Kerti teendők, amiket semmiképpen se mulassz el szeptemberben

Kert

Kerti teendők, amiket semmiképpen se mulassz el szeptemberben

Az illatok, a termékenység nyári hónapjai után egy legalább ennyire értékes, feltöltődésre, tervezésre, újításokra alkalmas időszak követ: a várakozásokkal teli ősz. Bőven van akad még feladat a hűvösebb évszak beköszöntével. Mutatjuk, mit ne mulassz el elvégezni még ebben a hónapban!

Nem csak a szőlő érett meg a szüretre

Bár az eső és a hűvösebb napok megtörték a nyárias szeptember heteit, még mindig jó eséllyel szüretelhetünk paprikát és paradicsomot, így itt az ideje az utolsó körös befőzéseknek: készíthetünk télire lecsót, ami a napfény ízével örvendeztethet meg bennünket a hidegebb hónapokban, de kerülhet a kamrapolcra paradicsomlé, paradicsomkonzerv, házi ketchup, sült paprika és csalamádé is. Bár a szeptemberi Nap már nem lesz elég ahhoz, hogy aszalt paradicsomhoz jussunk, akinek van aszaló gépe, annak mindenképpen érdemes még egy-két adagnyit elkészítenie: hidegen sajtolt olajban, fokhagymával és fűszerekkel eltéve kiváló kísérője lesz a könnyed vacsoráknak, különleges alkalmaknak.

Fotó: Pixabay / Leopictures

A legtöbb vidéken szeptemberre lesz igazán piros a fűszerpaprika, így érdemes nekilátnunk az érett csövek leválogatásának.

Az igazán profik az utóérlelésre is gondolnak, hiszen így lesz igazán szép a színe: a paprikát kocsányánál átszúrva felfűzik, és a füzért száraz, szellős helyen fellógatják.

Ezt semmiképpen sem érdemes kihagynunk, hiszen az utóérlelésnek köszönhetően stabilizálódnak a színanyagok: ez teszi lehetővé, hogy az őrlés után és a tárolás során a paprika ne veszítse el szép, piros színét – ráadásul ezzel biztosítjuk azt is, hogy a penészgombák ne telepedjenek meg a betakarított termésen.

Fotó: Pixabay / Bernd Hildebrandt

Természetesen számos finomságot ad még a szeptemberi kert. Marcsi ebben a videóban mutatja meg, mi minden zajlik a kertjében az ősz első hónapjában:

Elvirágzók és kivirágzók – a jövő évi kert szépségéért is most kell megdolgozni

Bár a szeptember még bőven őrzi magában a meleg évszak jegyeit, vidéktől és időjárástól függően ez a hónap a nyári ágyások felszámolásának időszaka:

ilyenkor érdemes előkészítenünk a terepet a soron következő növények fogadására és a következő évi kertkép megalkotására.

Az egynyári virágok leköszönte után érkezhetnek a kétnyáriak, az évelő szegfűk és az árvácskák is, melyeket ha időben elültetünk, felkészültebben, erősebb gyökérzettel vághatnak majd neki a télnek, és nagyobb eséllyel vészelik át a fagyosabb időszakokat is.

Fotó: Pixabay / Rebekka D.

Még vethetők az olyan növények, amelyek nem érzékenyek a téli hidegre: ilyen a szarkaláb, a díszmák, és a körömvirág is. Az őszi vetésnek köszönhetően tavasszal hamarabb virágoznak. Most jött el az ideje számos évelő növény szaporításának is:

a sásliliom, a pünkösdi rózsa, a nőszirom és a bugás lángvirág tövei is ebben a hónapban a legalkalmasabbak a szétosztásra.

És ne feledkezzünk meg a tavaszi virághagymákról sem: a krókuszok, a nárciszok és a jácintok is ebben a hónapban kerüljenek a földbe, hogy tavasszal színek sokaságába öltöztethessék ágyásainkat!

Fotó: Pixabay / esiuL

Szeptemberben még bőven tartanak a másodvetések- az ezzel kapcsolatos tudnivalókról ebben az írásunkban olvashattok:

Még bőven adnak táplálékot a magaságyások, konyhakertek is, ezért érdemes minden termény betakarítására időt szánnunk, hiszen akár több hónapra elegendő élelemmel töltheti fel kamránkat ez a késői terméshozam. 

A kertünkben még virágzó növényeket hagyjuk kibontakozni: a kékszakáll például még több ezer beporzót lát el táplálékkal.

A levirágzott cserjéket viszont ideje visszavágni, a szeptemberi metszési munkák zöld hulladékait pedig érdemes aprítani, majd komposztálni.

Ha kellő türelmünk van az aprításhoz, akkor a nyesedéket rögtön a cserjék, a sövények vagy a fák alá is teríthetjük, hiszen kiváló talajtakaró, de ha inkább a komposztot szeretnénk gazdagítani, akkor érdemes egy új helyen rakást kezdenünk, és a már meglévő komposztálóból az érett, átszitált komposzttal erősítenünk növényeinket.

Fotó: Pixabay / Hans Leuzinger

Szezonváltástól az új szezon előkészítéséig

Elérkezett a málna és a többi bogyós gyümölcs metszésének ideje is. A málna esetében fontos, hogy a letermett vesszőket eltávolítsuk, hiszen ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk a betegségek megfékezéséhez és a kártevők felszaporodásának megakadályozásához.

Érdemes a két méternél magasabbra nőtt vesszőket visszavágnunk, mert a vesszők hegye érzékenyebb a téli fagyokra.

Hasonló metszéseket és alakításokat igényelnek majd sorra letermő növényeink is: ezeket a munkákat érdemes mindig tiszta eszközökkel, határozott, egyenes vágásokkal elvégeznünk, hiszen így biztosíthatjuk a lehető legkíméletesebb alakításokat, legkisebb sérüléseket.

Fotó: Pixabay / Ieva Karklina 

A fű felülvetését is mostanra ideális időzíteni: a nappali hőmérséklet már nem túl magas, és a talaj hőmérséklete még megfelelő a magvak csírázásához. Mivel több a csapadék és magasabb a páratartalom, ráadásul a hűvösebb időjárás nem kedvez a gyomoknak, sokkal könnyebben meg tudjuk óvni vetésünket.

Sokan halasztják októberre a felülvetést, de nem érdemes, hiszen az október végi fagyok kárt okozhatnak a fiatal hajtásokban,

így ha túl későn vetjük el a magokat, a növényeknek nem lesz ideje megerősödni a fagyok előtt.

Fotó: Pixabay / liliy2025 

Ha viszont a felülvetni kívánt terület felett lombhullató fák sokasága magasodik, érdemes átgondolnunk, hogy ne halasszuk-e tavaszra a műveletet, hiszen

a lehulló lomb bomlása akadályt jelent a magvak csírázásának,

és ez esetben az sem megoldás, ha folyamatosan gereblyézzük a területet, mert a taposás sem használ az éledező növényeknek.

Grass with Sunlight on Countryside Suburban

Fotó: 123RF

Érdemes elkezdenünk a gyep szellőztetését is, amit terület nagyságától függően végezhetünk géppel, lábra szerelt szellőztetővel, de akár vasvillával is. Egy felelős kerttulajdonos műtrágyák használatában nem gondolkodik, így az őszi gyepápoláshoz maximum bio minősítésű szerek, természetes anyagok és egyéb, természetet nem károsító szerek alkalmazandók.

A gyep őszi gondozásáról ebben a Kertem epizódban találunk kiváló összefoglalót:

Körforgásban gondolkodjunk!

Az őszi kerti munkák legfontosabb alapszabálya a körforgásban történő gondolkodás:

ami le- vagy kikerült a rendszerből, az valamilyen formában vissza is kerülhet oda:

a levágott növényi részekből talajtakaró, komposzt vagy állati búvóhely lehet – akárcsak a konyhakertben letermett növényekből. A fűszer- és gyógynövények még aromás részeiből növényi ázalék készíthető, a szép lassan hullásnak induló lombokból pedig kiváló lasagne ágyások vagy téli növénytakarók hozhatók létre.

Fotó: Pixabay / Herbert

A kifésült kutyaszőr a fákra ragasztva madaraink téli menedéképítését és tavaszi fészekrakását készíthetjük elő, a talaj alatt elkorhadt vagy kitört fakarókat újrahegyezhetjük, a lehullott és emberi fogyasztásra fel nem használt gyümölcsöket pedig komposztálhatjuk, vagy meghagyhatjuk a sünöknek.

Az őszi munkák lényege tehát az előre gondolkodás, a tervezés és a rendszerben gondolkodás.

Érdemes eszerint nekikezdenünk az év legdolgosabb hónapjának, mert minden erőfeszítésünk és igyekezetünk viszonzásra lel a jövő évi termésben, a jövőre még szebben virágzó kertben.

Nyitókép: 123RF