótlan szalonna. Ezekre általában csak akkor van szükség, ha beköszönt az igazán hideg tél, az enyhébb hetekben nem igazán népszerűek madaraink körében.
Fotó: 123RF
A harmadik csoportba az olyan táplálékok tartoznak, amelyeknek elhelyezése is különleges: ilyen az alma, amit akár ágakra is szúrhatunk vagy a földre is dobhatunk. Divatját élik a különféle energiaszeletek, tömbök és a szárított rovartáplálékok is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy – akárcsak a cinkegolyók esetében –, ezeknél is leginkább a mínuszokkal telt időszakban indokolt kihelyezésük.
Mert a körülöttünk élő madaraknak nem arra van szükségük, hogy gyermek módjára elkényeztessük őket, megvéve a legtrendibb nasikat és designos finomságokat. A téli madáretetés (főképp enyhe teleinken) nem is elsősorban arról szól, hogy madaraink túlélését segítse, hiszen ők nagyrészt boldogulnak maguk is, hanem elsősorban arról, hogy kialakítsa a kapcsolatot ember és természet között, megalapozza a körülöttünk élő fajokkal kapcsolatos lelki kötődésünket, felelősségtudatunkat és tevékeny segítségnyújtásunkat. Elsősorban tehát környezeti nevelési szándék áll mögötte, és nem túlélési biztosíték.
Ennek ellenére azonban – figyelembe véve a körülöttünk zajló negatív folyamatokat (a biodiverzitás csökkenése, a természetes élőhelyek állapotromlása, az ökoszisztémák egyensúlyának felborulása) –
a téli madáretetés nagyon fontos, de csak kellő felelősség és mértékletesség mellett. A cél a valós segítség, nem a jól mutató selfie…
Fotó: 123RF
Az eleségek sokszínűsége után térjünk ki egy kicsit az etetési módok változatosságára is! Mert bizony etetőből is annyi féle érhető el, hogy összeszámolni is nehéz. Ha tanácsolhatok, akkor
mindenképpen a klasszikusabb fajtákat javasolnám: a dúcetetőket, önetetőket, fára akasztható tetős etetőket. Hasonlóan praktikusak az etetőcsövek vagy a cinkegolyótartók is, és a több szintes etetést is lehetővé tevő etetőállomások.
Fotó: 123RF
Óvva intenék azonban mindenkit a szűk, árkádos etetőktől, ahogyan az ablaketetők kihelyezését is megfontolásra javasolnám, mert ütközésvédelem híján bizony az oda érkező madarak sérülését vagy akár halálát is okozhatjuk vele.
Ugyanazt gondolom, mint a táplálékösszetétel esetében: lehetünk kreatívak, de nem kell túlzásokba esni. Szeretettel ajánlom a madárvédelem egyik atyjának szellemi munkásságát: Berlepsch báró etető terveit. Ő volt az, aki az egyszerűség nagyszerűségével alakított ki akár tíz szintes etetőket is a fák törzsein, és ő rajzolta meg azokat az etetőállomásokat is, amelyek időjárásvédelem mellett biztosították egyszerre több tucatnyi madár lakomáját.
Magyar „galambducetető” – Fotó: Arcanum – Brehm: Állatok világa
Alulnyíló ablaketető – Fotó: Arcanum – Brehm: Állatok világa
Egy biztos: a természet mindig tudta a dolgát, és mivel sok millió éve éli túl a legnagyobb erőpróbákat is, talán érdemes végre példát vennünk róla.
Nem feltétlenül a boltok polcain kell keresnünk a legjobb megoldásokat, hanem önmagunkban: kreativitásunkban, kézügyességünkben és tenni akarásunkban.
Valahogy így:
„Az etetés legtermészetesebb módját éppen ezzel a madár kaláccsal érjük el, még pedig úgy, hogy egy-egy embermagasságú fenyőfát tűzünk le a kertben, gyümölcsösben vagy egyebütt, azután a helyszínén felolvasztott madárkalácsot arravaló merőkanállal — mint a 11-ik képen látjuk — az ágakra öntözgetjük. A faggyú s vele együtt a benne levő egyéb tápanyag az ágakra tapad, honnét a szél le nem verheti, az eső pedig nem árt neki, a havat meg maguk a madarak lerázzák róluk. Ilyen etetőfákra még a bizalmatlanabb madárfajok is ellátogatnak, sőt olyanok is, melyek merőben ágakon keresik táplálékukat s más etetőre nem járnak, mint az őszapó (Aegithalos caudatus), a királykák (Regulus), ökörszem (Troglodytes troglodytes).”
Etetőfa – Fotó: Chernel István / Az okszerű madárvédelem kérdései (35. o.)
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: